CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

torsdag 13 december 2007

Allmant svammel

Den har veckan har jag insett tre saker:

1. Min nya vinterjacka kommer aldrig vara varm nog for Svensk vinter. I morse fick jag vanta pa bussen i 25 minuter i -2 gradig kyla och holl pa att frysa ihjal (inte riktigt, men nastan). De senaste jularna har det varit runt -15 atminstonne nagra av dagarna vi har varit hemma sa till och med jag inser att den ekvationen inte kommer ga ihop!

2. Jag bor inte i Sverige langre och bor inte anta att folk har forstar sig pa vara Svenska jultraditioner! Mossan fran Mia anlande tidigare i veckan sa glad i hagen dekorerade (?) jag min adventsljusstake och bjod in en av granntjejerna pa lite 'andra adventsfika'. Jag bullade upp med Lussekatter, saffransbiscotti och pepparkakor och tande tva av ljusen i ljusstaken. Vi fikade och snackade och innan L skulle ga hem beromde hon min juliga ljusstake. Jag tackade och berattade om hur vi firar Advent i Sverige. Hon skrattade da och sa att det var tur att jag forklarade for hon tyckte att det var urskumt att jag bara hade tant 2 av ljusen. Hon trodde att jag kanske var lite snal och inte ville branna ner alla ljusen pa en gang :-D

3. Jag lider av fullstandig bakmani! Jag har alltid alskat att baka och kommer fran ett hem dar man alltid fikar med hemmabakta kakor och bullar men de senaste aren (las: sedan jag gick med i viktvaktarna) har det naturligtvis blivit lite mindre av den varan hemma hos oss. Men varje ar i borjan av December borjar jag baka alla mojliga grejer (maste alltid prova nya saker varje ar) och i mitten av december kan jag knappast fa igen frysen for att den ar sa full. Jag forstar inte varfor jag tvunget ska baka alla dessa grejer nar vi anda aldrig firar jul hemma hos oss..? Jag tycker heller aldrig att mina julgrejer blir i narheten av lika goda som mammas sa det slutar alltid med att jag slanger alla saffransbullar och kakor i Februari nar jag inte langre ar sugen pa julbullar. Men inte lar jag mig for det. Det ar som om nagot hander dar i december och jag kan bannemej inte sluta baka. Nar mina kompisar ringer mig nu sa sager de inte: Hej, vad gor du? (eller rattare sagt: Hi, what are you up to?) utan de fragar pa en gang: Hej, bakar du eller??
Nu tror jag att jag har bakat fardigt for i ar.. kanske...

Nagot annat som har hant den har veckan ar att Nils har borjat forsta vad julen handlar om och ar jatte exalterad. Han pratar varje dag om att vi ska aka flygplan till mormor och resten av Sverige och dar kommer jultomten med massor av paket. I hans varld ar det ju det som julen handlar om! Ben kopte filmen 'The Snowman' till Nils i helgen och sedan dess har den gatt varm hemma hos oss (har ni inte sett den sa gor det! Den ar himla mysig!!). Han pekar aven pa julstrumpan som hanger vid den oppna spisen och forklarar for oss att dar i bor jultomten. Han lar fa en shock nar jultomten dyker upp pa julafton...

Hur som helst sa ar det valdigt roligt att Nils ar sa exalterad och jag kanner att det smittar av sig pa mig och Ben ocksa for vi ser verkligen fram emot att aka hem och fira jul nu.

Nils forsta jul:

Nils forra aret:

14 comments:

Anonym sa...

Ja tänk att en sån enkel sak som vi tycker e naturlig som att bara tända två ljus inte förstås av andra... men så e det med traditioner! =) Vad härligt att höra om ditt bakande för jag blir likadan, vet inte varför men kanske för att det hör liksom till att man ska bara göra det i december. Jag längtar också till jul för att då får du väl en ny kamera så vi får se alla mysiga bilder igen... du lovade ju att ta lite kort när du hade möblerat men jag har inte sett några, men jag vet att du inte har nån kamera så då längtar jag till jul... o så ska vi ta tag i vårt liv o fixa vår hemsida så ni får se lite från oss... Många många många kramar från mig // Emma

Millan sa...

Jag tog faktiskt nagra foton med en kompis kamera pa rummet men de blev inget bra.. jatte suddiga! Jag ska se om jag kan ta med mobilkameran i helgen nar jag ar hemma dagtid, for fotona man tar nar det ar morkt ute blir urkassa!!

Millan sa...

Och.. jag hoppas ocksa pa en kamera i julklapp ;-). Eller rattare sagt ett bidrag till en! Malin M har lovat lana mig sin 'lilla' digitalkamera over jul eftersom hon har kopt min dromkamera (eos 400D). Sa i jul kan vi atminstonne ta lite foton!!

Petchie75 sa...

Ha ha, vad snopet att din kompis trodde att du var snål med stearinljusen.. tänk om hon hade gått hem och berättat det för andra, Millan sätter fram 4 ljus men tänder bara 2, ha ha! Jag köpte ju en adventsljusstake åt Os mamma, och förklarade hur man tänder ett ljus i taget men jag undrar om hon har gjort det (hon har säkert glömt bort det helt!)..
Vad roligt och gulligt att Nils är exalterad inför julen, undra vad han kommer att säga när tomten kommer!?
Du får väl dela med dig med bakverken - ta med till jobbet, och ge till andra kompisar som inte bakar lika mycket själva!? Jag är också sugen på att baka mer men jag håller mig tills familjen kommer.. och jag har inhandlat mer jäst!

Millan sa...

Petra - Lustigt nog fikar vi precis nu pa jobbet med mina hemmabakade lussekatter :-). Sa att dela med sig till vanner och bekanta ar ingen dum ide!
Du far kolla med O's mamma om hon anvander ljusstaken! Det ar faktiskt en himla bra presentide.. Bens mamma fyller snart ar, sa jag kanske snor den ideen fran dig!

Anne sa...

Haha, jag skrattar än. Vad kul med din kompis som fick helt fel uppfattning om ljusen och trodde du var snål. Jag undrar hur många sådana där missförstånd jag själv gör och som aldrig liksom blir förklarade.... Sen går personen hem och säger "that crazy Swede" gör si och så.... :)
Så du är en riktig baktjej och har alltid varit, trevligt.
Jag har börjat baka nu, kan inte påstå jag varit nån storbakare tidigare men har upptäckt hur kul det är. Bakverk och bullar och sånt som ska ha jäst, det har jag inte vågat mig på än. Men bakar för glatta livet allt möjligt annat. Det är nästan som terapi ju, avkopplande stå och baka. Problemet är som för dig att frysen blir full.Visst man kan ge bort men man kan ju inte bomba folk hela tiden med en massa äckliga (haha!) kakor.
Som tur är är bakingredienser inte så dyrt i alla fall, man kan baka på med rätt gott samvete.

Petchie75 sa...

Glömde säga att jag älskar The Snowman, den är så fin! Vi kollade alltid på den hos våra kompisar som hade bott i England, när vi var små... tror att de spelade sönder den videokassetten.
Sno på du, det är en fin presentidé med adventsljusstakar tycker jag och de är ju så svenska!

Anonym sa...

Åh, vilket härligt inlägg! Läste det här nu på morgonen och jag blev på så gott humör när jag fick skratta lite åt din text!

Kramar - Malin O

Millan sa...

Anne - Det var precis vad jag tankte nar L berattade vad hon trott. Hur manga 'missforstand' blir aldrig forklarade??
Att baka ar verkligen terapeutiskt! Det ar nog darfor jag gor det... jag tycker att det ar jatte avkopplande och det ar helt sant att det dessutom kanns som ett ratt sa billigt noje. Inte lika bra for vikten dock har jag markt.. :-(

Petra - ja visst ar The Snowman mysig!! Jag alskar laten 'Walking through the air'! Jag hade aldrig sett filmen innan Ben kopte den men min svenska kompis har berattade att den visas pa TV varje jul...

Malin - Vad bra att du gillade inlagget!! :-)

Annika sa...

Ja, här kommer en till som sällar sig till det skrattande ledet!
Komiskt med din kompis, och bra att du hann förklara innan hon gick. Visst, vi tar det för givet, men andra måste tycka det ser helskumt ut.
MYSIGT att du bjöd in henne på fika! OCH GOTT lät det som.
Lyckost dig som tycker om att baka...UNDERBART!! Skulle önska att jag kunde piska upp det intresset hos mig, men det går inte. Har redan ångest för att jag måste baka minst 12 kakor till Karolinas "room party" på torsdag. Då ska som ha en sk Cookie exchange. Tror inte att Nyåkers pepparkakor duger då...Nej, måste var hembakat...

Anonym sa...

Millan,

Firar ni med tomte på julaftonen eller blir det Engelsk tradition med julklappar på morgonen för barnen?

Min karl tyckte att det lät konstigt med en tomte som kommer på kvällen och delar ut julklappar.
Men jag vill gärna ha den traditionen när mina småtroll kommer.

Lucia får man väl också ta och introducera antar jag.

Kram!

Millan sa...

Annika - Ah jag tycker det later kanon att baka for skolan :-) Menjag forstar att det inte ar roligt om man verkligen inte tycker om att baka. For mig ar det varldens terapi!! Hoppas att det gar bra och du far ihop nagra kakor trots allt!

Jess - Eftersom vi firar i Sverige sa firar vi den 24e men jag har fragat Ben om han inte vill att vi trots allt sparar nagra paket och ger Nils i en julstrumpa den 25e. Ben verkade faktiskt inte sa intresserad utan tyckte att vi kan val fira den 25e om vi firar har i framtiden. jag tycker dock att vi borde dra nytta av situationen och fira bada dagarna sa att Nils far band till bada traditionerna! Om vi firar har i framtiden sa kommer jag absolut anda vilja fira den 24e ocksa!

Anonym sa...

Vilken kul idé att lägga in foton på Nils från de två förra jularna. Ska genast leta upp några gamla på Theo. Kul att jämföra.

När reser ni hem? Än så länge är här inte kallare än 2-3 minus, men man vet ju aldrig. Hur länge ska ni stanna? Det hade varit så kul att ses vid tillfälle, tänk att det är snart 1,5 år sen grabbarna badade i poolen här ute i trädgården :-).

Kram!

PS; Alltså, det ser lite konstigt ut när man ska fylla i namn här nere. Jag kan bara välja anonym.
Hur som helst, Det är Pernilla som skrivit, men det har du nog redan förstått :-)

Millan sa...

Pernilla - Eftersom jag inte har nagon kamera for tillfallet och jag tycker inlagg utan foton ar sa trakiga far jag anvanda mig av gamla foton helt enkelt. Man tager vad man haver :-)
Vi kommer hem den 23e och stannar till 2e Januari. Det blir snalt om tid den har gangen 4 dagar i Goteborg och 4 dagar i Karlsrona och resdagarna daremellan. Vi aker tyvarr tag den har gangen sa kan inte komma inom :-(. Vi far absolut ta en date nasta ar nar vi kommer hem!!! Det ar helt otroligt att det ar 1,5 ar sedan vi traffades!
Kram tebaks :-)