CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

tisdag 28 augusti 2007

Har bor det en särskrivare!

Det senaste har jag upptackt att det varit manga inlagg pa bloggar om det har med att vara språkpolis . Det vill saga att irritera sig pa nar folk inte skriver som sig bor. Da pratar jag inte om innehallet pa bloggen utan den grammatiska biten.

Jag kan fullstandigt halla med om att det kan vara valdigt jobbigt att lasa en text full av stavfel eller dar meningarna ar fulla av grammatiska fel. Men jag ar den forsta att erkanna att jag sedan jag flyttade till England har borjat skriva isar orden. Detta verkar vara en av de saker som folk i allmanhet retar sig mest pa, sa jag forsoker faktiskt tanka pa att inte skriva isär sa mycket. Men det gora jag! Varje dag! Det har till och med gatt sa langt att jag tycker att vissa ord ser jattefula ut nar de ar ihopskrivna. Ordet språkpolis till exempel. For mig ar det tva ord ;-)

Naja, nagot som retar mig ar att lasa inlagg om folk som retar sig pa andra manniskors sprak. I alla fall nar det galler bloggar. Om jag laser en blog dar jag inte tycker att spraket har flyt sa slutar jag helt enkelt att lasa den bloggen. Att blogga ar ju bland annat ett satt att fa skriva av sig lite pa och det verkar lite synd att behova oroa sig over om nagon irriterar sig pa det satt bloggen ar skriven.

Jag vet aven att jag anvander svengelska uttryck. Oftast gor jag det utan att ens reflektera over det men nu nar jag pratar svenska hemma varje dag sa tanker jag pa det mer. Innan vi fick Nils sa hande det att jag inte pratade svenska pa en vecka eller mer och da ar det kanske inte sa konstigt om svenskan fick sig en torn. Men nar jag for nagra dagar sedan berattade for nagra svenska kompisar att jag varit pa 'dansklubb' i fredags sa insag till och med jag att jag gatt for langt ;-)

Aven om jag tycker att det ar viktigt att varda sitt sprak, sa kommer jag nog att forstatta skriva pa samma satt som forrut. Med sär skrivningar (fast just det ordet ser for lojligt ut isärskrivet ;-)) och allt!

11 comments:

Anonym sa...

Fast ibland kan det bli helt fel med särskrivningar.
Det är en viss skillnad på en mörkhårig sjuksköterska och en mörk hårig sjuk sköterska.
Tycker din älsklingspappa inte din älsklings pappa, det är ju Geoff.

Anonym sa...

.....det kan ju stämma ....inga dåliga exempel här ovan :)
Jag tycker iaf det är toppen kul att läsa allt du skriver och hör din röst för mig själv, alltid nära till ett fnitter!!!! Fortsätt som du är - du ä bäst..... speciellt i dag då det är din födelsedag!!!!!
=) Ett JÄTTE grattis från vår lilla *s* skara...många kramar A

Millan sa...

Hahahahah sa sant som det var sagt!! :-)

Anna - tack for grattis onskningen. Det ar soligt och harligt har idag sa jag ska ut och ata fodelsedags lunch tankte jag och sedan blir det fika hemma ikvall. Inget extravagant alltsa, men mysigt anda.
Hur gick det pa Me&I partyt forresten??

Millan sa...

Ok, nu har pappa kommenterat att det heter grattisonskning och fodelsedagslunch (see inlagget ovan). Sorry... ;-)

Victoria sa...

Hej!
Du har rätt i att när man hittar en blogg som man inte gillar så är det ju bara att sluta läsa! Jag kan dock inte hjälpa att jag retar mig på bloggare som gjort det till en "stil" att skriva "fel". Alla stavar vi fel ibland, fingrarna slinter lite hur de vill och man ser inte felet när man korrläser sin text. Man kan vara dyslektiker eller helt enkelt dålig på att stava - det är helt OK för mig, bara jag ser att de försöker göra "rätt"! Problemet är när jag halkar in på en sida där hela texten ser ut ungefär så här:

"ja va å leta på stan men gu va grejer de fanns! fatta va follk tjata på mej å morsa n hon ba glodde"

Då blir jag språkpolis och kommer aldrig komma tillbaka till den sidan igen. Jag ser inte poängen i att skriva så. Är det häftigt?? Förmodligen håller jag på att bli för gammal... :o)

Hälsningar Victoria i Florida (som också särskriver ibland utan att märka det)

Millan sa...

Victoria - Jag haller helt klart med dig. Jag orkar over huvudtaget inte ge mig in i en text dar allt for mycket slang och 'nytt' sprak anvands. Det absolut varsta ar val nar folk i en helt vanlig text anvander sig av 'sms-sprak'.
Da laser jag inte pa den bloggen mer. Jag gissar att jag tagit at mig lite av kritiken nar det galler sarskrivningar eftersom jag vet att jag skriver isar ofta, utan att ens se att det inte borde skrivas sa.

Annika sa...

Särskrivningar ger mig klåda...Dåligt skrivna bloggar också...Bra exempel det som Victoria skrev ovan.
Jag försöker HELA tiden att tänka på vad jag skriver och hur jag skriver, men självklart blir det fel ibland. Det blir det säkert efter 14 år i ett engelskspråkigt land.
Men NEJ!!!!! Jag skulle aldrig, aldrig, aldrig påpeka att ngn skrivit fel. Löjligt, tycker jag...
Och ja, det viktigaste är ju att bloggar har flyt, annars kommer man ju inte tillbaka till dom igen, precis som du säger.

Petchie75 sa...

Jag håller med, man får inte bli språkpolis och efter att ha skrivit mer engelska än svenska de senaste åren så är det svårt ibland att SE särskrivningarna. Och ibland blir jag osäker - både på engelska (när det ibland ska skrivas ihop) och när det inte ska skrivas ihop på svenska.
Det är ju dock lite kul när hela innebörden förändras pga särskrivningen!
Jag håller med om att sms-språk och för mycket slang är jätteirriterande. Mina franska kompisar skriver ofta email så där fonetiskt och då får jag minsann koncentrera mig för att förstå. Samtidigt hade de gärna fått göra en skrivreform i franskan, den är ju inte den lättaste att skriva...

Millan sa...

Annika - Det ar verkligen trakigt att lasa bloggar, eller texter overhuvudtaget som ar daligt skrivna. Jag forsoker tanka pa stavfel och sa vidare och skulle aldrig skriva en text med forkortade ord sa som 'e d inte kul a vara svensk utom lands?' :-) Men just sarskrivningra har jag jatte svart att komma ihag. Och egentligen ar det lite laskigt att man redan efter 8 ar i utlandet har glomt av sitt egna sprak lite grann. Den har diskussionen kommer med all sakerhet att fa mig att tanka till lite extra nar det galler just sarskrivningar dock!!

Petra - Ja precis som du blir jag ocksa osaker ibland och som du ser sa skrev jag tom flera sarskrivningar i svaren till kommentarerna har ovan. Lite komiskt nastan.. Men de som ar laskigt ar att jag oftast tycker att det ser helt fel ut nar ord sitter ihop. Jag tycker att riktigt langa ord som 'grattisonskningen' ser fullstandigt galna ut!! Men jag ska forsoka battra mig!

Anonym sa...

Eftersom jag skrivit en text om hur jag irriterar mig på just grammatiska fel så måste jag också ge mig in i diskussionen. ;) Jag läser ändå en del bloggar som skriver "fel" även om jag irriterar mig. De enda bloggar som jag alltid slutar läsa är de som skriver slang/tonårs som i exemplen ovan. Däremot så är inte jag av uppfattningen att alla som skriver grammatiskt fel inte ska blogga. Blogga på bara! :)

Millan sa...

Lena - Bra :-)! Jag har nog lart mig av den har diskussionen att det trots allt ar ratt viktigt hur man skriver, aven grammatiskt. Jag tror inte att jag skriver sa fasligt manga stavfel eller andra grammatiska fel men just sarskrivningar ar jag usel pa. Det har inlagget skrev jag eftersom jag last pa flera bloggar och aven pa facebook (dar en grupp skapats som heter 'Sluta Sarskriv' eller nagot liknande) om det har det senaste. Det forvanande mig att folk irriterande sig sa mycket pa nagot som jag aldrig ens reflekterar over langre. Ar skriva ihop orden var ju fullstandigt naturligt nar jag bodde i Sverige men eftersom det ar sa fel att gora det har sa har det blivit helt naturligt att skriva isar istallet. Jag ser det inte ens och det ar ju lite laskigt pa nagot satt.