CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

fredag 31 augusti 2007

Smultronstalle

Eftersom jag tyckte att det var valdigt roligt att lasa och se foton ifran Annikas sommarstalle sa tankte jag att jag skulle skriva lite om vart smultronstalle. 1975 kopte mina morforaldrar en tomt med tva bla stugor pa vastkusten. En lite storre stuga som sjalvklart kallas Stora Stugan och en mindre som kallas Lilla Huset. Som ni marker har vi en otrolig fantasi i var familj ;-). Eftersom familjen vaxer for varje ar som gar sa finns numera aven en tredje stuga som aldrig fatt nagot namn.

Stora Stugan


Lilla stugan bakifran

Hela min uppvaxt bodde vi flera veckor varje sommar pa landet (forresten ar det lite skumt att vi kallar det for landet eftersom det ar mer kust an land). Eftersom mamma ar larare var vi valdigt lyckligt lottade och var mer eller mindre dar hela sommarloven. Dar bodde vi ihop med mormor och morfar, var familj och min moster och hennes familj. Jag ar overtygad om att vart sommarhus har gjort att vi alla ar valdigt nara varandra och vi kusiner ar mer som syskon. Som barn fanns det alltid nagot att gora. Jaga sma odlor och gora till husdjur, kla upp sig i hiskeliga kreationer och leka 'Diana och Charles gifter sig' eller aka bat. Men mest tid spenderade vi nog pa den lilla stranden som ligger nagra minuters gangvag ifran stugorna.

Pa vag ner till stranden

Var lilla strand


Nar vi bor pa landet sa ar alla lika mycket hemma dar, ingen behover kanna sig som 'gast'. Nu for tiden, i och med att vi 'barn' har flyttat hemifran och har egna familjer, hus, jobb och barn, sa har tyvarr veckorna pa landet krymp till nagon enstaka vecka bara. Det ar dock valdigt roligt att se att aven vara barn och pojk-och flickvanner trivs sa bra i sommarhuset! Det ar fortfarande lika underbart att vara dar aven om det blir lite mer sallan. Vi sager alltid att det kanns som om man lamnar alla bekymmer bakom sig nar man kommer dit och kan vara sig sjalv helt och hallet. Vid alla stora sommarfester som midsommar, kraftskiva och en hel del fodelsedagar samlas den, numera, stora familjen och firar.



Utsikten gar for ovrigt inte heller av for hackor...



Sa dar har ni varat smultronstalle och nu ar det inte utan att jag langtar dit...

6 comments:

Petchie75 sa...

Vilka fina bilder! Jag borde också lägga upp lite foton från vår sommarstuga på bloggen men det har blivit på facebook istället - om du vill bli min vän ;-) så kan du se dem där!
Låter så mysigt med hela släkten samlad, tyvärr så är min släkt inte lika stor och min moster har nästan slutat prata med min familj så vi kan aldrig vara där samtidigt - vilket vi i min familj verkligen sörjer, kommer ihåg när jag var liten och vi var där allihop. Det är en sådan typiskt sommarstugekonfliktkliché (det du, ingen särskrivning där inte!)...
Tänkte på att du skrev "på landet" - jag har aldrig hört någon säga att man ska åka till sitt land (som alla mina Sthlmskompisar säger) eller knappt att man ska till landet i Skåne, vi säger bara att vi ska åka till sommarstugan! Intressant, eller hur!

Fia sa...

Åh, hjälp vad fint och vad mysigt du beskriver hur ni har haft det där och hur ni har det nu, det måste vara underbart att få komma dit och som du skrev bara släppa alla bekymmer och bara få finnas till!! Du har ju tagit väldigt fina bilder också, det är kul att se hur många som bloggar som också är duktiga på att ta bilder.

Desiree sa...

Åh otroligt vackert sommarställen ni har. Vilken kanonutsikt. Så Svensk, så vackert. Måste vara härligt att ha ett sådant ställe att kunna återvända till varje sommar och som du har massor av härliga bardomsminnen från. Roligt för din Mormor och Morfar också att kunna samla hela familjen där och att alla trivs så bra.

Annika sa...

Vilket KUNGLIGT, KUNGLIGT ställe ni HAR!!
Jag förstår att du älskar det. I know the feeling, ya know!
Fantastiskt!!
TACK för att du lade ut bilder från ert sanna sommarparadis!!

Anonym sa...

Underbara bilder, ditt smultronställer ser verkligen ut som ett riktigt smultronställe (för övrigt jättefin blå färg på huset). Vilken förmån kunna ha tillgång till ett sånt smultronställe, jag förstår verkligen det betyder mycket för dig.

Millan sa...

Petra - Nu ska jag ga in o kika pa dina foton pa facebook :-). Vad trist att det blivit brak med mostern. Jag har faktiskt tva kompisar som ar i precis samma situation sa det verkar inte vara helt ovanligt tyvarr. Hoppas i alla fall att ni far en chans att vara i stugan da o da. Jag hade ingen aning om att man inte sager landet soderut... kanske ar det vanligt att man sager det runt storstaderna just eftersom allt kanns som landet i jamforelse?

Fia - Tack :-) Nar det galler fotokvaliten sa ar de tagna med en otroligt dalig och gammal kamera. 2.0 megapixel tror jag sa egentligen ar de nog inte sa bra. Dock ar objektet ratt sa tacksamt att fota. En solnedgang dar ar svar att missa!

Desiree - Det ar verkligen harligt att ha vart sommarhus att komma hem till. Man kan verkligen slappna av dar och det blir fullstandigt tyst pa kvallarna pa ett satt det aldrig blir i stan.

Ida - Ja visst langtar man hem. Speciellt sa har i sommartid (eller hostid mer verkar det som nu..)! Det ar nagot speciellt med klipporna och havet pa vastkusten! :-)

Annika - Tack! Ja jag maste erkanna att medans vi som barn tog vart sommarhus for givet sa tror jag att vi alla som vuxna faktiskt har vett att inse vilken tur vi har som har ett stalle att samlas pa. Som utlandsboende blir tryggheten med sommarhuset pa nagot satt annu viktigare!

Anne - ja vi alskar verkligen varat smultronstalle och jag sarskilt glad att aven vara barn nu har formanen att spendera atminstonne en liten del av sin sommar dar varje ar!