CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

onsdag 15 augusti 2007

Oss Svenskar emellan...

I kvall nar jag var och handlade och som bast stod och valde mellan tva sorters feta ost hor jag hur en tjej brevid mig sager till sin kille "... men det ar val bara att hyvla med osthyveln .... ". Forst reagerade jag inte. Trots allt har jag spenderat sa manga timmar pa Maxi de senaste veckorna att det inte verkade speciellt konstigt att nagon pratade Svenska brevid mig, men efter nagra sekunder hann hjarnan med och jag tittade forvanat upp. Dar stod ett par och pratade pa alldeles riktig svenska. Hon pa bred Goteborgska och han pa klingande Stockholmska. Jag springer visserligen pa svenskar har lite da och da och borjar inte automatiskt prata med dem, men eftersom det har paret med all sakerhet sag min skumma reaktion sa jag nagot i stil med "oj ar ni ocksa fran Sverige". En otroligt dum fraga egentligen, for varfor skulle da annars sta och prata om osthyvlar pa svenska?

Hur som helst var samtalet snart igang och vi pratade om allt ifran osthyvlar, mataffarer, vad de gor har, vad jag gor har och sa vidare. Efter att ha snackat i sakert en kvart visste vi definitivt mer om varandra an man vanligtvis gor om folk man traffar i ostdisken. Nar jag akte hem slog det mig att det egentligen ar valdigt underligt att man, bara for att man traffar en annan svensk har, oppnar upp sig sa valdigt. Jag menar, man pratar ju absolut inte sa oppet med alla man traffar i affaren i Sverige. Men helt klart ar det sa att nar man bor utomlands och traffar pa en landsman sa finns det redan nagon slags gemenskap och trygghet med den personen. Man delar historia pa nagot satt.

Jag ar overtygad om att det i de allra flesta fall berikar livet att bo utomlands nagon gang i livet. Att fa ta del av en annan kultur och ett annat satt att leva och bo pa gor att man far upp ogonen for bade det som ar bra med Sverige och det som ar daligt. Precis nar vi skulle saga hej da fragade jag om de tror att de ar 'fast' har i Bristol nu eller om de kommer flytta hem igen. Da svarade tjejen med valdig overtygelse att i Bristol tanker de definitivt inte stanna. Hon hade tidigare bott och pluggat i Kalifornien och tyckte att det var det haftigaste hon varit med om. Hon pratade lange och val om hur underbart livet hade varit dar. Nar jag gick darifran hade jag en klump i halsen och undrade om man egentligen borde noja sig med att ha sett och bott i tva lander. Kanske borde man flytta runt i varlden lite for att verkligen fa uppleva och leva livet??

Vi trivs verkligen bra har, och har inga planer pa att flytta nagonstans. Mojligen Sverige i framtiden da, men absolut ingen annanstans. Nar jag kom hem med huvudet fullt av funderingar tittade Ben skrackslaget pa mig och sa att han tanker inte flytta till Kalifornien! Och sa blir det sakert inte, men det ar kul att fundera lite...

8 comments:

Desiree sa...

Visst är det berikande att flytta utomlands. Man lär sig mycket både om sig själv, sitt hemland och det nya landet. Men det är inte heller helt lätt att flytta runt alla gånger. Jag kan tycka att det är jobbigt att vi båda är invandrare här ibland. Men jag kommer aldrig att ångra att vi tog steget och flyttade hit. Sedan får vi se hur länge man blir kvar osv. Som jag känner idag skulle jag nog vilja flytta hem någon dag.

Millan sa...

Ja det har nog bade for o nackdelar att man bada ar invandrare. Pa ett satt skulle jag tycka det var skont om |Ben var Svensk for det skulle underlatta om vi ville flytta dit i framtiden. Dessutom skulle det formodligen innebara att vi bada skulle strava efter att flytta hem igen.. Som det ar nu kan ju Ben tanka sig att flytta till Sverige, men egentligen vill han ju bo kvar har. Samtidigt har man ju fordelar av att den ene faktiskt kommer ifran landet dar man bor!!

Annika sa...

Visst är det fördel om ena partnern kommer från landet där man bor. Det tycker jag nog...
Jag tror också, som ni, att det berikar väldeliga att bo utomlands. Alla borde prova på att bo borta ett tag.
Undrar just om Peter och jag kom mer flytta hem? Peter är väl inte sådär jättesugen...Men vem vet vad som händer när vi är pensionärer, ha, ha!!!
Peter pratar inte svenska heller, tyvärr!

The Powell Family sa...

Haha, vad skönt att ni inte tänker flytta till Kalifornien, då skulle det ju bli ännu längre till er och vi skulle antagligen knappt aldrig ses. puss och kram, Viveca

Millan sa...

Annika - Ja jag har undrat och tankt fraga pa din blog om ni har planer pa att flytta hem eller inte. Jag pratade med Elin, en svensk tjej som ocksa bor i Bristol, harom dagen om det har och vi sa bada att vi aldrig skulle kunna saga att vi ar har for 'gott' nu. Man kan nog aldrig ge upp tanken pa att flytta hem i framtiden i alla fall, det blir for definitivt! ja ja.. vi far se!

Viveca - nej nagon Kalifornien flytt blir det ju inte :-) Men det ar kul att undra hur det skulle vara tycker jag...

Fia sa...

Ibland får jag frågan då jag pratar med någon i Sverige om jag kan tänka mig att flytta "hem" igen, men nej - det tror jag inte. Hemma är här för mig nu efter alla dessa år. Jag ksulle nog inte fungera så bra i Sverige, jag vet bara vilken panik jag fick då jag var i Sverige i 10 dagar i Januari för några år sedan. Det var ju så mörkt!! Jag riktigt kände hur jag gled ner i ett mörkt hål och inte ville göra något alls. Hu.
Dessutom har jag nog vant mig för mycket med det liv jag lever (att folk packar mina varor på affären, kemtvätten, min gulliga städerska) för att vilja ändra på något.
När vi är i Sverige är 10-12 dagar fullt tillräckligt, då hinner jag träffa de jag vill träffa och äta de som jag saknar. Hm..jag är nog en fullblodsegoist.

Anonym sa...

Hej Millan.

Jag bor ocksa i Bristol och har undrat om det finns fler svenskar i omradet. Skulle va kul o prata nan dag. Skicka garan ett email till mig pa swede07@hotmail.com om du har tid o lust.

Halsningar,


Ludvig Frick

Anonym sa...

Hej, Ville bara saga att jag bor i England ocksa, och aven har i bristol.. Tycker USA ar sa mycket haftigare pa alla satt och Kalifornien..hmm..England ar "torrt" = trakigt men det regnar mycket..om du forstar vad jag menar..Engelsman fattar inte USA det far jag bekraftat hela tiden pa jobbet da vi gor affarer med usa hela tiden. som svensk har man battre koll pa det det ar i allafall vad jag kanner..