CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

måndag 3 september 2007

Ibland ar det stora skillnader

I helgen var jag i vart lilla affarscentrum med Nils. Han ville aka i en san dar bil som man stoppar i pengar sa att den brummar och har sig. Jag stoppade inte i nagra pengar eftersom han ar nojd med att bara sitta i bilen och latsaskora. Hur som helst insag jag efter ett tag att det skulle bli valdigt svart att fa honom darifran utan brak. Jag gjorde en klassiker och fragade om vi skulle ga och kopa glass. Men det funkade inte. Han ville hellre sitta dar i sin bil och tuta och kora. Till slut var vi helt enkelt tvugna att ga sa jag lyfte ner honom fran bilen och forsokte satta honom i vagnen. Det gick efter ett tag men han fullkomligen vralade och betedde sig precis sa som en normal tvaaring beter sig nar han inte far som han vill. Tararna sprutade pa honom och han var hogrod i ansiktet. Jag var ocksa hogrod i ansiktet och tararna var inte langt borta eftersom hela centrat stod och tittade pa oss.

Nar jag borjade ga mot mataffaren tog en liten dam tag i min arm och sa: 'Well done dear! You were very patient with him. So calm and you didn't even slap him'. Jag visste inte hur jag skulle ta det dar utan svarade att jag aldrig skulle fa for mig att sla honom. Hon svarade da: 'Oh I would have. He deserved it!' Da blev jag lite mer arg. Hela situationen var ju pinsam och jag ville verkligen inte diskutera det med en manniska jag inte kanner. Sa for att fa tyst pa henne sa jag nagot jag efterat inte var sa stolt over: 'Well, I am Swedish and we don't slap our children'. Da forstod hon piken och gick ivag men jag kande mig lite tontig som behovt dra upp varifran jag kom.

Det har ar nagot jag ar ratt sa saker pa aldrig skulle ha hant i Sverige. Det vill saga Nils hade sakert betett sig pa precis samma satt men ingen liten dam skulle ha talat om for mig att jag borde ha gett honom en orfil for det. Jag reflekterar inte sa mycket over att jag bor i ett annat land langre. Manga av skillnaderna ser jag inte ens men det har ar en sa fundamental skillnad att den inte gar att missa. Jag har haft diskussionen med sa manga av mina vanner har men vi har helt enkelt olika bakgrunder och satt att se pa saken att det ar en meningslos diskussion. Jag kommer aldrig acceptera att det ar ok att sla sina barn. For mig ar det ett tecken pa svaghet fran foraldrarnas sida. Man har inte nog med ord att prata/forklara/saga ifran till sitt barn utan tar till navarna.

Jag har alltid trott att man i England ar lite gammeldags nar det handlar om barnuppfostran och just syn pa 'aga' men efter att ha last pa Petras hemsida sa verkar det ju som det ar likadant i Belgien. Jag undrar hur det ser ut i resten av Europa? Vet ni som bor i USA hur man ser pa det dar?

Som en liten parantes kan jag beratta att jag efter den har incidenten var sa stressad och lite i min egna varld att jag gick in pa mataffaren och helt sonika gick ut darifran - utan att betala for varorna!! Jag hade inte tagit nagon korg utan lagt varorna i Nils sulky och glomde helt enkelt att betala. Halvags hem tittade jag ner i vagnen och inser vad jag gjort och sprang tillbaka. Hela tiden tankte jag att har finns det CCTV kameror .... Val inne pa affaren igen var kon sa lang och jag var for stressad av allt for att sta dar och vanta sa jag lamnade tillbaka allt och gick hem. Slutet gott, allting gott ;-)

8 comments:

Anonym sa...

Du är för härlig !!!

Jag tycker att du är en kanonmamma, särskrivet eller ej?... Med mycket tålamod och nära till ett skratt vilket också underlättar vardagen som man imellanåt helst vill gråta över.... Stå på dig over there och fortsätt på din linje utan slagsmål med din som !!!!! ;)

Kram A.

Annika sa...

Visst är det jobbigt när ngn lägger sig i!!
En främling alltså som inte vet ngt alls om ens barn eller om en själv. det känns så tillplattande.

Vet du, Millan, jag har aldrig sett ngn som slagit sitt barn på allmän plats. Däremot när vi satt hos barnläkaren häromdagen var det en asiatisk familj i väntrummet också där den lille killen sprang omkring så glatt. Rätt som det var fick hans mormor nog och daskade till honom för hon trodde att han störde. Det berörde mig...
Jag vet också att min tyska granne, och goda vän, daskade sina pojkar när dom var små. Det har hon berättat flera ggr. Vad gäller mina amerikanska vänner har jag inte sett ngt, men jag tycker det är barnmisshandel att tvinga kalla sina fldrar "Sir" och "ma'am" också som Peters systersöner tvingas göra...DET är otroligt i mina öron...
Oh, kom just på att vi hade en grannpar som hade har två barn (dom har flyttat nu) där mormor (fr Slovenien) ofta var barnvakt, och det var var och varannan dag man hörde "Don't do that B or grandma is gonna give you a spanking"...
så ja, det kanske är svar nog...

Petchie75 sa...

Oj, jobbig situation med alla som stirrade på dig och Nils. Och den där tanten var ju bara så "out of line", hur kan man bara säga till ngn att slå sina barn (hon slog ju iaf inte honom själv som gubben i affären i Belgien gjorde). Förresten, jag hade nog sagt precis samma sak till henne - att i Sverige gör vi minsann inte så!
Jag har hört skräckhistorier om svenska au-pairer i Frankrike som blev tillsagda att slå barnen, det var en order från föräldrarna! Jag tror absolut att aga är ganska vanlig i Europa, kanske inte att barnen får ett kok stryk, men absolut att de får sig en örfil när de inte lyder föräldrarna.
Jag kommer ihåg att mina föräldrar tyckte att det var hemskt med alla barn som blev örfilade i England när vi besökte landet under tidigt 80-tal och sedan när vi bodde där.
Måste bara berätta också om danskan som flög med samma plan som jag till Kbh i augusti, hon hade två barn, den minsta tjejen var ca 3 år och hon började gallskrika vid gaten... Och hon skrek, och hon skrek i säkert 10 min - och mamma satt helt oberörd och låtsades som ingenting. Till slut var det en kvinna som undrade om hon kunde försöka få tyst på sitt barn, men då snäste hon bara av henne. Det tyckte jag var en lite konstig reaktion, jag förstår att barn skriker ibland och jag blir inte irriterad på barnen men mammans icke-reaktion var jättekonstig.

Petchie75 sa...

PS Kul med de nya länkarna på din blogg, jag gillar Ideal Home magazine, den brukar jag köpa på Waterstone's här i stan.

Anonym sa...

Förstår du reagerade, absolut. Jag hade gjort och känt på precis samma sätt!

Jag skrev för rätt länge sen ett inlägg på min blogg om detta, efter att ha pratat en del med en tjej här i USA och hört hur de gör i sin familj.
Jag får inte länken att funka här, men är du intresserad: Gå in på min blogg. Klicka på Arkiv. Välj Maj 2007. Inlägget med rubriken "Voffor gör di på detta viset".

Millan sa...

Anna - Du ar sa go! Tack :-)

Annika - Det verkar alltsa helt klart som om det ar mer accepterat aven i USA att anvanda aga som uppfostringsmetod. Vi i sverige ligger ratt langt framme nar de galler att se respektera alla som individer, vare sig det galler jamlikhet mellan kvinna och man men aven nar det galler hur vi ser pa vara barn. I andra lander kanns det ibland som om man fortfarande tycker att 'barn bor ses men inte horas'

Petra - Men josses vad hemskt om man som au-pair skulle bli tillsagd att sla barnen. Da skulle jag ha flyttat ut pa en gang! Det dar med barn som skriker pa tex flyg ar verkligen ett dilemma. Jag blir sjalv jatte nervos nar Nils gallskriker pa flyget och forsoker med alla medel att fa honom tyst. Dock ar det ju inte alltid sa latt alla ganger. Jag minns fortfarande nar jag flog hem med honom sjalv nar han var 3 manader och han skrek i en halvtimme non stop. Till slut vande sig mannen som satt framfor och snaste at mig. Jag blev helt stum och givetvis annu mer nervos vilket i sin tur ledde till att Nils skrek annu hogre. Det ar dock lite skillnad pa en trearing och en liten bebis!!
Kul att du gillar mina lankar nu nar jag antligen fatt tummen ur och lart mig hur man gor for att lagga upp dem :-)

Anne - Jag ska genast ga in o kika pa din blog!!

Desiree sa...

Jag såg faktiskt en pappa i helgen som daskade till sin son i baken då han inte ville sätta på sig skorna och hotade honom med att daska till honom en gång till om han inte började uppföra sig. Våra grannar verkar inte slå sina barn men säga att de får gå upp på sitt rum om de inte kan uppföra sig och det tycker jag är ok.

Millan sa...

Desiree - Det dar med att de far ga upp pa sitt rum tycker jag later vettigt. Nils ar ju annu kanske lite for liten for att forsta inneborden av det men vi har kort med 'time out' nagon gang nar han varit for trotsig. Det vill saga vi har burit ut honom ur rummet dar vi ar for att markera att om han ar 'dum' mot oss sa vill vi inte vara med honom. Det verkar funka och han kommer da oftast in efter nagra minuter och sager Sowwy (som for ovrigt later sa himla gulligt att vi alltid forlater honom bums ;-))