CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

onsdag 17 december 2008

Fina vanner och lite om varfor...

Jag har suktat efter ett sant dar halsband med barnens namn pa ett langre tag nu. Eftersom det snart ar jul har jag hintat ratt rejalt till Ben och till och med skickat honom en lank pa en sida dar man kan kopa sadana halsband - man far ju inte vara dum. I lordags fick jag sa Bens julklapp, en bok om digitalfotografering. Jatte skoj men han hade uppenbarligen inte fattat hinten ;-). Sa dom om min gladje och forvaning nar jag oppnar posten igar och foljande trillar ut ...

Det var fina Mia som fixat det har till mig, utan att en endaste hint behovdes ;-). Extra roligt ar att hon gjort halsbandet sjalv!! Tack vannen!!

Och sa lite om varfor jag bloggar. For ett tag sedan diskuterade jag och en van det har med bloggar och om varfor man egentligen vill visa andra vad man har for sig om dagarna (eller vad man nu skriver om pa sin blogg). Min van hade egentligen tva ratt motstridiga funderingar. Dena ena var att hon tyckte att jag ar lite for privat som lagger ut foton pa barnen och skriver om dem pa en sida dar vem som helst kan ga in och lasa. Den andra funderingen handlade om varfor man bloggar om man enbart visar en sida av sig sjalv. Det hon tog upp som exempel var att jag for ett tag sedan lagt ut ett inlagg om helgen dar jag inte alls namnde att jag och Ben hade tjafsat och tjatat pa varandra mest hela tiden, utan det lat som om vi haft en jatte trevlig helg fast jag en stund tidigare hade berattat for henne pa telefon om vart brak. Hon sa att hon inte forstar meningen med att lasa bloggar om man inte visar precis hur livet egentligen ar utan bara visar upp en finputsad fasad med foton pa glada och leende barn, ett valstadat hem och mysiga fikor med kompisarna. En helt rimlig fraga egentligen och nagot jag funderat pa mycket det senaste ocksa i och med att manga andra bloggare skrivit om precis detta de senaste veckorna.

Nu finns det ju hundratals olika sorters bloggar dar ute och jag gissar att vi alla skriver av olika anledningar sa sjalvklart kan jag bara svara for mig sjalv. Pernilla skrev valdigt klokt om det har for nagon vecka sedan och egentligen skulle jag kunna skriva under pa allt hon skriver, men jag ska forsoka lite sjalv :-).

Jag fick upp ogonen for bloggvarlden 2006 da jag vara mammaledig med Nils och fastnade genast eftersom jag tyckte att det var ett roligt satt att fa se andras foton och lasa om vad de hade for sig om dagarna. Jag startade min egen blogg runt mars 2006 och skrev dar om vad jag och Nils hade for oss pa vara lata lediga dagar ihop. Den forsta bloggen var dock lite jobbig att uppdatera eftersom jag var tvungen att koda det mesta sjalv, sa darfor startade jag den har bloggen forra varen. Det finns egentligen tva anledningar till att jag startade min blogg. For det forsta har jag alltid fort dagbok av nagot slag men hade blivit samre och samre pa att verkligen satta mig ner och skriva och eftersom jag sjalv tycker att det ar sa roligt att ta upp en gammal dagbok och se vad jag gjorde, sag 1993, sa tankte jag att det har kunde vara ett bra alternativ. For det andra sa tankte jag att det kunde vara skoj for alla dar hemma att se foton pa Nils och vart liv har eftersom vi trots allt inte traffas speciellt ofta.

Jag har inte medvetet forsokt skapa en bild av mig, eller oss, som en ensidig eller perfekt familj men jag har heller aldrig haft for avsikt att skriva allt for personligt om mig eller andra eftersom sidan trots allt kan lasas av vem som helst och jag inte tycker att det ar ratt att utlamna de i min narhet pa ett sadant satt. Eftersom jag lagger ut foton pa bade familjen och vannerna har sa skulle det kannas helt fel att lagga ut allt for privata inlagg om eventuella brak eller andra saker som kanske uppror mig eftersom chansen ar stor att det skulle vara valdigt latt att forsta vem det ar jag pratar om.

Pa nagot satt tycker jag heller inte att det ar nodvandigt att skriva om precis allt man ar med om i livet. Jag menar det torde vara ratt sa sjalvklart att ingen av oss lever ett liv fyllt av gladje och sang precis varenda dag utan sjalvklart upptar vardagen och hogst mundana stunder det allra mest av var tid. Det hander flera ganger i veckan att Nils trotsar som en vilde, Sofia gallskriker och jag ar irriterad pa Ben som glomt stalla ner disken i maskinen. Men kanske ar det de dar extra trevliga stunderna man vill foreviga och skriva om har pa bloggen for att sedan kunna ga tillbaka till och minnas?!

For mig innebar bloggen ett nytt satt att halla kontakt med vanner och bekanta pa ocksa. Email i all ara men jag tycker faktiskt att det ar annu roligare och framfor allt lattare att kika pa nagons foton pa en blogg snarare an att behova ladda ner alla fotona individuellt fran ett mail. Jag tycker darfor att det ar valdigt skoj att tex ovan namnda Mia har skaffat sig en blogg nu dar jag kan ga in och kika och halla mig uppdaterad. Det gor ju faktiskt att man kanner sig lite narmare varandra dessutom! Mamma sa senaste for nagon vecka sedan att hon tycker om att ga in har och kika eftersom det gor att vi inte kanns sa langt borta trots allt. Aven om bloggen fran borjan var till for att halla alla dar hemma ajour med vad vi har for oss sa har jag aven som en bonus lart kanna ett gang bloggarvanner vilket ar himla skoj!

Sa dar, dar har ni mina anledningar till bloggandet. Varfor bloggar ni?

14 comments:

Desiree sa...

Jag känner verkligen igen mig i det du skriver om varför du bloggar. Jag bloggar av precis samma anledningar. Visst behöver man inte visa upp allt i sitt liv då detta ändå är en allmän sida där vem som helst kan gå in och läsa. Det är toppen att man faktiskt kan välja lite hur privat man vill vara. Vart den gränser går är ju högst personlig och kan kanske också variera från tillfälle till ett annat eller olika perioder i ens liv. Jag gillar att blogga och jag vet att mina föräldrar uppskattar min blogg jättemycket. Jag förstår också att ingen lever ett perfekt liv även om man inte skriver om det utan väljer att utesluta vissa negativa saker och händelser. Det gör vi alla. Jättebra skrivet Millan! Kanske kommer jag lägga ut något om detta på min blogg imorgon för jag tycker detta var så välskrivet och bra. Dessutom tänkvärt det du tar upp. Tack! Ha en bra dag.

Desiree sa...

PS Vill bara säga att halsbandet var jättefint Millan! Vad kul att du fått det av Mia. Underbart, bloggvärlden är verkligen underbar på så många sätt. Man får en vänskap med många fast man aldrig träffat dem. Jag trodde inte att bloggandet skulle ge så här mycket fint innan jag själv började skriva.

Anonym sa...

Jag tycker faktiskt att din blogg speglar dig rätt väl som person faktiskt! Jag tycker inte alls att den känns vinklad på nåt sätt! Klart som sjutton att du inte lägger ut bilder på en överfull tvättkorg eller skriver om att du och Ben tjafsar! Vem vill se och läsa det liksom??? Normala människor fattar ju ändå att så är livet.

Jag ÄLSKAR din blogg. Jag kollar varje dag efter nya inlägg och älskar alla fina kort på barnen och på ert hem! Internet är ju bäst på att knyta ihop människor över hela världen! Genom din blogg så känns du inte så långt borta! Inte för att Bristol är the end of the world, men tänk vad mycket nämre du hade varit ifall du bodde kvar på Genvägen :-)

Vilket fint halsband!!!! Undrar om Mia tar beställningar??? Vill också ha! Jag har också hintat min make om detta men jag kan med stor övertygelse säga att han kommer inte fatta hinten. Inte ens om jag skrev det på näsan på honom! Karlar!

Ha det gott, snart syns vi! Kram - Malin O

Annika sa...

Personlig, men inte privat, brukar det heta om en bra blogg.
Jag tycker inte att din blogg är privat alls, däremot personlig.
Precis som du, och Desiree, började jag blogga för dem därhemma. Jag ville lägga ut bilder och skriva om mitt liv för dom, att desan en efter en droppade in som jag inte känner IRL var bara en STOR bonus!
Jag har alltid älskat att skriva, skriver dagbok och lite annat på sidan om. Ordet fascinerar!
OCH, jag tycker att dom allra roligaste bloggarna är just vardagsbloggar, men att jag skriva om att peter och jag grälar är väl knappast intressant för ngn??
Vissa grejjer kan man hålla utanför bloggen. Personligt, men inte privat...
Gillar iallafall DIN BLOGG. MYCKET!!!!

OCH, halsbandet är superfint!! Vilken snäll kompis du har som tänkte på dig...
När åker ni hem??

KRAM!!!

Miss Marie sa...

Vilket fint halsband! Konstigt att inte Ben förstod alla dina hintar! :) Du får vara ännu tydligare nästa gång!

Angående varför man bloggar... Jag har aldrig riktigt funderat på skälet till att jag bloggar o förstår faktiskt inte varför jag ska göra det heller. Och hur personlig man är i bloggen tycker jag är helt upp till en själv. Men som läsare tror jag inte att det skulle vara så kul att läsa om varenda liten sak du gjorde varje dag, såna bloggar gillar iallafall inte jag! Att du väljer att inte skriva om bråk och liknande tycker jag inte heller är konstigt, vad skulle du vinna på det? Bråk (särskilt obetydliga) vill man väl lägga bakom sig så fort som möjligt!

Fortsätt som du gör, jag gillar din blogg! :)

Petchie75 sa...

Absolut, vilket bra inlägg du har skrivit och jag kan skriva under på allt du skrivit!! Och Annikas kommentar om personlig men inte privat är mitt i prick!
Jag har själv funderat mycket på det här med varför jag bloggar och även andras reaktioner om mitt bloggande - framförallt vännerna där hemma vars reaktioner har varit typ att de inte har tid att läsa om mitt liv på min blogg! Jag trodde i min naivitet att vännerna skulle kanske vara nyfikna på mitt liv nu när jag flyttade så långt bort till ett exotiskt land och startade därför en blogg! Lite förr att slippa sitta och upprepa flera ggr om vad vi sysslar med borta i Puerto Rico i olika email. Men tji, fick jag, istället är det alla underbara bloggvänner runt om i världen som gör att jag fortsätter att skriva... Och naturligtvis min mamma som läser min blogg, och när jag tänker efter så är det fortfarande vissa vänner som läser min blogg men de kommenterar ju aldrig så man har ingen koll på vem som läser den egentligen.
Jag läser ju mest utlandssvenskars bloggar och jag tror att nästan alla började blogga just pga att kunna hålla kontakten med dem där hemma, men jag läser ju dem just pga att vi alla är i samma situation - mer eller mindre. Det är så intressant tycker jag att utbyta erfarenheter och tja, se hur folk lever.
Jättefint halsband och hoppas att ni får en härlig jul i Sverige!
Stor kram!

Anne sa...

Jättebra skrivet, verkligen mycket bra och ett tänkvärt inlägg som just nu (av olika anledningar) går helt rätt in i hjärtat på mig. Mycket bra skrivet, jag känner igen mycket.

Det finns ju inga rätt eller fel svar hur en blogg ska vara, varför man bloggar finns det väl lika många anledningar till som det finns personer. Man tänker så väldigt olika, behöver olika saker.
Jag tycker det Annika säger om att vara personlig men privat är bra. Det är ju faktiskt olika saker det handlar om, att vara personlig är inte detsamma som att vara privat.
Sen definierar väl alla var ens gräns går, där tycker säkert alla olika och precis så ska det vara. Lisas personlig är Saras privat osv.

Jag tycker om det du säger om att bloggandet kan vara ett tidsdokument. Så ser jag det lite också, det är en form av dagbok (för sig själv och för andra) att dokumentera det liv och vardag man lever just nu.

Min erfarenhet är att de som inte skriver en blogg, det är de människor som är mest kritiska eller ifrågasätter mest. Åtminstone har jag några vänner därhemma som gör så, och det är människor som inte själva skriver.


Personligen så vet jag att många av mina "hemma-vänner" läser min blogg och tycker det är jätteroligt följa med. Men dessvärre kommenterar de aldrig något, det är lite trist på samma gång "kräver" jag ju inget ivrigt kommenterande av dem heller. Oh nej. Men i mitt fall har det blivit så att den feedback jag får är från andra bloggisar. Människor jag inte känner i verkliga livet men som blivit internetkompisar som kommenterar den vägen. Det här är lite lustigt tycker jag. Sen får jag dock resppns via mail eller på annat sätt, som bekräftar folk jag känner läst och haft åsikter om både det ena och andra som skrivits...men inte sagt nåt utan läst i "smyg".

Anonym sa...

Vilket bra inlägg! Jag håller med dig. Ha en skön helg.

Anonym sa...

I love to read your blog about your life. Your children are adorable and when you write and post pictures of them I find it very enjoyable.

Helen (USA)

Millan sa...

Tjejer! Jag hinner inte svara alla individuellt nu sa tacker helt enkelt for alla kommentarer. Jag ska svara er nar jag sitter vid en dator nasta gang! KRAM

Anna, Fair and True sa...

Låter som helt normala anledningar till att blogga - som de flesta av oss som bloggar håller med om - och sund inställning till personlighetsnivån på bloggen.

Varför skriva om när man bråkar osv?! Det förstår väl folk att man gör ändå då och då, det hör väl till livet och ett förhållande. Världen och i synnerhet media är väl full av en massa tråkiga historier ändå så varför kan inte bloggar få vara fulla av roliga saker och lycka.

God jul & hoppas ni får en härlig semester i Sverige!

Mia sa...

Jag ser bloggen som ett sätt att hålla vänner och släkt uppdaterade med vad som händer i våra liv och så blir det en dagbok på ett sätt med. Man kan gå tillbaka och läsa vad man gjorde för ½ år sedan. När barnen är så små så springer tiden iväg. Hur mycket man vill skriva och hur personlig man vill vara är väl upp till var och en, finns inga rätt och fel.

Malin O: det går bra att beställa halsband! :-)

Kramar till er! Nu ses vi snart!

Marianne sa...

Jaaaa, jag instämmer. Och som sagt, Annika slår huvudet på spiken med personlig och privat. Man bestämmer själv vad man vill skriva om, hur privat man vill vara. Och sedan väljer man själv vilka bloggar man vill läsa, hur privat man vill att skribenten ska vara.

Jag är alldeles för trött för att utveckla det här och få det att låta vettigt utan att svamla. Jag nöjer mig med att säga att jag kan skriva under på det du säger och tycker att du har en väldigt bra blogg!

Kram!

Lisa Christensen sa...

Intressant och välskrivet inlägg. Jag bloggar av ungefär samma anledningar som du. Skriver mycket i andra sammanhang också och har alltid skrivit dagbok. Nu när jag är i utlandet är det ett sätt att uppdatera de där hemma i både ord och bild.

Ibland tänker jag också att det ger en ytlig bild av mig och mitt liv, kanske lite retuscherat. Jag funderar ibland över hur jag framstår för en person som bara läser min blogg och inte känner mig privat. Mitt liv på en exotisk ö låter kanske glamoröst och bekymmerslöst (vilket det inte alltid är). Jag tar inte med alla tråkiga vardagsdetaljer eller irritationsmoment (tror ej någon skulle orka läsa). Om jag har ett gräl vill jag inte lägga ut det på bloggen för det är bara en petitess i det stora sammanhanget och inte representativt för mitt liv.

Jag har ganska nyligen skapat en privat blogg för min dotter pga att J (och några till) påpekade att det var för utelämnande och risk för pedofiler osv med bilder på min dotter. Därför begränsar jag antalet bilder av henne på min offentliga blogg och frossar på den privata. Det var mitt sätt att privatisera en del. Tidigare, dvs innan Julie, tänkte jag inte så mycket på det där med bilder, eftersom det bara gällde mig och andra vuxna som jag kan fråga om det är ok att de är med på min blogg, men Julie kan jag ju inte fråga...

Oj, vad långt detta blev!

Jag vill bara avsluta med att säga att jag tycker att du har en jättefin blogg, lagom personlig, inte utelämnande, utan helt lagom.

God fortsättning!

Kram