CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

tisdag 4 mars 2008

Med eller Utan - igen

Hittade den har listan pa Annikas sida och blev genast sugen pa Svensk mat... mmm

1. Kaffe med eller utan mjölk/grädde (eller Renat för den delen)?
Med mycket mjolk men utan gradde! Renat i kaffet.. nej tack ;-)

2. Lakrits, med eller utan salt?
Med salt helt klart!!

3. Nyponsoppa, med eller utan glass?
Varm nyponsoppa med glass ska det vara. Men det var nog 15 ar sedan jag at det.. minst!

4. Köttbullar, med eller utan lingonsylt?
Alltid med!! Ah vad gott. Maste aka till Ikea och kopa mer lingonsylt for det gar inte att fa tag pa i det har gudsforgatna landet ;-)

5. Ärtsoppa, med eller utan fläsk?
Med flask! Annars kanns det som om det ar nagot som saknas. Av nagon anledning ar jag jatte sugen pa artsoppa och har varit i flera veckor. Gissar att det beror pa att det inte gar att fa tag pa har heller. Och jag ar inte husmoderlig nog att koka egen.

6. Glögg, med eller utan mandlar?
Med mandel OCH med russin. Det gor ju hela gloggen!!

7. Filmjölk, med eller utan socker?
Med socker och Med kanel! Bada ar ett maste. Ahh... filmjolk.. finns inte heller att fa tag pa har :-(

8. Knäckebröd, med eller utan Kalles?
Jo det ar nog gott med Kalles. Men annu godare ar det med ost tycker jag. Mjuk macka med agg och kalles... Som sagt, jag maste aka till Ikea!

9. Lussekatter, med eller utan saffran?
Absolut med! Annars ar det ju bara en vanlig bulle...

10. Julbord, med eller utan skinka?
Med Skinka! Fast egentligen ar ju skinkan som allra godast nar man precis har lagat till den. Garna kvallen innan julafton och da helst pa vortbrod... Nu langtar jag till jul ocksa. Var ska det har sluta?

11. Kalops, med eller utan rödbetor?
Rodbetor ar ett maste om jag ska ata Kalops. Jag ar inte sa glad for kalops maste jag saga.. men ska jag ata det sa maste den serveras med rodbetor.

12. Potatismos, med eller utan rot- (dvs morötter & kålrötter)?
Utan! Fast jag brukar anda slanga i en morot eller tva nar jag lagar potatismos for att gora det liiiite mer nyttigt anda.

13. Fiskbullar, med eller utan hummersås?
Med hummersas ar det enda sattet att ata fiskbullar pa. Men jag har inte atit det pa maaaaaanga ar. Usch nu fick jag varldens flashback till skolmatsalen och fiskbullar med vit sas. Fy vad vidrigt.

14. Surströmming, med eller utan tunnbröd?
Ingen surstromming over huvudtaget. Fy vad vidrigt! Vi hade karfest pa Sivans i Vaxjo och lyckades ha var fest efter att Norrlands Nation hade varit dar och haft surstrommingsfest. Alltsa den lukten... hur kan man fa for sig att ata nagot som luktar sa otroligt ackligt!?

15. Pyttipanna, med eller utan ketchup?
Pyttipanna antingen med Ketchup eller med rodbetor och med ett stekt agg pa. Ah vad gott!!

Den har listan var ju livsfarlig!! Jag har precis atit lunch (aggmacka UTAN kalles :-() men jag sitter anda har och dregglar...

8 comments:

Saltistjejen sa...

Hehe! ja man blir lätt sugen på en amssa olika mat...! Kul med listan! Såg den hos Lullun och Annika också. Alla verkar vi ha våra vanor och våra favoriter vad gäller den svenska maten! :-)

Jag älskar ärtsoppa och vi ber folk ta med torra ärtor här när de hälsar på. Det är såååå lätt att koka Millan! Inget jobb alls faktiskt. den sköter sig själv. Så om du är så sugen tycker jag absolut du ska prova! Bara lätt ärtorna i blöt minst 6 timmar innan och beräkna ca 1 timme koktid sedan. Jag lägger ofta ärtorna i blöt på morgonen i en stor kastrull. Vattnet ska täcka en bit ovanför ärtorna eftersom de sväller. Ha i lite salt. Låt stå tills du vill koma dem på kvällen. Då byter jag vatten. Häller av det de legat i under dagen och sedan häller på nytt. Skalar 2 lökar och lägger i klyftor. om du vill ha fläsk (vilket du ju vill) så kan du bara lägga i ett stycke fläskkött och låta koka med ärtorna och löken. Salta soppan och om du gillar timjan i kan du ha i lite timjan också.
Tjipp! Färdigt!
Det bästa är att den verkligen sköter sig själv där på spisen. Man kokar lite lågt och rör i den någongång då och då, men annars behöver man inte göra något alls! :-)
Kram!

Millan sa...

Saltis - Aha... men da kanske jag ska forsoka mig pa det dar da?? Jag har ett recept hemma faktiskt nar jag tanker efter. Far se om jag kan fa tag pa gula bonor har annars far jag kopa nasta gang jag kommer hem. Trodde faktiskt att det skulle ga att fa tag pa artsoppa pa Ikea men tji fick jag!!
Jag ar SA sugen pa svenskt mat just nu!!

Lullun sa...

Kul att du också gjort listan! :-) Och som jag skrev på min blogg, så ursäktar jag för all abstinens och lust som frågorna må framkalla hos alla ni andra utomlandssvenskar. Jag tänkte allt på den "risken" när jag satt hemma på mitt isflak och knåpade ihop frågorna. Men så har jag iaf, som annars bara glad listsvarare, bidragit till listvärlden med en egen ihopknåpad lista, som nu tycks ha fått sitt egna lilla liv här på nätet. Kul! :-)
Och lycka till med ärtletandet förresten! :-)

Desiree sa...

Vad kul att du också svarat på denna lista. Jag håller med om att den är livsfarlig. Jag har själv precis ätit frukost men blir riktigt hungrig och sugen på massor då jag går igenom denna.

Anonym sa...

vilken kul grej att läsa! :-)

Millan sa...

Lullun - Det var en riktig kanonlista tycker jag!! Men visst blir man sugen pa svensk mat. Och nar jag gjorde listan insag jag att det mesta av just den maten jag blev sugen pa inte gar att fa tag pa i det har landet...Jag undrar om mamma tror att jag blivit tokig om jag ber att fa artsoppa och fiskbullar till middag nar jag kommer hem i maj? ;-)

Desiree - Ja visst var det en rolig lista!! En riktig Sverige Lista!! Men nu ar jag jatte hungrig...

Gottablandat - :-) Jag gillar listor. Man lar kanna personen bakom bloggen mycket battre pa sa vis!

Annika sa...

Tihi!! Kul att du körde listan!!! Visst är listor extremt kul!! Hoppas nästa roliga lista snart dyker upp på ngn blogg :-)
Fattar inte det där med lusebullar utan saffran...??? Precis, så är det ju en vanlig bulle.
Och surströmming...NO thanx!!
Ja fy 17 för skolans fiskbullar...Det var nog dom som fick mig totalt anti-fiskbullar en ggn i tiden...

Millan sa...

Annika - Ja vi far halla utkik efter nya listor :-). Kul nar nagon anstranger sig och gor en egen lista sa har som Lullun gjort!
Jag tror att just skolans mat ar anledningen till att manga har viss mat som de inte alls klarar av. For mig galler samma sak med spenat. Farsk gar bra men en san dar sorja som vi fick i bamba ar ju inte atbart!!