CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

onsdag 5 mars 2008

Share it!!

For de flesta 2,5 aringar ar det har med att dela med sig av sina leksaker eller vad det nu kan vara inte nagot de ar speciellt bra pa. Nils ar inget undantag!! Darfor tjatar vi oandligt mycket om att man maste dela med sig och pa dagis tjatar de ocksa verkar det som for det ar nagot Nils pratar om HELA tiden just nu.

Har om dagen utspelade sig foljande diskussion:
Nils: Nils e hungry!
Mamma: Ja mamma ar ocksa hungrig
Nils: Yes... mamma we can share hungrig!

Och nagon dag senare satt vi i bilen och korde ner till en leksaksaffar da jag forsokte fa Nils att forsta att han maste vara snall i affaren for annars aker vi hem pa en gang. Ja jag vet.. inte speciellt pedagogiskt men det har var efter en morgon full av gnall och kasta sig pa golvet fasoner sa jag tankte det var bast att 'varna' lite ;-)

Mamma: Nu maste du lova vara snall i affaren for annars aker vi hem pa en gang, ok?
Nils: Mmmmm Nils is snall.... mamma is snall ocksa!
Mamma: Mmmm
Nils: Pappa is snall.... Ethan is snall ..... Caroline is snall (kompisarna som vi skulle traffa i affaren for att kopa en gemensam present med)
Mamma: Mmmm alla ar snalla
Nils: Yes! We can share snall mamma!!

Sa det verkar som om han fattar att det ar viktigt att dela med sig.... men jag ar inte saker pa om han riktigt har fattat vitsen med det? ;-)

Har delar han med sig av sin sang och sina bocker till kompisarna Adam och Mackenzie som var och halsade pa en kvall for ett tag sedan:

15 comments:

Annika sa...

Haha...Det där sköna blandspråket!! Jag känner så väl igen det, fast det "benar" upp sig när barnet blir lite äldre då dom lättare kan skilja på svenska och engelska.
"Share" ja...Jösses vad det tjatades om Share där när K var i Nils ålder...Jag häll nästan på att bli tokig själv när allt skulle "shares" HELA tiden...Men bra är det ju att öva och att tidigt få det inpräntat, absolut!!!
Gulligt med allt Nils sa, jag fick mig ett gott skratt. SÖTA bilder också!!!

Anonym sa...

Det absolut bästa med att läsa om Nils konversationer är ju det där blandspråket! Hur sött som helst! :-)

Anonym sa...

Nils gubben, du är för sööööt. Längtar efter att träffa dig, sno åt mig en kram eller två :) Skall självklart bli kul att träffa dina föräldrar också. Puss & kram på dig!!

Saltistjejen sa...

Å jag tycker också att blandspråket verkar så charmigt! Och detta med barns filosofier, det är verkligen roligt! De har ofta tänkt på saker och ting på sitt alldeles egan vis. Vilket ibland faktiskt kan vara t o m "mer logiskt" än vårt vuxna sätt, beroende på situationen.
Låter som han verkligen håller på att lära sig att "Share" iallafall! :-)

Desiree sa...

Ha ha att dela med sig har verkligen gatt in i huvudet pa honom. Sa sot han ar nar han pratar med dig.

Anonym sa...

gullunge!! Så söta konversationer!!Håller med ovanstående att det där blandspråket är väldigt gulligt! Tack för mailet gumman, känner igen så mkt som du skrev :-) . verkligen kul att lära känna en annan mamma som bor utomlans så här genom bloggen :-) kram på er och ha en bra kväll!

Anne sa...

Men sötnos och vilken gullunge du har! Hjärtat måste ju bara smälta och all irritation rinna av en direkt när han är sådär söt :)
Blandspråket är charmigt, kanske nåt man funderar på som förälder. Men som Annika skriver så kan de separera när de blir äldre. Spännande det där med tvåspråkighet, jag tycker det är rätt fascinerande. Söta bilder på sagostund, den där tigerpyjamasen är ju bara för cool!

Anonym sa...

Vad gulligt, tar du videokameran någon gång o spelar in så du kan höra detta sen när Nils har blivit större? Det är så himla härligt när han blandar språken så. Tänk vad skönt han har med två språk från början, man blir lite avis. ;)

Vad stor han har blivit kände knappt igen honom på bilderna, visst e det för sött när de ligger så o läser böcker i samma säng. Mysigt!!!

Ha det bra vännen så hörs vi!

Kram Emma

Millan sa...

Annika - Ja visst ar det gulligt nar de blandar. Och det lustiga ar att som foralder sa later det helt ratt pa nagot satt. Vi fattar ju vad han menar sa jag rattar honom aldrig. Daremot sa kor jag mycket med upprepningar pa svenska. Sa om han tex sager: Look Mamma black car! Sa sager jag: Ja titta, en svart bil. For att liksom pranta in bada spraken.

Det kanns just nu som om alla ord som liksom binder ihop spraket som i, pa, av, fran etc etc ar pa engelska och sedan slanger han liksom in svenska 'stora' ord i de engelska meningarna. Darfor later det ju oftast som han pratar engelska men lite lustiga ord bara...

Ungefar hur gammal vad K nar hon borjade kunna skilja de tva spraken at helt?

Pernilla - Ja blandspraket ar verkligen gulligt men som den oroliga mamma jag ar sa skar det lite i hjartat ibland att engelskan tar sadan overhand... Men som Annika skrev sa lar det nog losa sig med tiden o under tiden njuter jag lite av hans roliga fraser och meningar.

Millan sa...

Malin - a sa du ar hemma igen nu!! Jag har tankte ringa dig heeeela veckan men varenda kvall slutar pa samma satt = jag somnar i sangen nar jag nattar Nils och sedan ar jag for trott och det ar for sent att ringa till Sverige. Ar du hemma i morgon kvall?? Eller pa helgen?

Saltis - Det ar verkligen roligt nu nar hans sprak plotsligen exploderat och man forstar precis vad han tanker pa.. och hur han tanker!! Sa roligt!! Det kanns som om man lar kanna honom annu battre pa nagot skumt satt ... Och du har ju allt det har roliga att se fram emot! Ert barn har ju fordelen av att bara hora Svenska hemma men kommer val anda ga pa ett engelskttalade dagis sa det blir perfekt!

Desiree - Ja det dar med att Share ar definitivt nagot han funderar over mycket just nu och det ar ju bra! For som Annika skrev sa blir man SA trott pa sig sjalv nar man haller pa och tjatar om det heeeela tiden...

Millan sa...

Lotta - Det ar verkligen jatte skoj att lara kanna andra svenskar utomlands och bloggarna ar ett bra satt att gora det pa!! :-). Ibland kan man ju kanna sig sa himla ensam i sin situation.. det kanns som om alla andra har nara till familjen och allt som ar 'bektant' och da ar det riktigt skont att kanna andra i samma situation.
I gar kvall tjatade Nils for ovirgt om att vi skulle se pa Nils (Noel) pa datorn igen :-)

Anne - Ja det ar faktiskt sa att all irritation rinner av en nar de ar sa roliga :-). Det ar sa roligt att borja forsta hur han tanker nu...
Visst ar pojkarna sota dar i sangen. Vi sa att vi skulle spara bilden och visa dem nar de ar tonaringar och tycker att allt sadant ar jatte pinsamt ;-)

Emma - Vi ar ruskigt daliga pa att ta fram filmkameran! Men jag har tankt gora det i flera dagar nu for man glommer sa snabbt. I gar satt jag framfor en farmor och ett barn pa bussen. Jag gissar att barnet var runt 7 ar och hon pratade sa rent och fint. Forst blev jag lite imponerad av hur vuxen hon lat... och sedan fick jag lite angest over att Nils snart kommer vara lika stor o allt det bebisaktiga kommer forsvinna..

Lisa Christensen sa...

Så sött! Måste säga att jag tycker att han låter rätt så filosofisk :)

Anonym sa...

Åh, vad underbart med Nils språk!
Och vad söta pojkarna är när de delar säng. Eller share bed kanske man ska säga.. :D
Jag är lite orolig för att jag inte kommer att prata nog med svenska till mitt barn då dagen kommer.
Det tänks ju mest på engelska även när man är ensam.
Men jag ska absolut försöka.

Och för att spinna vidare angående videokamera så skulle det vara skoj om du kunde filma Nils lite så vi får höra honom.. :D

Förresten, när Nils pratar med Ben, kan han även då blanda in svenska ord eller är det bara med dig?

Kram på er!

Lullun sa...

Barn kan verkligen få till det iblan! :-) Och enormt söta kort där på slutet; han bjöd på sång och allt, alltså!? Sött! :-)

Millan sa...

Lisa - Ja men visst ar det sa att 2.5 aringar ofta later lite filosofiska!! De sitter och funderar och klacker sedan ur sig finurliga saker :-)

Jess - kanner sa val igen den dar oron att man inte ska racka till. Det ar faktiskt sa att jag ofta far tanka till nar jag pratar med Nils eftersom jag fortfarande har svart for att andra sprak mitt i en diskussion med tex Ben och saga nagot till Nils pa Svenska. Men nar vi ar sjalva sa pratar jag alltid svenska med honom. Det ar faktiskt mycket naturligare att prata pa sitt modersmal med sina barn!!
Nils blandar i svenska ord vem han an pratar med :-) Sa ibland ar han nog svar att forsta for nagon annan an oss.

Jag sa faktiskt till Ben haromdagen att vi maste filma Nils nu nar han pratar sa roligt for snart har man nog glomt hur det var.

Lullun - Ja visst ar barn roliga!! Det ser faktiskt ut som om han laser hogt for sina vanner dar. Alla laser om Thomas The Tank Engine - den store favoriten bland barn i det har landet!! (och sa OTROLIGT TRAKIGT att lasa for mig... zzzz)