CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

fredag 22 maj 2009

Tva fredagsteman i ett!

Eftersom jag missade forra veckans tema - sprak - tankte jag att jag inleder lite latt med att skriva om det den har veckan.

Sprak och att kunna gora sig forstadd ar ju ovardeligt. Jag har funderat mycket over det har med modersmal och sprakinlarning sedan vi fick Nils eftersom jag tyckt att det varit sa spannade att se vilket sprak som kommer naturligt for honom och hur han sakta men sakert har borjat forsta att han har tva sprak och aven anvanda sig av bada i storre utstrackning. Alla hans forsta ord var pa svenska eftersom jag var hemma med honom pa heltid det forsta aret och aven flera dagar i veckan hans andra ar. Men ju mer tid han spenderade pa dagis ju mer skiftade han over till engelskan som det mest naturliga spraket for honom. Till min stora sorg maste jag tillagga for av nagon anledning sa trodde jag att det faktum att jag ar svensk och alltid pratar svenska med honom skulle gora att han skulle prata lika delar svenska och engelska. Till saken hor nu aven att vi ju pratar engelska i familjen (Ben och jag sinsemellan) sa egentligen ar det ratt sjalvklart att engelskan tar overhanden. Men lite konstigt kanns det att min son pratar svenska med en viss brytning (en blandning mellan engelska, rikssvenska later det som). For aven om han helt och fullt forstar all svenska sa ar hans forstasprak engelskan - sa ar det - varesig jag vill det eller inte!

Likadant ar det med min svenska. Det ar och forbliver mitt modersmal och det som kommer mest naturligt for mig. I flera ar innan vi fick Nils pratade jag egentligen valdigt lite svenska. Jag hade da inga svenska kompisar har och pratade engelska bade pa jobbet och hemma. Det kunde ga en vecka utan att jag anvande det svenska spraket och jag tror att det marktes en del pa min svenska. Jag fick ofta kommentarer hemifran att jag borjat anvanda engelska uttryck och helt enkelt oversatte dem till svenska. Men sedan Nils foddes har ju det andrats lite och jag anvander svenskan varje dag. Dessutom umgas jag en hel del med svenska tjejer har i Bristol nu sa ibland glommer jag nastan av att vi bor i England ;-). Nagot jag tycker ar lite haftigt dock ar att aven under den tiden da svenskan hamnade lite i bakgrunden sa var det helt klart mitt forstasprak. Det marktes bland annat om nagot hande som gjorde att jag liksom fort skulle kasta ur mig nagot. Ett varningsrop till exempel. Jag kommer ihag att jag en gang stod vid ett overgangsstalle och killen brevid mig rusar over vagen precis nar det kommer en bil som inte sag ut som om den tankte stanna. Jag ropade da 'Akta' utan att ens tanka mig for. Sakert ligger modersmalet dar i bakhuvudet och nar vi inte hinner tanka till utan utbrister nagot sa ar det mest naturligt att det kommer pa det egna spraket.

Sa till det andra temat. Namligen dagens fredagstema som aterigen bestamts av Musikanta (lank till henne och ovriga fredagstema deltagare finns som vanligt till hoger) och ar fornamn.

Namn ar ett himla intressant amne tycker jag och nagot jag garna och ofta diskuterar med gravida kompisar. Men.... josses vad mycket svarare det blir nar man sjalv ar gravid! Plotsligen ar det ju nagon som faktiskt ska behova leva med det dar valet av namn man gor at dem. Som manga andra par hade jag och Ben sedan lange tankt ut vilka namn vi skulle ge vara barn. Amanda (bli kallad Mandy) och Jonathan skulle det bli (for sjalvklart visste vi att det skulle bli en av varje ;-)). Men nar vi sedan vantade Nils sa kandes det inte alls sa sjalvklart med vara namnval och faktum var att vi hade trottnat lite pa dem sa vi borjade fundera om, laste namnbocker och kom fram till att det skulle bli Meja eller Agnes till en tjej och Nils eller William om det blev en kille. Nils borjade egentligen som ett skamt och var inte alls ett seriost namnval forran hans var fodd och vi tyckte att det passade perfekt. Jag hade sett nagon pa sidan familjeliv.se som dopt sitt barn till Nils och skojade med Ben och sa att 'What about Nils'. Ben skrattade gott och borjade sedan kalla magen Nils. Nar Nils sedan foddes sa kandes det helt naturligt att det fick bli just Nils.

Nar vi vantade Sofia var vi som bekant fullt overtygade om att det skulle bli en kille till sa vi funderade knappast alls pa tjejnamn. Dock hade vi val Agnes kvar eftersom Bens mormor med det namnet gick bort under graviditeten och vi tyckte det skulle vara fint att fora vidare hennes namn. Sofia kom till av att Sophie helt enkelt ar Bens favoritnamn och eftersom jag ville att namnet i alla fall skulle klinga lite svenskt (eller oengelskt) fick det bli Sofia som en kompromiss. Sofia hette Agnes de forsta dagarna men eftersom namnet later hart i tonen (man betonar G hart) pa engelska och folk redan efter en dag borjade kalla den lille stackaren Aggie... sa andrade vi oss raskt och det fick da bli Sofia. Pojknamn hade vi inte kunnat enas helt om men hade Leon eller Theo som forslag. Jag hade egentligen velat ha ett gameldags namn som Arvid, Melker eller liknande men kunde for mitt liv inte overtyga Ben om dem. Faktum ar att hela namndiskussionen blev ett riktigt kansligt amne och nar vi akte in till forlossningen hade vi fortfarande inte enats. Min plan var att storogt titta pa Ben efter fodseln och gratmilt be att fa kalla bebisen Arivd och eftersom han da skulle ha tyckt att jag varit en san kampe sa skulle han sjalvklart ge med sig ;-). Men nu blev det ju inte nagon pojk och namnet Arvid och min plan behaller jag till nasta bebis ;-).

Ben ar dopt efter en mus i en Michael Jackson sang som Bens mamma tyckte mycket om och det var aldrig tal om nagot annat namn for honom. Han heter Ben ratt och slatt och det ar inte smeknamn for Benjamin som manga tror. Jag skulle ha hetat Linda men eftersom det var flera stycken pa BB som dopte sina barn till det nar mamma precis fatt mig andrade sig mina foraldrar och valde Camilla istallet. Dock kanner jag mig inte alls som en Camilla for de flesta kallar mig Millan, Milla, Millisen eller Mills och jag undrar om jag gjort nagot fel nar nagon anvander hela mitt namn.

Oj detta blev ett langt inlagg. Orkar ni lite mer? Jag tankte att jag avslutar med en liten handelse harifran i kvall. Jag hade precis varit ute och sprungit och kom hem trott och svettig. Nils motte mig dorren och sa med en valdigt bekymrad min: Are you ok mamma? You are VERY red!! Efter att ha forsakrat honom om att jag madde finfint slet jag av mig min t-shirt och var precis pa vag in till duschen nar Nils klappar mig pa magen och sager: 'I can see you have another baby in your belly'. Han sa det med en sadan underbar arlighet att jag bara kunde skratta. For att inte tala om Ben.... han frustade i bakgrunden och omsom forsakrade mig om att sa inte alls var fallet och omsom forbrilt forsokte halla sig for att skratta.

Med det lamnar jag det har fredagstemat. Trevlig helg alla!!

Mot: Jonathan, Amanda och Linda....

9 comments:

Lisa Christensen sa...

Jättekul att läsa! Jag är själv helt besatt av namn och har alltid varit... Arvid tycker jag också är ett jättefint namn, men J gillar det ej. Nils är fint och jag tror att det är på väg att bli riktigt trendigt :) Agnes är så vackert på svenska, men på engelska blir det lite hårdare.

När jag väntade Julie hade vi också Emma och Vera på förslag, men jag ville helst av allt att hon skulle heta Juliette, ett namn som jag har älskat sedan jag var barn, men på danska låter det inte snyggt: Jolijätte. Så J vägrade. Jag försökte med stora rådjursögonen på sjukhuset, men det fungerade inte så det blev Julie - ett namn som vi båda älskar. Men folk i Sverige är lite förvirrade och tror att det är engelskt uttal (för jag och Julie har ett skotskt efternamn). Jag uttalar "Juli" och J "Jolie" på danska. Just nu är jag helt förälskad i namnet Clothilde, men det verkar bara vara jag som gillar det...

Oj, vad lång kommentar det blev! Sorry!

Marianne sa...

Hahahaha, vet du jag rullade ner lite innan jag började läsa, och så såg jag fotot och namnen och tyckte, jaså, men det är väldigt likt Millan, Nils och Sofia, men det står ju att de heter ... och så blev jag alldeles förvirrad och fattade inte vilken blogg jag var på!

Det ska bli intressant att se hur Sofia kommer att prata! Men som du säger, eftersom du och Ben pratar engelska med varandra, så blir det ju det dominerande språket eftersom det är det som gäller utanför hemmets väggar också.

Kul det där med namn också, att man kan vara så bergsäker på ett namn och sedan när barnet kommer så ser man att det är en ... Smart plan, vi säger inget till Ben om det där med Arvid : D

Kramar!

Anonym sa...

Ha,ha,ha.. Vilket underbart inlägg. Speciellt det Nils sa om din mammamage. Så söt! :D

Det där med språk kommer att bli intressant för jag lär ju göra som du mer eller mindre. Jag är ju hemma med Leon nu och pratar mest svenska med honom men så fort Tom kommer hem så blir det ju en blandning.
Fast jag tror inte att Leon lär bli förvirrad av att jag mixar språken eller??
Till och med Tom lär sig nog en hel del svenska nu när jag pratar det varje dag.
Vi får se vad Leon kommer att föredra för en liten chatterbox blir han nog. :D

Namn, namn...ja herregud vad det är svårt. Jag hade Milo och Leon klara om jag skulle få pojkar och de har jag ju fått så nu är det bara Maya kvar om vi får en tjej men det namnet har förlorat lite av sin charm sen jag insett att det är väldigt poppis i både Sverige och här och UK.

Jättefin blid på er tre!!
Kram!

www.gottablandat.wordpress.com sa...

hihihi :-) barn e iallafall ärliga.. igår sa noel till mig att "mamma, nu är magen lika stor som en flodhäst".... eh??!! tack för den... liksom :-)
söt bild på er!

Anna, Fair and True sa...

Intressant inlägg!
Jag förstår din frustration vad gäller att föra svenskan till Nils. Jag skulle också känna så om jag var i din situation. Jag tror tyvärr att engelskan kommer vara hans bästa språk men om du verkligen underhåller svenskan genom resor till Sverige eller kanske flyttar till Sverige några år så kan han (och Sofia förstås) bli tvåspråkig. Jag antar dock att barnen kommer att prata engelska med varandra? Å andra sidan kanske deras svenska identitet inte bara sitter i språket?

Jag kan tycka att det är synd att så många som invandrat till Sverige (så små eller att deras föräldrar kom hit) inte lär sig sitt modersmål ordentligt. Det är ju vetenskapligt bevisat att ju fler språk man kan desto lättare att lära sig ett nytt. Folk brukar klaga på att invandrare pratar sitt språk men jag tycker det är bra, ja, så länge de lär sig svenskan också förstås.

Min svenska blev också lidande när jag bodde utomlands men när jag väl kom hem igen blev det bättre. Inte helt bra eftersom jag jobbar på båda språken varje dag. Så ibland kan jag skriva en mening och sedan tänka "är det här rätt eller är det jag som direktöversätter till [språk]?", på båda språken alltså :)

Och nu till namn. Jag har två barnnamn och några på lager men d är ganska ovanliga så det är säkert flera som kommer lyfta på ett ögonbryn när de hör dem. Men det struntar jag i! Å andra sidan kan jag ha en hel del åsikter om andras namn hahaha! Min kompis som väntar barn har Elvina som tjejnamn - jättefint tycker jag - men Rasmus som killnamn - usch! Det är hennes man som vill ha det och hon tycker att det är "synd om honom" för det är fel på honom och det var tvungna att göra IVF för att bli gravida och då "kan ju han få bestämma". Jag tycker det är mer synd om henne som var tvungen att gå igenom alla behandlingar och må dåligt! Men nu har hon börjat styra in honom på Adam eller Jack! :)

Jag tycker Nils och Sofia är mycket finare namn än Amanda och Jonathan så där gjorde ni rätt! Men brukar folk tror att Nils heter "Niles"? Theo är jättefint! Jag gillar Teodor också. Jag är lite inne på namn med "d" i av någon anledning?? William är fint också men det heter typ varannan unge i Sverige känns det som. Leon är väldigt vanligt just nu också. Och en kompis till mig fick precis en Meja! Vad synd förresten att Agnes blir så hårt på engelska - det är ju annars jättefint! Vad bra att du har en plan där om det blir en nr 3!

Jag trodde Ben var ett smeknamn men inte alltså. På jobbet finns det en Ben men han är Benedict. En fd kollegas son hette också Benedict.

Kram!

Millan sa...

Lisa - ja det ar jatte skoj med namn! Julie ar jatte fint tycker jag. Julia var mitt favoritnamn valdit lange men sedan blev det lite for vanligt. Julie ar lite annorlunda och det gillar jag! Arvid later stolligt pa engelska sa darfor lar det val aldrig bli en arvid for oss ;-). Man vill ju ju anda inte att barnet alltid ska behova forklara och stava sitt namn for alla!! kram

Marianne - :-D jassa dar blev du lite lurad alltsa! Ja men visst ar det lite roligt det dar... vi hade ju kunnat heta just Jonathan, Amanda och Linda... pa nagot satt ar det svart att tanka sig folk med andra namn an de man kanner dem som! Jag blev tex helt forvirrad nar jag insag att min styvfarmor inte alls heter Maria i forstanamn egentligen utan Gota som vi aldrig nagonsin anvant eftersom hon avskyr det. Hon ar ju en Maria... inte en Gota!
Nej vi far halla tyst om den dar planen for Ben tror jag ;-). Kram

Jess - nej jag tror absolut inte att Leon blir forvirrad av att du mixar. man har ju inget val dar nar man pratar ett sprak med sin partner och ett annat med barnen. Men visst blir det sa att familjespraket anda blir engelska tyvarr...Men aven Ben har faktiskt lart sig mer svenska han ocksa sedan vi fick barnen eftersom jag tjattrar sa mycket har hemma ;-).
Ja visst forlorar ett namn lite charm nar det blir allt for manga omkring som dops till just det... Men det blir ju ofta sa med fina namn.
Kram

Lotta - :-D ja men du har ju en bra anledning. 7 manader efterr forlossningen kanns det inte sa ok att ha en tjockismage langre. Men det var en bra motivation att komma ut och springa igen det ar ett som ar sakert :-D. kram

Anna - precis det dar med att den svenska identiteten inte bara sitter i spraket tanker jag pa faktiskt. For vi aker hem sapass mycket o lever nog ett ratt sa svenskt liv trots allt och det ar val det som ar det viktiga. Dessutom ar det helt klart att Nils forstar all svenska och det ar ju det viktiugaste. Talet kommer forhoppningsvis det ocksa. De marks ju skillnad pa bara nagon vecka hemma!
Ja nar det galler namn sa ar det ju vekrligen sa att smaken ar som baken! Jag ar inte heller nagot fan av Rasmus men faktum ar att man brukar vanja sig. jag har haft flera nara vanner som dopt sina barn till namn som jag inte varit sa fortjust i men sedan tycker man anda att det funkar bra nar bebisen ar dar. Och samma var det med Nils. Jag vet att manga lyfte pa ogonbrynen nar vi berattade vad vi skulle dopa honom till men nu ar han verkligen Nils! Nils kallas i allmanhet for Niels eller Nielsie i det har landet. kram

Annika sa...

Du har valt vackra namn på dina barn, inte så vanligt, och namnm som passar i bägge länderna.

det där med språk ja...
karolina fixar sin svenska bra, men ajg tror mkt beror på att hon inga syskon har. Jag vet ju hur mina vänners barn snackar engelska med varandra, det faller sig lättast så.
men eftersom vi tre pratar engelska tillsammans så är engelskan K's starkaste språk även omjag ser henne som helt tvåspråkig.
Så blir det ju, skolan är här, kompisarna är här, alla tv-program, filmer, böcker.
Tur att vi läser på svenska i böcker, och tur att hon har kamratposten...
MEN mest TUR av allt är att hon kan vara hemma i nästan 2 mån varje sommar och ladda sve-batterierna!!!
Jättekram!!!

Marianne sa...

Nu skriver jag det här under ditt senaste inlägg så att du ser det säkert:

För att få mejl om att det finns kommentarer på ett inlägg så gör du så här:

Gå in på Anpassa - Inställningar - Kommentarer - och sedan längst ner fyller du i E-post för meddelande om kommentarer.

Då får du mej om alla kommentarer och vilka inlägg det är på.

Kram!

Millan sa...

Annika - ja att ni kan vara hemma sa lange varje sommar maste ju gora under for Karolinas sprak!! Vi kommer ju aldrig kunna aka hem sa lange varje sommar men dock kanske 3 ganger om aret sa det gor nog sitt till far vi hoppas Det marks stor skillnad pa hans sprak efter bara nagon vecka hemma och den har gangen pratade han bra svenska nar vi akte tillbaks efter 3 veckor! Just mellan syskonen kan man ju tanka sig att det blir engelska som blir naturligt... Ja jag kommer i alla fall gora sa gott jag kan for att de ska kanna sig lite svenska ocksa! kram

Marianne - jatte bra!! Tack sa hemskt mycket for hjalpen! kram