CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

måndag 15 juni 2009

Bara i England... eller?

Foljande reklamfilmer visas pa TVn har i england for tillfallet. Jag har en kansla av att dom inte riktigt skulle funka i Sverige. Eller vad tror ni?


For en riktig mamma ar ju den som tvattar och stadar hemma!


Snacka om att dra upp klicher om hur kvinnor ar! De kan inget om sport och ar livradda for smakryp!

Om det ar nagot som jag och Ben diskuterar, ofta livligt, sa ar det den har uppdelningen mellan konen som ar sa fullstandigt naturlig i England. Men jag maste saga att jag tycker det ar konstigt att ingen har ens lyfter pa ogonbrynen over att all reklam som handlar om mathandling, tvattning och stadning helt och fullt vander sig till kvinnor. Jag ar den forste att erkanna att jag och Ben just nu har en valdigt traditionell uppdelning dar jag tar hand om barnen mycket (eftersom jag ar mammaledig) och dessutom tar det storsta lasset hemma eftersom Ben tar det allra mesta med renoveringen. Ibland byter vi ju sa att jag malar eller gor nagot annat som behovs goras pa huset och Ben da gor nagot inomhus men oftast blir det anda sa att Ben tar de tyngsta jobben med huset. Men trots det tycker jag att det ar skumt att det fortfarande gors reklamfilmer som ar sapass gammalmodiga. Visst har vi val kommit lite langre i Sverige anda?

18 comments:

Saltistjejen sa...

Haha jag skrattar mst åt dem! Känns nästan som lite ironi. Men det kasnke det inte är?
Här i USA är det väldigt myckretk som också är uppdelat i traditionella kösnroller. När det gäller reklam syns det också tydligt. Väldigt ofta kan det dock var i "skämtsam form" MEN sake är den att jag tror att man som svensk ändå KAN ta illa vid sig. Fast jag vet inte jag. Självklart tycker jag att män och kvinnor ska ha lika rättigheter men jag kan faktikt tycka att viss av den här reklamen är rätt rolig ändå. Någonstans tycker jag kanske att många svenskar tyvärr tagit detta med jämlikhet och jämställdehet lite för långt. Att fortfarande kunna skämta om och faktisskt acceptera att det FINNS skillnader mellan könen tycker jag är något som är helt naturligt. Men jag vet att vissa tycker det är HEMSKT att göra det eftersom amn då ahr "accepterat" att kvinnan är "efter" mannen. Bullshit tycker jag, men vi har alla våra egna åsikter.
I vilket fall skulle man INTE kunna visa den här reklamen i Sverige utan att det skulle bli en stor diskussion i mdeia och hemma hos folk.
Kramar!

www.gottablandat.wordpress.com sa...

hahaha ja de reklamerna hade inte kunnat visas i sverge utan våldsamma debatter... hihi
jag tycker inte det är så konstigt om man drar lite mer hemma när man är mammaledig.. dvs tvättar, städar och stryker.. jag menar man har ju ändå tid att sätta på en maskin då och då nmär man går hemma och skrotar. utnyttjar ju hellre tiden när M kommer hem från jobbet att umgås hela familjen. MEN när båda jobbar så måste det vara en jämnare fördelning. Hos oss lagar tex M all mat här hemma.Det är ytterst sällsynt att jag lagar. däremot är det ytterst sällsynt att han tvättar... men det gör jag så gärna om han lagar maten. städningen brukar vi dela på.
kraaaaaaaaaam

Mia sa...

Hihi! Gud vilka komiska reklamfilmer! Tänk vad roligt det kan vara att tvätta om man bara har rätt tvättmedel! ;-) Vi delar nog ganska så lika på allt hemma. Bjarne lagar ofta mat eftersom han hämtar på dagis och han tycker det är kul. Tvättar gör vi lika mycket båda två. Det enda som jag nog gör mer av är städningen eftersom jag är "känsligare" för dammråttor i hörnen och leksaker överallt! :-) Sköt om dig! Kram!

Annika sa...

Haha!
Ja det där är väl ironiskt så det räcker!
Den sista är den värsta :-)
Här i US är det nog också väldigt vinklat med reklamen, och det brukar reta mig.
Men hemma i sverige säger min syster att männen nästan alltid framställs som dumskallar i reklamerna, och jag har märkt att det är lite av detsamma här i tv-reklamen. mannen är den som inget kan...
Och kvinnan är den kompetenta som skrattar lite överseende åt sin man (i hushållsreklam).
Ovan reklamer är rätt kul! Den sista är klart värst, och den första där med "den nya lilla tvättande mamman" som dyker upp på sommarängen bredvid tvättmedlet...suck!!
Jaja...
KRAMAR!!
(ibland är det rätt kul med reklam, trots allt)

Millan sa...

Saltis - Ja ibland tycker jag ocksa att det kan ga lite over styr nar man inte alls 'far' tycka att nagot som ar lite typiskt kvinnligt ar fint eller liknande. Det jag egentligen ville ha fram med inlagget ar val att det dels aldrig skulle ga o visa en san har reklam i sverige utan att folk skulle i alla fall hoja pa ogonbrynen. Och dels sa kanns det som om vi i england ligger en generation efter och alla tycker pa nagot satt att det ar helt sjalvklart att kvinnan ar den som gor hushallsgorat sa att saga. Kanske ar det lite sa for att manga kvinnor stannar hemma i flera ar da de fatt barn eftersom det ar sa dyrt med dagis. For som Lotta skriver nedan sa ar det ju lite sjalvklart att den som ar hemma hela dagarna tar lite mer an den som jobbar. Sa blir det nog lite automatiskt!
Dessvarre sa ar nog inte de har reklamfilmerna ironiska pa sa satt att man ska ta det som ett skamt att mamman gor allt hemma. Lite komiska ar de ju men tanken ar anda den att de ska vinkla sig till kvinnorna som hushallsarbetarna!
kram

Lotta - ja visst blir det sa att man tar mer nar man ar hemma! Dock har jag markt att det ar ruggigt mycket svarare att hinna med att tex stada nar jag ar ensam med Nils och Sofia om dagarna. Nils sover ju inte middag langre och vill inte direkt sitta ensam och leka i tre timmar medan jag stadar. Dock blir det sjalvklart sa att man slanger pa maskiner med tvatt och hanger upp nar man kan for att slippa ta allt sadant pa helgerna och kvallarna! Jag och Ben har ocksa diskuterat att vi kommer fa gora nagon form av arbetsuppdelning har hemma nar jag gar tillbaka till jobbet for annars vet jag inte hur vi ska hinna med nagot alls!
kram

Mia - ja sa sanslosa reklamer det finns egentligen! Jag tycker faktiskt att det finns ganska mycket rolig reklam men den har som ar sa uppenbart uppdeleande i kvinnligt och manligt tycker jag inte om. Vad sjutton ar det som sager att man som kvinna automatiskt tycker att det ar roligt att stada och tvatta?? Innan vi kopte huset sa deleade vi relativt lika hemma (men det kom inte utan vissa brak eftersom Ben vaxt upp i en sa otroligt traditionell familj och det tog ett tag for honom att vanja sig vid tanken att jag inte tankte ta over fran hans mamma ;-)) men nu i och med allt extra arbete som det ar med renoveringen sa funkar det inte att dela lika. Faktum ar trots allt att Ben tycker att det ar roligare an jag att sta uppflugen pa en byggstallning med en hammare i handen och jag tycker att det ar roligare an han att laga mat... och darfor gor vi det som vi ar bast pa/tycker ar roligaste. Men helt klart kommer vi fa gora en annan arbetsfordelning anr jag gar tillbaks till jobbet! Men da hoppas jag att det flesta stora jobben ar fardiga med huset ocksa sa att Ben har mer tid over till annat! kram

Annika - jassa ar det sa mannen framstalls som idioter i svensk reklamfilm? Lite sa ar det nog har ocksa faktiskt. Kvinnan framstalls som den rediga som har koll pa allt medans mannen jamsar lite i bakgrunden. En reklam som jag inte kunde hitta pa youtube som visades har for ett tag sedan var om nagon rengoringspray som var sa enkel att anvanda att till och med en man skulle kunna klara av det... det sager ju lite om hur man ser man och hushallsarbete!!
Jag ar inte dummare an att jag vet att kvinnorna ofast gor mest i hemmen men jag tycker det ar lite synd att 'spa pa' den bilden som en sjalvklarhet genom att visa reklam dar enbart kvinnan stadar och tvattar... liksom det retar ihjal mig att pa tjejavdelningen i leksaksaffarer finns saker som strykbrador och tvattmaskiner medans det pa pojksidan finns verktyg... Lite synd att borja nar barnen ar sa sma pa nagot satt...?!
Kram!

Miss Marie sa...

Jag håller inte med Saltistjejen! Kan jämlikhet och jämställdhet någonsin dras för långt? Varför skulle inte vi kräva samma rättigheter mellan könen? Sen så är det klart att det är okej att skämat om det, men då handlar det ju inte om jämställdhet utan humor. Jag och min Engelsman har också långa diskussioner om den lite... ehum, trångsynta synen i England. Kommer ihåg att jag såg ett inslag på BBC, där egenföretagare helt öppet skyltade med att de inte skulle anställa en kvinna i fertil ålder eftersom det skulle bli en för stor kostnad att ha en sådan "på" arbetsplatsen men mammaledig. Inte ett knyst om att även pappor kan vara föräldralediga! Men i England är väl pappaledigheten 2 veckor tror jag? Helt sjukt. Om du vill kan du skylla lite på Margaret Tatcher, som helt ställde sig utanför alla sociala reformer på EU-nivå, bland annat direktiv om föräldraledighet. Inte undra på att England är minst en generation efter i jämställdhetsfrågan!

Anonym sa...

Helt sjuka reklamer egentligen - iaf i en svensk(a)s ögon! Jag tror tom att sådana reklamer inte ens skulle TILLÅTAS i Sverige! Det är extremt viktigt att reklam inte är könsdiskrimenerande i Sverige och tror t.ex att en Ikea-reklam med en man som låg i en soffa medan hans fru hade tjejkväll och det stod något om att "odla soffpotatis" fick dras tillbaka!!
Jag kan reta mig enormt på den amerikanska tv-reklamen som är exakt likadan - det är mycket "mums know best"... En av Wal-Marts reklamslogans är just något med att mammor vet var man kan spara mest pengar.
Samtidigt kan jag på ett sätt hålla med SAltis att det kan bli lite löjligt med allt för jämlikt. Jag är inte det minsta intresserad av att byta däck på bilen, och tömma dammsugarfiltret (ha ha, O gjorde det i söndags och klagade på att jag aldrig gör det - men jag DAMMSUGER ju så nå't för HAN ju göra ;-))... När jag var singel kunde jag ju skruva ihop Ikeamöbler etc men nu lämnar jag gärna över det till O - han gör det snabbare och tycker att det är kul :D Ska jag skämmas över att vi därför är mindre jämställda? Eller att jag nuförtiden stryker (som jag hatar och gör under protester) och städar eftersom jag är hemmafru... Det är ju dubbelt ojämställt (hemmafru + strykningen och städningen) men visst, jag hade ju kunnat stanna i Bryssel och jobbat och tjänat en massa pengar (jag tjänade mer än O när vi träffades), men varken O eller jag ville ju det, och vi ville båda uppleva några år i Karibien! Jag tycker dock att vi trots allt har ett jämställt förhållande, O lagar ofta mat (och bakar mer än jag) - även ibland på vardagarna då han kommer hem trött och hungrig, vi handlar alltid mat tillsammans och jag kommer glatt att låta honom ta över (sin) strykning och städning när jag börjar jobba igen.
Ojoj, lång kommentar men ett väldigt intressant ämne! Måste bara tillägga att Os mamma frågade honom när vi började bo tillsammans i Bryssel om jag strök hans skjortor. Han svarade nej och tyckte att det var självklart att jag inte gjorde - vilket så klart hans mamma väl inte tyckte. Vet inte om jag berättade om den värsta FÖROLÄMPNINGEN någonsin när min svärmor visade mig hur MAN STRYKER ETT ÖRNGOTT i vintras!! Mao tror hon alltså att jag INTE KAN stryka!!!!
KRAM!

Desiree sa...

Tyvärr är det minst lika illa här i den amerikanska södern. Inom detta område så ligger de verkligen efter. De flesta där vi bor är också hemma fruar. Den där uppdelningen är djupt sedimenterad här. Detta är det kristna, traditionella och bakåtsträvande USA. Emellanåt känns det verkligen som om de ligger minst 50 år tillbaka i tiden här eller som om jag lever i en annan tidsepok. Dett är ytterligare en aspekt som gör att jag inte känner mig hemma här och känner att jag vill tillbaka till Sverige. Jag platsar inte in i det här samhället som kvinna känner jag. Det är iallfall inte så här jag vill leva mitt liv.

Anna, Fair and True sa...

Jag tycker inte heller att jämställdhets/jämlikhetskampen kan dras för långt. Då lägger man nog inte i rätt saker i det. För mig handlar det snarast om att man inte ska ta för givet att ett kön är på ett visst sätt eller är bättre på en viss grej. Vi lever också lite uppdelat. Peter är den som sätter upp hyllor och sådant men jag gör mer matlagning. Men jag tycker inte att han ska ta för givet att jag är bäst på att laga mat (sedan kan man ju iofs säga att vi tjejer har blivit socialiserade till att kunna laga mat i större utsträckning än männen...). Huvudsaken är egentligen att man delar lika på sysslorna hemma på något sätt. Sedan spelar det ju ingen roll vem som egentligen dammsuger eller tvättar.

Sedan är det nog så att även i de mest jämställda hem - dvs där man är bra på att dela på hemmasysslorna - ändå är kvinnan som är projektledaren, alltså den som kommer ihåg sådant som ska göras, t ex nya skor till barnen eller matsäcken till utflykten eller present till släktingen. Tror det är det jämställdhetskampen handlar om nu. Vi kvinnor måste också släppa kontrollen och släppa in männen. Men så länge vi kvinnor uppfostras/socialiseras till att ha mer koll och vara projektledaren i hemmet så kommer det fortsätta vara så. Läs "Familjens projektledare säger upp sig"!

En grej man hör mycket i Storbritannien och USA är just det här att många män säger att det ska "babysit the children". Sina egna barn! Trist!

Millan sa...

Marie och Anna - ja nu ska jag ju egentligen inte svara for nagon annan men jag gissar att Saltis inte menar att sjalva jamstalldshetsdebatten gatt over styr - alltsa inte nar det handlar om att ett kon skulle vara battre an det andra - utan snarare att den kommit att handla om vissa petitesser ocksa. Som tex att det anses lite coolt att ta pa sin pojke rosa klader medans manga aldrig skulle fa for sig att lata sin tjej ha rosa pa sig eftersom man da 'fallit in i fallan'. Ah, jag vet inte om jag uttrycker mig ratt men det ar i alla fall det jag menade nar jag skrev att jag tycker att det ibland gar overstyr. Sjalvklart ar inget kon battre an det andra och just det dar med att kvinnorna antas ha en extra gen som gor att de ar 'battre' pa att ta hand om hushallet ar det som retar mig nagot sa otroligt!

Marie - faktum ar att man i storbritannien far dela upp sin foraldrarledighet precis som man vill. Eller rattare sagt, kvinnan maste ta de forsta 6 veckorna men resten av de 12 mander man har ratt till far man dela precis som man vill. Jag har ett kompispar har dar han tagit hela ledigheten fran 3 manader framat eftersom han tjanar mindre an henne. For tyvarr ar det just det det handlar om. Man far £100 i veckan i 9 manader och sedan inget alls de sista tre manaderna och eftersom det ser ut sa fortfarnade att mannen oftast tjanar mer sa har de flesta inte rad att lata mannen vara. I vart fall tjanar Ben nastna dubbelt sa mycket som mig (otroligt men sant ... och sa FEL) vilket gor att vi absolut inte skulel ha rad att leva enbart pa min lon o forlora hela hans. Annars skulle jag garna vilja att Ben fick kanna pa hur det ar att vara hemma med barnen!
Margret Tatcher gjorde definitivt inte livet lattre for familjerna det ar ett som ar sakert!!

Petchie - Iceland reklamen ar nog valdigt lik Walmarts for deras slogan ar ocksa: That's why mums go to Iceland (for att det ar sa himla billigt och allt ar fardigmat tydligen). Tyvarr ar det val sa att eftersom det kampats sa lange for att kvinnorna ska ha samma ratt som mannen och att man da forsoker fa folk att forsta att det INTe pa nagot satt ar sa att kvinnorna har den dar extra genen som gor dem battre pa hushallsarbete sa anses man lite bakatstravande om man tar pa sig att gora allt. Alltsa i ert fall sa ar det ju sjalvklart vad det handlar om. Det ar ju en otrolig chans ni fatt att fa aka till andra sidan av jorden och uppleva ett helt annat liv. Jag tror nog att O skulle foljt med dig ocksa om det var du som fick den chansen. Och hade han da varit hemma och du jobbat sa hade val han tagit det storsta lasset hemma!! Det ar ju ratt sjalvklart att man blir den som gor mest hemma om man inte behover ga till jobbet 8 timmar per dag! Det tycker jag ar ratt sjalvklart. Men det jag har svart for ar nar bada jobbar och sa ar det ju i de flesta fall trots allt, sa antas kvinnan anda vara den som ska ta hand om barn och hushall. Det blir ju helt fel! Det ar darfor jag blir sa knapp pa sadana har reklamfilmer som liksom inte ifragasatter den traditionella uppdelningen utan fortsatter i samma spar. Helt otroligt o jag tror du har ratt i att det aldrig skulle ha funkat i sveirge! Jag har dessutom samma slags 'problem' (sa langt vill jag inte stracka mig att saga egentligen... men du vet vad jag menar) med min svarmor!
Kram

Millan sa...

Desiree - jag forstar helt och fullt att du inte trivs i ett samhalle som ar sa bakatstravande! jag kanenr ju ibland samma har. Bens foraldrar ar helt fantastiska men nar vi nagon gang har hamnat i diskussioner om hushallsarbete och liknande sa kunde vi helt allvarligt vara fran olika planeter! for henne ar det sjalvklart att kvinnan ar den som lagar mat osv och jag vet att Bens bror pa allvar ringde hem for att fraga hur han skulle satta pa damsugaren nar han flyttat hemifran. Han hade aldrig nagonsin ens hallt i en... valdigt galet! Jag tycker att det ar varat (mitt OCH Bens) ansvar som foraldrar att lara bada vara barn hur de tar hand om ett hushall!! Jag skulle bli helt knackt om jag fick reda pa i framtiden att Nils eventuella flickvan inte tyckte att Nils visste hur man stadade och fixade hemma...
Naja, det ar ju en annan diskussion ;-). Hur som helst sa forstar jag helt och klart att det ar svart att som svensk kvinna kanna sig hemma pa ett stalle dar varderingarna ar sa olika ens egna!
Kram

Millan sa...

Anna - Det ar precis det dar med att det tas for givet att kvinnan ar battre pa att stada (och tycker att det ar roligare..?) an mannen... Vem sjutton sager att det ar sa?? Jag blir sa irriterad pa att det fortfarande 2009 visas reklam pa tv som faststaller de gamla traditionella rollerna som vi hade. Det tas ju aldrig i biaktande att de allra flesta kvinnor faktiskt jobbar nu (ofta lika langa dagar som mannen!!) sa varfor ar det sa att det ar vi som ocksa ska ta hand om allt hemma?
Det dar med projektlederiet tror att ar SA sant! Jag kanner sjalv att jag har en tendens att ta over eller att jag i alla fall vill ha saker och ting gjorda pa 'mitt' satt och det ar naogt jag jobbar med att slappa! jag maste ju acceptera att Ben gor saker pa sitt satt. Sa ar det ju bara!
Jag alskar att laga mat och tycker att det ar ratt avkopplande att gora det efter en dag pa jobbet medans Ben tycker att det ar roligt att fixa i tradgarden. Darfor har vi den uppdelningen... och det ser jag inget fel med! Huvudsaken ar ju som sagt att det finns en uppdelning och att den ena inte ligger pa soffan och kollar pa TV medans den andra springer omkring som en skallad ratta for att fixa for resten av familjen.
Nej, nu maste jag ga och knyta mig!
kram

Marianne sa...

Ja det mesta är nog redan sagt i den här debatten. Jag måste säga att jag blir lätt stött av den första eftersom den kändes som om den var på allvar, inte skämt. Den andra irriterade mig inte lika mycket och den tredje tror jag var på skämt. Summa summarum tycker jag att när man talar om för folk "hur man ska vara" när man talar om hur en "riktig mamma" osv är, då tycker jag inte om det. Däremot kan jag gärna skämta om saker och ting, även på det här området.

Däremot kan jag bli lite irriterad även på skämt där män och kvinnor förklenas, som om alla män var sexgalningar och alla kvinnor dumma i huvudet. Vet inte, det kanske är det att det ibland flyter runt så mycket av den varan på Internet. En gång är roligt men inte femtioelva gånger.

Vi har ju också en ganska "gammeldags" uppdelning eftersom jag är hemmafru och Klas jobbar. Och han jobbar väldigt mycket. Så här är det jag som sköter hushållet och han som drar in pengarna. Den dag jag tjänar en slant på översättningarna kanske det blir annorlunda, men än så länge får jag anse det som en hobby och då tycker jag att vårt sätt är bäst för oss. Och som Petra sa, visst kan väl jag skruva ihop en bokhylla från Ikea, det har jag ju kunnat förr, men varför lägga energi på det när Klas tycker det är rätt skoj och jag tycker det är urtrist? Bara för att det ska vara jämställt? Nä, det har jag kommit över.

KRAMAR!

Anonym sa...

Jag måste nog säga att jag är rätt mittemellan här.
Reklamerna är löjliga men de får mig inte att bli irriterad direkt.
Det är ju en massa reklamer där män förlöjligas hela tiden också.
Jag är ibland en jättefeminist som tycker att kvinnor naturligtvis ska ha samma förutsätningar och lön för att göra samma jobb som en man.
MEN samtidigt kan jag låta maken göra skitjobb, som att ta ut soporna för att jag tycker att det är hans jobb för han är starkare än mig (soppåsen kan vara tung! :))
Är uppväxt i ett hem med en pappa som är född på 30-talet och som är en traditionell karl i huset som tar hand om räkningarna och sköter gården osv.
MEN han lagar även mat, bakar och städar. Att sy gardiner och inreda lämnar han dock till mamma...för att hon gillar det.

Kanske mina föräldrars mixade men samtidigt traditionella roller orsaken till att jag själv hellre skruvar ihop ikeahyllan och monterar videon än lagar lasagne och shoppar kläder?

Vad jag egentligen vill säga är nog att visst kanske det är lätt att lätt att falla in i traditionella roller...men har man inte något emot det så är det ju inget problem.
Jag städar och plockar här hemma mest hela tiden..men inte för att Tom inte vill eller kan utan för att jag är för pedantisk för att låta honom göra det= kanske inte blir till min standard.
Men å andra sidan kan jag även ligga på soffan och titta på när han dammsuger utan att röra en fena och förvänta mig middag sen. :D
Ett jämnställt hem men med olika roller som kan bytas till och från är nog bäst.

Millan sa...

Marianne - jag ar ocksa helt med pa att det kan vara jatte skoj att skamta om typiska tjej och killgrejer men... det som irriterar mig ar just det att de forsta tva reklamfilmerna inte ar pa skamt. Eller rattare sagt, det ar ju en lattsam ton pa dem, men skamtet har inget att gora med att de vander sig till kvinnorna... for det ar det ingen som ser som ett skamt har. Sa ar det bara och det accepteras av de flesta kanns det som...
Jag haller ocksa med om att reklamfilmer som ar till for att fordumma mannen ar lika irriterande. Fast pa ett annat satt!
Hur man delar upp det hemma tycker jag ar upp till var och en. Huvudsaken ar ju att bada ar nojda med uppdelningen och inte kanner sig overkorda! Jag kan ofta tex kanna att de jobb som Ben gor med huset uppskattas mycket mycket mer an det faktum att jag darfor tar hand om barn och hushall i stort sett sjalv. Det som Ben gor kanns ju sa speciellt ... och att jag gor hushallsgorat verkar vara sjalvklart!
Kram

Jess - Jag haller med dig om att huvudsaken ju ar att bada tva ar nojda med uppdelningen! Jag tanker ju inte gora saker som jag sjalv tycker ar pest om Ben faktiskt inte har nagot emot att gora dem! och jag ar ratt ovillig att ge ifran mig matlagningen eftersom jag faktistk vekrligen tycker om att sta vid spisen ;-).
Jag alskar for ovrigt ocksa att skruva ihop ikea mobler! Ben som annars ar handig nar det galler renovering har inget talamod alls nar det galler ikea mobler. Jag tycker daremot att det ar skoj! :-)
Det jag tycker ar sa irriterade med reklamfilmerna ar att de vander sig till kvinnor. Precis som om det ar sjalvklart att det ar vi som SKA stada och fixa hemma. Det kanns inte riktigt ok tycker jag och jag gissar att det inte skulle ha gatt hem i sverige.
Kram

Emmama sa...

BRA att du skrev om detta och jag har många gånger reagerat på dessa reklamen och tycker illa om dom, och ser inget roligt i dom. Jag tror det är lätt att tycka dessa snuttar är lite komiska om man kommer från ett bra uppdelat förhållande men faktum är ju faktiskt att väldigt mycket elände grundar sig i hur olika vi värderas. Och vad händer med kvinnor som sticker upp och som tror de är nåt? De blir ett hot för män och är dessutom inte alls attraktiva och/eller nåt många män vill ha. I relationer är gräl om hushållsuppdelning supervanligt och hela familjer drabbas och män uttrycker makt genom våld och förtryck.

Jag tycker många helt missuppfattat den feministiska kampen för det som feminism verkligen står för borde verkligen tilltala de allra flesta kvinnor och att kvinnar gör narr av den kampen säger väl allt egentligen? Vill också tipsa om Annika Lantz utspel i senaste Bang (läs om det här: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article5401405.ab) Detta med att kvinnors görs till alibin är så klockrent! Jag kommer skriva en bok om detta en vacker dag men tackar för utrymmet här så länge.. ;)

Jämställdhet kan aldrig dras för långt!

Kram!

Sophie sa...

Hej! Bor med en engelsman sedan 15 år tillbaka och hos oss är det han som gör mest, både inne och ute. Har alltid varit så. Han stryker även mina kläder eftersom jag "inte kan" stryka och syr i knappar som har fallit av:-). När det gäller reklamen så tycker jag nog mest den är rolig, typisk engelsk, ironisk humor. Det enda jag reagerade på i så fall var Iceland reklamen som med sloganen mot slutet helt riktade sig mot mammor.

Vill gärna passa på och presentera mig samtidigt. Jag heter Sophie, gift med Michael som är engelsman som sagt. Vi bodde i London 1993-2000 och sedan dess i Skåne. Har två barn på 3 och 6 år. Är själv 36år. Gillar din blogg, det är alltid kul att läsa om svenskar i England. Längtar ofta tillbaka fast jag vet innerst inne att det nog är bäst för oss här i Sverige med tanke på barnomsorg, boendestandard osv. Hade det inte varit för barnen och för mina föräldrar som vi står väldigt nära så hade vi absolut flyttat tillbaka. PS: Jättesöta barn ni har och vad fint erat hus blir! Hälsningar från ett soligt Skåne

Millan sa...

Hej Sophie. Kul att du hittade hit! Kul att aven du traffat en engelsman att sla dig ihop med :-).
Alltsa sa har ar det ju att det finns alltid 'undantag'. Det finns ju valdigt traditionella forhallanden i de yngre generationerna i Sverige ocksa. Men.... jag tror att kvinnokampen kommit lite langre i Sverige och att folk i alla fall hojer pa ogonbrynen om en reklam visas om hushallsprodukter och ar sa tydligt fokuserad pa kvinnor. Tyvarr tror jag inte alls att de har reklamsnuttarna ar ironiska i sin ton... Alltsa den sista ar ju uppenbart en komisk reklam och jag kan absolut skoja om skillnaderna mellan kvinnor och man. Men.... den forsta riktar sig helt klart mot kvinnor den med eftersom den handlar om vad en 'riktigt mamma ar' och sa visar den da att det ar den riktiga mamman som tvattar i familjen och anvander deras typ av tvattmedel. Ok... i england ar det ju sa och det ar precis det jag reagerar mot. Alltsa, varfor reagerar ingen pa att de flesta kvinnorna faktiskt jobbar OCH tar hand om huset? Vafor ar det sa ok att de har reklamerna riktar sig till kvinnoroch pa sa satt faststaller att det ar kvinnornas jobb att se efter huset?? Men sluttjatat om detta ;-).

Vi bodde da i London samtidigt :-). Vi bodde dar 1999-2001. Var i London bodde ni? Vi var forst i Earls Court och sedani Blackheath.
Visst ar det lite skoj att lasa om andra svenskar som antingen bor utomlands eller ar tillsammans med nagon fran samma land som en sjalv?!

Jag trivs valdigt bra i england men helt klart missar vi ju mycket av sveriges positiva sidor (barnomsorg och annat) nu nar vi bor har... Men man loser det ju anda pa nagot satt.
Harligt att ni har sol... har ar det gratt idag igen :-(