CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

torsdag 22 november 2007

Barnfritt?!

Nagot jag har funderat mycket over det senaste ar att det verkar som om alla fester, kalas och dylikt vi blir bjudna till nu for tiden ar barnfria. Om man till exempel blir bjuden pa middag till nagon en lordagskvall sa tar alla for givet att man ska ordna barnvakt. Jag undrar om det ar samma sak i andra lander eller om det har ar nagot typiskt for England? Jag kan aldrig komma ihag att jag som barn hade barnvakt for att mamma och pappa skulle ga pa en helt vanlig middag hos nagra vanner. Vi foljde med overallt och somnade pa nagons sang for att sedan bli utburna i bilen och till den egna sangen mitt i natten. Det har hande givetvis inte varje vecka men jag tror att vi alla tyckte att kalas och fest var valdigt roligt och hade blivit ledsna om vi inte fick folja med. Alltsa vi foljde ju inte med OVERALLT.. till arbetsfester eller andra stora tillstallningar men ni forstar vad jag menar va?

Har ar alla valdigt noga med att barnens sovrutiner foljs. Jag har i stort sett aldrig haft en engelsk kompis med barn pa besok efter 18 tiden eftersom de maste hem och bada barnen och lagga i sangen till klockan 19. Det har ar helt frammande for mig. Jag tror absolut att barn mar bra av rutiner men jag tror inte att det ar nagon fara om man nagon gang da och da later barnen vara med en kvall och jag ar overtygad om att rutinerna inte stors av en sadan sak!

Anledningen till att jag borjade fundera over det har var att jag for ett tag sedan, forgaves, forsokte bjuda hem nagra kompisar pa middag en lordagkvall men paret i fraga kunde inte fa barnvakt sa kunde inte komma. Jag svarade forvirrat att det sjalvklart ar ok om barnen foljer med och att vi ju kunde tidigalagga middagen sa att barnen hade chans att leka lite med varandra innan det var dags for nattning. Men det gick absolut inte for xxx kan bara sova hemma i sin egen sang.

Jag kanner inte att jag vill be Bens foraldrar sitta barnvakt sa fort vi ska gora nagot (speciellt inte med tanke pa att de ser efter honom varje Torsdag sa vi slipper betala for dagis den dagen) och att betala 5-600 kr for en 'professionell' barnvakt for att ga pa en 'vanlig' middag hos vanner kanns helt fel. Varken Ben eller jag ar sadana som drar med oss Nils overallt och tycker att alla far acceptera barn pa varenda tillstallning vi gar pa, men nu pratar vi alltsa vanliga middagsbjudningar hos vanner som vi kanner val. Gar vi pa fester eller middagar ute pa resturanger sa fixar vi sjalvklart barnvakt!

Sa nu undrar ni kanske varfor det har ar ett sa hett amne for mig just idag. Saken ar att for nagra veckor sedan fick vi en inbjudan till en julfest hos nagra av vara absolut narmasta vanner har. Festen gar av stapeln den 14e December hemma hos vara vanner och alla vara narmsta vanner (i det har landet) kommer att vara med. Tanken var att vi alla skulle fa en chans att fira ihop innan vi drar ivag till olika delar av varlden for att fira med vara familjer. Jatte roligt tyckte vi alla!

Min forsta tanke var att eftersom Ben har sin julfest med jobbet den dagen sa gar jag sjalv pa festen och ber Bens foraldrar se efter Nils. Men eftersom Bens bror med familj (inklusive tva sma barn) ska bo hemma hos dem just den natten sa var det inget bra alternativ. Alla andra eventuella barnvakter ska sjalva ga pa festen sa det lamnade enbart alternativet att jag tar med mig Nils. Eftersom vara vanner har en enorm lagenhet i tva vaningar fragade jag om jag mojligen skulle kunna fa bo over med Nils och saledes kunna lagga honom dar. Svaret var att det skulle ga jatte bra. Deras egna lilla barn skulle vara hos mormor och morfar sa eftersom dennes sang star tom i alla fall sa fick han garna anvanda den. Slutet gott, allting gott trodde jag.

Fram tills i gar da jag plotsligen far ett meddelande pa msn att de tyvarr maste ta tillbaka erbjudnadet om att sova over eftersom mannen i familjen inte vill ha nagra barn som vacker honom morgonen efter, da han planerat sovmorgon da de sjalva fixat barnvakt. Forst blev jag sa forvanad att jag inte visste vad jag skulle svara men sa tillslut att tyvarr sa gor det att jag inte kommer kunna vara med da. Jag hade redan innan jag bad om att fa sova over kikat lite pa vad det skulle kosta med en 'betald' barnvakt men kom fram till att med taxi fram och tillbaka och barnvakten sa skulle kvallen ga pa minst 1000 kronor och det funkar helt enkelt inte nu. Jag forklarade for min van att jag inte skulle ha fragat om vi kunde fa sova over om jag inte redan hade undersokt alla andra alternativ och det forstod hon.

Jag ar ruggigt besviken over det har. Jag overreagerar sakert men dels har jag verkligen sett fram emot den har festen och dels sa kanns det som om det alltsa ar viktigare med en sovmorgon for dem an det ar att vi kan vara med pa festen. Hade det har varit bekanta som vi inte har en nara relation med sa hade jag formodligen haft mer forstaelse, men det har ar vara narmsta vanner har. Till saken hor ocksa att det har paret har barnvakt ofta och saldeles ar inte just den har morgonens sovmorgon nagot helt unikt som de aldrig far uppleva annars.

Vad sager ni? Har jag fullstandigt overreagerat som ar besviken eller hade ni tankt likadant? Jag inser ju att jag later otroligt bortskamd som klagar over en missad fest for sjalvklart maste man acceptera att livet andrar sig nar man har barn och man inte kan vara med pa allt langre. Men det ar just detaljerna som gor mig lite forvirrad...

11 comments:

Saltistjejen sa...

Nej Millan! Jag tycker själv att det låter jättekonstigt. Okej, jag har själv inga småbarn så jag vet ju inte riktigt HUR viktigt just e sovmorgon kasnke kan vara, men i min värld prioriterar jag vänner framför sovmorgnar! Särskilt som du själv ska sova över!!! Det är inte så att det handlar om att du lämnar Nils hema hos dem ensam. Utan du finns där också, vilket innebär att när han vaknar på morgonen så kanske du och han tysta kan göra er iordning och gå ut en liten sväng, eller leka tyst (i deras stoooora lägenhet) så att värdparet kan sova någon time till...?
Jaja. jag förstår inte. Men som alla barnfamiljer kasnke skulle utbrista: "vänta du tills du får barn själv..."

Jag tycker dessutom tt det är jättekonstigt att så många väljer barnfria middagar med sina vänner också. Visst. Det ÄR lugnare och skönare och man kan prata mer ostört om man träffar sina vänner utan barn. Men att ALLTID göra det?? Som svensk känns det konstigt. Tror att alla mina vänner i Sverige som har barn alltid tar med sina barn till varandra. Och det går hur bra som helst. Och jag minns precis som du när man själv var liten och följde med mamma och pappa på fest. Somnade i en soffa eller i någons säng när man blev för trött. Minns att jag tyckte det var mysigt att somna bland allt sorl som hördes när de vuxna pratade. :-)

Millan sa...

Saltis - ja alltsa grejen ar att vi hade inte ens tankt stanna pa morgonen utan aka hem nar Nils vaknade. Hade haft en liten bebis som aldrig sover och aldrig har barnvakt sa hade jag dessutom varit mer forstaende. Men vi pratar om ett snart tva-arigt barn som sover fran 7 pa kvallen till 8 pa morgonen sa de kan knappast vara i nagot otroligt stort behov av just somn.
Skont att hora att du reagerade som mig.. jag kanner mig liet patetiskt som skriver om det har pa bloggen men samtidigt ar det gott att skriva av sig lite :-)
Trevlig Thanks Giving forresten. Ni ar val lediga idag?!

Ullebulle sa...

Neeeejj, du överreagerar inte....!!!! Jag håller med du till 100%, kanske för att vi e svenska?

Millan sa...

Ulrica - ja jag undrar om det ar lite svenskt att vi accepterar att barn far folja med kanske?? Med undantag fran typ stora fester dar man hyr nagot utestalle eller sa sa tror jag aldrig jag varit pa nagon barnfri middag i Sverige. De som har barn far helt klart ta med dem om de vill.. mycket skumt!

Miss Marie sa...

Ja, det där är nog något typiskt utländskt! i sverige tror jag folk tar med sina barn, förutom vid speciella tillfällen då värdparet har bett om det, och även då är det ganska ovanligt! jag trr absolut inte att barnen far illa av att somna i någons annans säng för att sen bli buren hem osv. det gäller ju bara att inse att har man barn så förändras livet, och man kan ju som sagt inte skaffa barnvakt varenda gång man ska på middag hos vänner!

Millan sa...

Marie - Ja jag tror ocksa att det ar valdigt osvenskt att gora sa har. Och jag haller med om att livet verkligen andras nar man far barn och maste saga att hade det har vardparet inte haft egna barn sa tror jag att jag skulle vara lite mer sympatisk men i det har fallet sa har de sjalva ett barn och borde darfor veta att det inte alltid ar sa latt att fa barnvakt. I england far jag ofta kanslan av att barn inte ska ha nagon del i 'vuxenlivet'' alls, utan barnen har sin tid, och de vuxna sin. Sa funkar det inte alltid i var familj!

Desiree sa...

Min erfarnhet här där vi bor i USA är att man ofta tar med sig barnen. När vi är på kalas hos våra grannar brukar alla ta med sina barn och så leker de ihop tills dess att det är dax att gå hem med dem för att sova. Barnen får ofta vara upp längre då det är fest till 21-22 även om de är ganska små. Tråkigt att det blev som det blev och du nu inte kan gå på festen. Det är klart man blir besviken.

Petchie75 sa...

Jag tycker absolut INTE att du överreagerar, jag skulle (om jag hade barn) reagerat exakt likadant!! Fy vad tråkigt! Och jag har sagt till de få kompisarna i Bryssel som hade barn att de alltid var välkomna hem till oss!

Anonym sa...

Jag förstår också din reaktion och tycker faktiskt du har full rätt att vara besviken, för det är som du säger goda vänner det handlar om och inte ytliga bekanta. Nu var det några dagar sen du skrev det här inlägget så det känns säkert "gammalt" och utagerat för din del. Men i alla fall, ville bara säga jag nog skulle reagerat likadant och känt på samma sätt.

Scrapsystrar sa...

Men han kan väl använda öronproppar, så blir alla nöjda och glada! :-)
Verkligen trist problem, jag förstår att du är besviken!
Vad söt din lille son är förrästen! :-)
Kram!
Katarina

Millan sa...

Desiree - Ja jag undrar om det inte ar lite typiskt 'strikta' england att inte ta med sig barnen. Det kanns som om man alltid delar pa barnen och de vuxnas liv har pa nagot satt.

Petra - Gott att hora att jag inte ar ensam om att tanka sa har. Det kanns valdigt mycket battre nu nar jag skrivit av mig! :-)

Anne - Ja sedan jag skrev det har inlagget sa har jag faktiskt diskuterat saken med min kompis. Hon var helt oforstaende och svarade i stort satt att det ar en dyr fest sa hennes man maste fa ha det som han vill. Det svaret gjorde inte direkt att jag blev mer sugen pa att ga. Det kanns hur som helst bra att de fattat att jag tog illa vid mig. Jag har annars en tendens att inte saga hur jag egentligen kanner av radsla att gora andra upprorda *fegis*

Katarina - Ja oronproppar hade inte varit nagon dum ide! Dessutom ar ju Nils 2 ar och sover hela natterna (nastan alltid i alla fall) sa vi snackar ju inte om nagot litet spadbarn som skriker natterna igenom. Hur som helst var det trist att det blev som det blev, men nu jag kanner i alla fall inte for att ga langre sa problemet ar lost pa sa satt ;-)
Jag har ju kikat pa din sida ocksa och din lilla tos ar ocksa valdigt sot!! jag ar superimpad over dina scraps (heter det sa? ;-))