CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

tisdag 27 november 2007

Pippi mania

Nar vi precis hade fatt Nils vet jag att jag oroade mig over precis allt. En av de sakerna var att Nils skulle bli helt tokig i TV eftersom jag ofta satt framfor den nar jag ammade. Det blir ju nagra timmars amning per dygn dar i borjan men nu i efterhand kan jag ju se att det ar lite fanigt (minst sagt!) att oroa sig over att ett spadbarn ska bli TV beroende...

Hur som helst sa var min oro helt obefogad for Nils visade over huvudtaget inget intresse infor TV. Nar alla andra borjade prata om Teletubbies, Mackapacka och Bolibompa sa testade aven vi for att se om Nils skulle tycka det var skoj. Men inte!! Han hade inte tid att sitta framfor TVn nar det fanns sa mycket annat roligt att upptacka. Jag som hade sett fram emot att titta pa Astrid Lindgren klassiker blev lite besviken nastan...

Men for tva veckor sedan andrades allt och Nils har fatt en ny idol (forutom pappa da...). Namligen Pippa Langstrump. For nagra veckor sedan nar vi spenderade en regnig helg inomhus och vi redan lekt med alla bilar, lego och pussel sa tankte vi att vi kunde testa om han skulle tycka det vore roligt att titta lite pa en dvd med Pippi som vi fick forra julen tror jag. Dom om var forvaning nar Nils satt helt blickstilla i en halvtimme och tittade och skrattade!

Filmen i fraga ar en tecknad variant som vi fick av Viveca och Mark forra aret. Jag kommer ihag att Viveca sa att den inte ar sa rolig for oss vuxna som ju hellre vill titta pa de akta gamla filmerna men att alla barn verkade gilla den har. Och sa ar det verkligen har! Nils ALSKAR Pippi. Det ar det forsta han sager pa morgonen nar han vaknar.

Eftersom det var en sadan hit med Pippi sa provade vi aven Emil i Lonneberga i helgen och aven den gick hem. Nils tycker att det ar jatte roligt nar Emils pappa gapar Eeeeeeeeeemiiiiiilllll och harmar honom har hemma!


Aven om jag inte tycker att det verkar vara nagon hojdare att sitta framfor TVn varje dag sa kanns det anda ratt bra aven i spraksyfte att han tittar pa Svensk film. Det blir ju i alla fall nagot mer han hor och lar sig ifran forutom det jag pratar med honom. Och eftersom jag ocksa alskar Astrids filmer sa kan jag inte klaga. Hade han blivit sa har fortjust i de hemska Tellitubbisarna sa hade jag inte varit lika glad, det ar ett som ar sakert!! Nu ser jag fram emot mysiga sondagseftermiddagar med Madicken, Broderna Lejonhjarta, Bullerbyn och alla andra gamla favoriter! :-)

Helt inne i Pippis varld:

Ursakta den otroligt daliga kvaliten pa mina mobilfoton..

7 comments:

Petchie75 sa...

Vilken tur att det inte var tvärtom - Teletubbies är ju verkligen hemska!! Såg dem för första gången hos en kompis i Kph, hennes son tycker att de är jätteroliga till hennes förtvivlan, ha ha!
Det är ju jättebra att Nils får kolla på svenska barnprogram och filmer, det gjorde mina svensk/schweiziska au-pair barn och de fick ett jättebra svenskt ordförråd!

Desiree sa...

Jag har faktiskt aldrig sett Teletubbies. Men både Pippi och Emil är ju härliga barnsagor och filmer. Det är ju som sagt också ett bra sätt för honom att hålla svenskan igång.

Saltistjejen sa...

Haha Teletubbies är verkligen något man måste se om man är hög!!! ;-) Annars klarar man nog itne av dem. Men visst många småbarn älskar dem ju pga att de ju är så repetitiva.

Själv älskade jag Astrid Lindgrens filmer och böcker när jag var liten. Det lustiga är att de flesta småbarn verkar falla för Pippi först. Detta trots att de (om man pratar om de klassiska gamla Olle Hellbom-filmerna) ju inte är de allra "lättaste" och roligaste som vuxen kanske?? Det är många scener med experimentell musim och inget som "händer" i de filmerna.... Men barn verkar gilla det!

Jag tycker absolut itne det är fel med att abrn tittar på TV. Det finns så många program och filmer som är jättebra och pedagogiska och bra för barn! Samma gäller datorer och dataspel. Jag tycker många (särskilt svenskar) har en alldeles för "hård" och lite "gammaldags" syn på detta med TV eller Dataspel och barn. Tycker själv att det är jättebra ifall barn lär sig saker från TV och datorer också. Särskilt som det är något de kommer ha nytta av senare i livet. :-)
Sedan är det ju en helt annan sak att låta barn titta på TV i timtal varje dag bara för att man inte orkar "umgås" med dem. Men att de tittar lite ensamma eller tillsammans med vuxna tycker jag inte alls är farligt, snarare tvärtom.

Anonym sa...

Hemma hos älskar vi också Astrid Lindgrens filmer. Tilda är ju ett litet filmfreak och har varit ända sedan hon var runt året. Då var det Emil som gällde! Nu gillar hon alla Astridfilmerna. Just nu går Pippi varm hemma. Jag tycker personligen att det är toppen med film! Det är super att kunna sätta på en film när man kommer hem från dagis och barnen är jättetrötta! Så kan de sitta där och vila sig lite medans jag lagar mat. Istället för att de skall hänga och gnälla runt mig när jag lagar mat. Dessutom är det super när de är sjuka. Det finns liksom en gräns för hur mycket jag orkar leka med lera, pärla och rita....

Sedan måste ju även det här med film kollas på med måtta. Men så länge barnen fått sina timmar utomhus så har jag inte ett dugg dåligt samvete för att de får sitta och mysa i soffan med en härlig Astrid Lindgren film.

Det man måste tänka lite på dock är att Astrids böcker och filmer faktiskt är ganska otäcka! I Madicken tex så finns ju stackars fattiga Mia som det är synd om. En del barn tycker ju att Emils pappa är jätteläskig, för att inte tala om KrösaMaja :-) Ronja skall vi bara inte prata om, där finns ju de hemska vildvittrorna! Tilda stackarn fick mardrömmar i en hel vecka efter sett Ronja så den fick vi lägga undan i ett halvår. Nu gillar hon den igen och mamma med såklart!

Min astrid favorit är Madicken. Det var min favvo när jag var liten med. Jag älskar miljöerna i hennes filmer. Den första boken som jag läste själv var Mio min Mio. Så man skulle ju kunna säga att Astrid Lindgren har präglat mitt liv och nu mina barn. Härligt!

Kram - malin o

Millan sa...

Petra - Usch ja Teletubbies ar hemska!! Jag blir nastan arg nar jag tittar pa det for jag tycker att det fordummar barnen pa nagot satt. Alla dessa skumma ljud och varst av allt.. den lilla bebisen i solen usch!!!!! (jag maste kanske borja inse att Teletubbies inte riktar sig till vuxna och inte bli sa irriterad...)

Desiree - Du har definitivt inte missat nagot. Usch! Jag sag dem hemma hos en kompis som hade barn, langt innan Nils var har och bestamde mig omedelbart for att mitt barn inte skulle titta pa det. Fast sedan fascinerade det mig att alla kompisar sa att deras barn alskade programmet sa testade trots allt. Men han gillade det inte.. eller rattare sagt, han brydde sig inte. Men nagot maste ju programmet ha eftersom sa manga barn gillar det...!

Saltis - Ja om inte annat sa undrar man om man ar hog nar man ser programmet for man forstar ju inte ett jota!!! Det ar sa totalt meningslost! :-)
Just nu ar Pippi definitivt favoriten och jag tror att det dels beror pa att den ar tecknad och dels pa att han tycker att Herr Nilsson och Lilla Gubben ar sa roliga.
Jag tror faktiskt inte heller att det ar farligt for barnen att se pa TV eller spela datorspel. Speciellt inte om man sitter med dem nar de gor det! Anvander man TVn enbart som en barnvakt ar det ju varre men i vart fall ser jag det som positivt att han tittar pa just svenska filmer ocksa!!

Malin - Just det att de sitter och tittar pa film nar de kommer hem fran dagis tycker jag ocksa ar toppen. Nils ar alltid jatte trott och eftersom klockan oftast ar runt 18.30 sa ar det liksom dags att borja lugna ner sig lite anda.
Jag haller med om att Astrids filmer ar lite laskiga och jag sag att Nils blev lite radd for just Krosamaja faktiskt!! Men Emils pappa tycker han bara ar rolig verkar det som :-)
Mina favoriter ar alla de 'snalla' filmerna: Madicken, Saltkrakan, Bullerbyn och Ronja (kanske inte riktigt lika snall.. men underbar!). Men de andra ar ju ocksa bra forstas.. :-)

Anonym sa...

Vad kul att Nils gillar Pippi och Emil! Jag har faktiskt tänkt köpa lite Astrid Lindgren-filmer till Oliver från Sverige, för han älskar att se på TV och det är ju jättebra att han får höra svenska från någon annan än mig! Hans favoritprogram nu är 'In the night garden' och han sitter gärna långa stunder framför CBeebies (tyvärr... är ju inte bra för barn att se för mycket på TV). Oliver gillar också att lyssna på svensk barnmusik, favoriten just nu är en cd-skiva med sånger från Astrid Lindgrens filmer som jag köpte på Coop Forum i Göteborg för 50 kr! Kram, Maria Clease

Millan sa...

Maria - Jag har aldrig hort talas om In the night garden maste jag saga. Vi har faktiskt CBeebies kanalen men jag tro att vi haft pa den nagon enstaka gang bara. Jag vet att manga av mina kompisars barn ar valdigt fortjusta i Mackapacka (tror jag h*n heter).
Svensk barnmusik lyssnar vi ocksa mycket pa. Vi har bade Nu ska vi Sjunga och nagra andra barn cds. Dessutom har vi oftast pa svensk radio dar hemma sa det kanns som om han far lite mer an bara mig som pratar svenska med honom.