CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

onsdag 23 januari 2008

London

Jag har ett riktigt hat/karleks forhallande till London och det borjade egentligen redan forsta gangen jag var dar pa semester for si sa dar 20 ar sedan. Det var forsta riktiga utlandssemestern med familjen och vi bilade fran Sverige till England och tillbaka igen. 2 vuxna och 4 barn i en van med 5 saten. Varmt och svettigt men roligt!

I London stannade vi den gangen i 3 dagar och jag minns att vi var ratt sa hapna over hur stort allting var. For stort for att riktigt fa grepp om. Vi gjorde alla de vanliga turistattraktionerna, Madam Tussauds, Big Ben, Buckingham Palace... Vi hade valdigt roligt men samtidigt hande saker som gjorde att man insag hur annorlunda allt var fran hemma. Bland annat traffade vi pa en ilsken hemlos kvinna som var hog som ett hus och som trodde att jag och min syster skrattade at henne. Det slutade med att hon stod mitt pa Regent Street och skrek at var familj och plockade upp skrap fran en soptunna och kastade pa oss. Vi blev bade shockade och radda! Pa tunnelbanan hade vi ocksa lite problem da min lillasyster som da var runt 9 ar gammal lyckades komma med ett tag som vi andra inte hann med. Pa den tiden hade vi ju inga mobiltelefoner sa det blev full panik ater igen. Dock hade Mariann huvudet med sig och hoppade av vid nasta station dar vi mottes igen.

Nar jag sa var pa vag till Storbrittanien mer an tio ar senare och den gangen som utbytesstudent sa ville jag garna aka till nagot av Universiteten i London och blev valdigt besviken nar jag insag att just vart Universitet inte hade nagot utbyte med dem. Istallet hamnade jag i Cardiff i Wales, ett stalle som jag knappast visste nagonting om och som jag inte alls var sa exalterad over. Hur som haver sa tog jag min resvaska och reste dit i Februari 1999 och blev kar i bade staden och en av dess manliga invanare inom nagon vecka eller sa ;-).

I September 1999 var vi fardiga med vara studier i Cardiff och eftersom Ben hade blivit erbjuden ett jobb i London och jag inte hade nagra andra planer sa flyttade jag helt enkelt med honom dit. Darmed borjade den tuffaste tiden i mitt liv skulle jag vilja pasta. Vi blev vuxna valdigt fort nar vi markte vilket skillnad det var att vara bara vi tva i London fran att ha varit manga studenter som levde ihop i Cardiff. Hela vart sociala natverk var forsvunnet och allt var nytt och lite skrammande. Jag fick jobb pa ett hotell som jag an i dag raknar som det varsta jobbet jag nagonsin haft och med tanke pa att jag en gang i tiden satt och skalade kablar om somrarna sa sager det en del.

Vi insag snart att man maste vara rik for att kunna njuta av livet i London. Allt ar sa dyrt och inte minst boendet da! Vi hyrde en liten lagenhet i Earls Court, en 32 kvm stor etta med kokvra for £850 / manaden (ca 12000 kr). Efter det hade vi nastan inte rad att ata.... Eftersom jag jobbade kvallar och alla helger sa traffades knappast jag och Ben och att lara kanna nya vanner var svart da jag nar jag inte var ledig om kvallarna da alla andra var ute. Ben larde kanna nya vanner pa sitt jobb men aven om jag larde kanna nagra harliga svenskar pa hotellet dar vi jobbade sa jobbade vi ju i skift och var sallan lediga samtidigt. Jag fick alltsa upptacka London sjalv och jag tror det ar darfor jag inte blev sa imponerad av den. Jag kande mig otroligt ensam vilket nastan ar svart att tro i en stad med mer an 8 miljoner invanare. Jag minns att jag ringde Malin i Sverige nar jag stod mitt i Hyde Park eftersom jag var tvungen att prata med nagon och beratta vad jag sag och upplevde.

Nar jag tanker tillbaka pa den har tiden ar den full av angest och en otrolig hemlangtan! Jag kande mig aven som ett misslyckade eftersom alla alltid pratade om hur haftigt det var att jag bodde i London men jag sjalv inte kande nagon gladje over huvudtaget. Efter nagra manader hade jag fatt nog och flyttade hem till Sverige i nagot halvar. Men eftersom det var tufft med forhallande pa distans sa bestamde jag mig for att ge staden och forhallandet en chans till och i October 2000 var jag tillbaks igen. Den har gangen tog jag ett jobb pa ett telefonbolag och larde kanna en grupp tjejer. Vi flyttade aven till Blackheath i ostra London, en pittoresk liten stadsdel dar vi trivdes valdigt bra sa livet i stort kandes bra mycket roligare an forsta omgangen i London.

I Juli 2001 blev Ben erbjuden ett jobb i Bristol och vi var snabba att anta det erbjudandet. For aven om den andra omgangen i London blev battre an den forsta sa insag vi snart att Londonlivet inte var for oss. Det ar egentligen inte sa konstigt att det blev en sadan shock att flytta till London for mig. Aren innan jag flyttade hade jag bott i smastader som Karlskrona och Vaxjo och alltid i narheten eller till och med ihop med en grupp valdigt nara vanner. Konstrasten blev stor i London dar man hela tiden ser nya ansikten och dar hela livet verkar ha antagit en helt ny stressniva. Allt gar snabbt, tagen kommer hela tiden, manniskor stressar snabbt forbi en utan att ens titta upp.

Sedan vi flyttade till Bristol har jag sjalvklart varit London pa besok da och da. Det ar inget stalle jag langtar till men nu nar jag inte bor dar langre har jag mycket lattare att se dess charm. Det AR en haftig stad, en otroligt mangkulturell och levande stad. London ar aven valdigt vackert och allt man kan vilja ha finns att tillga (om man har pengar vill saga ;-)). Jag kan nu njuta av en helg i London. Det ar roligt att tillsammans med Ben besoka alla vara gamla stallen, pubar och parker men trots allt ar vi alltid lika glada nar vi aker darifran igen.

I Mandags var det dags for ett litet London besok igen. Jag var tvungen att aka till Svenska ambassaden for att fornya mitt pass, en resa jag inte var allt for intresserad av att gora. Men faktum ar att det blev en riktig hojdardag! Jag stammde namligen traff med Sara, en svensk kompis som jag jobbade ihop med pa hotellet 1999. Vi har hallt kontakten genom aren men har inte setts pa nastan 8 ar! Hur som helst sa traffades vi vid Baker Street i mandags, kakade lunch ihop och spenderade resten av eftermiddagen ihop ocksa vilket var himla skoj! Sara har bott i London i snart 10 ar men ar nu pa vag hem till Sverige igen. Som hon sa, sa vill hon kunna kopa en lagenhet och sla sig till ro och det kan man inte i London om man inte har valdigt bra med pengar!

Kande jag mig otrygg och liten i London for 9 ar sedan sa har ju inte det forbattrats direkt sedan terroristattackerna i Juli 2005. Tunnelbanan i London ar latt den smidigaste och basta jag har akt med! Tagen kommer hela tiden och man behover sallan vanta mer an nagra minuter. Men sedan 2005 kanner jag mig valdigt obekvam pa tagen. Jag har svart att slappna av och ar hela tiden medveten om att nagot skulle kunna handa. Jag ar inte en speciellt nervos manniska i vanliga fall men i London kanner jag mig otrygg tyvarr.

Som sagt, jag har ett hat/karleks forhallande till London. Jag ar oerhort fascinerad av stallet och har besokt valdigt vackra sma stallen mitt inne i London som kanns som sma oaser nastan och dar man har svart att forsta att man befinner sig i en stor metropol. Men kanslan av otrygghet och stress finns alltid hos mig nar jag ar dar sa jag ar glad att jag inte bor dar langre.

14 comments:

Anonym sa...

Åh, vad kul att läsa hur du kom till england :-) Jätte kul!

Saltistjejen sa...

Jag förstår känslan av att komma från en mindre stad och liksom "överväldigas" av en stor. Allt folk, alla ljud, allt som man inte ens kunnat tänka sig som plötlsigt är runtomkring en.

Själv älskade jag London de gånger jag varit där, vilka är få. Men jag ahr bara varit där kortare stunder. Typ 1 vecka åt gången två gånger.
Man jag gillade staden. Mycket!

Å andra sidan fick jag ju en liknande chock när vi flyttade till Manhattan. Och fortfarande överväldigas jag varje gång vi kommer tillbaks hit av ljudnivån, mängden folk, all trafik etc...
Men jag måste säga att jag verkligen ÄLSKAR att bo i denna stad!!!! :-) Visst, jag kan sakna tystnaden, lugnet och närheten till naturen som jag hade i Stockholm (vilket är lite lustigt eftersom många svenskar tycker att Stockholm är en stressig stad...).

Men för ett par år är New York en otroligt häftig stad att bo och leva i! Bara det att man kan gå och äta mat från i stort sett alla världens hörn. Att se och höra så många olika kultuere varje dag. Det är sååå kul tycker jag!
Jag vet med säkerhet att jag kommer sakna denna stad enormt mycket den dag vi inte längre kommer bo kvar. Oavsett var vi hamnar så kommer New York alltid att ha en mycket mycket speciell plats i mitt hjärta.

Men det är också stor skillnad mellan din första London-upplevelse (som boende där) och min här, eftersom jag ju har ett jobb jag tycker om och också har ett socialt nätverk runt mig här. Om jag inte hade haft det hade det varit väldigt annorlunda. Då hade jag vantrivts enormt mycket och inte alls velat bo kvar.

Millan sa...

Ulrica - tack for att du orkade lasa. Det bidde ju ett lite langt inlagg dar ;-)

Saltis - Jag tror ocksa att det faktum att du tycker om ditt jobb och har ett socialt natverk betyder valdigt mycket. Desstuom tror jag faktiskt att det att vi ar lite aldre nu gor en viss skillnad. Att borja jobba efter studietiden ar ju en shock var man an befinner sig da alla ens basta vanner som man spenderat dag och natt med plotsligen forsvinner till varldens alla horn och man bara traffas nagon gang om aret kanske. Att da dessutom flytta utomlands till en stad dar man inte kanner en manniska var lite lurigt minst sagt. Lustigt nog ar jag en manniska som gillar liv och rorelse runt omkring mig och aven o jag kanner mig otrygg i London sa far jag ett speciellt sug i magen nar jag ar dar. Jag minns att jag nar jag bodde i London en gang stod utanfor Big Ben och tankte.. Jag bor har!! Det ar ju lite haftigt anda. Och faktum ar att aven om jag insett att jag foredrar mindre stader (Bristol ar ungefar som Goteborg i storleken sa inte sa litet anda..) sa ar jag glad att vi bodde i London och har den erfarenheten i ryggsacken :-).

Jag ar for ovrigt valdigt valdigt nyfiken pa New York och har valdigt mycket lust att aka dit!! Har over huvudtaget aldrig varit i USA men en dag sa.. :-)

Desiree sa...

Jag har faktiskt aldrig varit i London men skulle gärna vilja besöka det någon dag. Din berättelse var väldigt intressant att läsa både vad gäller London och hur du hamnade i Bristol. Verkar som ni gjorde ett klokt val att flytta till Bristol där priserna är bättre. Finns ingen anledning att bo pyttelitet i en storstad som London, speceillt inte då man har barn. Jag skulle nog också valt att lämna dyrt storstadsliv för ett mer avkopplande liv i en mindre stad.

Anonym sa...

Hej gumman, Kul att läsa. Minns tillbaka till första ggr man var där. Det var tider det. Glömmer aldrig andra ggr jag besökte staden. Vi var 8 st tjejer som tog båten över & hamnade i åtta enkelrum m frukost på rummet pga renovering på hotellet. Inte direkt vad partysugna tjejer ville ha det :) Kommer ihåg hur mysigt hur det var i området kring Blackheath. Vi är i London innan vi kommer och besöker er. Så om du har en längtan till staden, gå på musikal m m oss så är det bara at höra av sig!!! Kramar Malin

Petchie75 sa...

Jätteintressant inlägg! Jag förstår varför du har ett hat-kärleksförhållande till London, det måste ha varit så jobbigt under din första omgång där! Jag har också jobbat som hotellstäderska, dock i Lund, så jag kan bara tänka mig hur mycket jobbigare det måste ha varit i London...
Jag älskar London dock, första gången jag var där var jag 5 år, första gången utan föräldrarna var med 2 tjejkompisar när vi var 18, och har alltid åkt tillbaka med jämna mellanrum. Men, som du säger - jag skulle nog inte vilja bo där en längre tid! Jag är nog inte riktigt en storstadsmänniska och som du är jag också lite smånervös när jag tar tunnelbanor nuförtiden (två av skälen till varför jag inte vill att O och jag bosätter oss i Madrid om vi flyttar till Spanien!!).
PS Jag hade en engelsk kompis som pluggade i Cardiff och var där och hälsade på 1995 på en "tågluff" runt Storbritannien. Det regnade hela tiden vi var i Wales, tog bla tåget till Merthyr Tydfil.

Anne sa...

Vad roligt att få höra lite om ditt liv och din livshistoria, trevlig läsning. Jag har bara varit som turist i London (många gånger), en sommar (i juni 1993) gick jag även på språkskola och bodde då i norra London. Edgware hette t-banestation om jag inte minns fel och var ändstationen på den linjen. Jag tycker mycket om London, en favoritstad. Men, efter sommaren då jag var inneboende hos en familj (som inte hade det gått ställt) så förstod jag redan då i min ungdomliga naivitet att London ska man nog ha pengar i för att kunna njuta av på riktigt.
Det är en av anledningarna till att jag inte skulle vilja bo där, det är så dyrt och jag skulle inte få nån livskvalitet pga jag inte skulle ha de pengarna som krävs.
Men som turist och att plocka russinen ur kakan och bara njuta av staden som sådan - underbart!
Jag är ju annars rätt kär i hela England (inte bara London). När vi var på väg utomlands så hade jag gärna flyttat till England men pga semiconductor-branschen inte är så stor där var det ingen direkt arbetsmarknad för min M. Jag vet inte vad det är, kanske jag varit engelsman i mitt tidigare liv....men jag är lite kär i allt engelskt.

Anonym sa...

Hej hej... vilka minnen som kommer över en, dels när vi var o hälsade på er och såg er lilla söta lägenhet i Blackheath, o sen till den tiden som jag bodde i Hampstead. Det var ju rikemanskvarteren så jag måste erkänna att jag aldrig har kännt mig så säker o trygg som när jag bodde i London. Men det e klart det var innan terrorattackerna, så frågan e hur det hade kännts nu... *Sitter o funderar hur kännts stavas* Men jag älskar verkligen London men jag hade ju Lina med mig men dyrt ja fy tusan, jag glömmer aldrig vår lilla 1a på 25 kvm o vi var 4 som bodde där jag o ett par i en våningssäng, snacka om att det guppade ovanför mig ibland. =) o vi betalade 1998 1000pund i månaden, då var det ca 13500 helt tokigt... o då plockade vi svamp på badrumsgolvet o det var hål i taket så det regnade in på sängarna så vi hade kastruller utsatta, herregud vad det låter! Nähä snacka om lång kommentar. Ha det bra vännen! Kram kram Emma

Millan sa...

Desiree - Jag tycker absolut du ska besoka London om du far en chans! Det ar ett haftigt stalle och aven om jag kanner mig otrygg sa har jag alltid samtidigt varldens pirr i magen nar jag ar dar. Eftersom tunnelbanesystemet ar sa otroligt smidigt sa kan man dessutom ta sig over hela staden relativt snabbt! Men som sagt, jag skulle aldrig vilja bo dar igen och absolut inte med barn!

Malin - Jag kommer val ihag ditt besok hos mig i Blackheath. Vi hade jatte skoj!! Jag hittade faktiskt de fotona haromdagen! Hur manga dagar ar ni i London nar ni kommer hit??

Petra- Hotellbranchen ar nog ratt sa tuff var man an jobbar! Jag jobbade i receptionen och hade £7800 i lon per ar. Fick med andra ord ut ca 7000 sek i manaden.. helt sanslost och det klarar man sig absolut inte pa i London. Jag fattar fortfarande varfor jag tog ett sadant jobb efter 4 ar pa universitetet. Daligt sjalvfortroende och en kansla av att man som utlanning inte skulle ha nagon annan chans gissar jag!
Vad skoj att du har varit i Cardiff! Det ar inte ofta man hor om nagon som varit dar hemifran maste jag saga. Jag alskar Cardiff och Wales over huvudtaget men som sagt.. det regnar ju en del dar ;-).

Anne - Just det dar med att livskvaliten i London ar sa dalig ar anledningen till att jag inte skulle vilja bo dar igen. Min van Sara berattade att for en en rumslagenhet pa kanske 25kvm far man betala ca £450 000 (ca 6 miljoner kronor). Helt otroligt!! Det far man ju ett fint hus for hemma (och aven i Bristol). For att ge upp livskvaliten sa maste man nog verkligen alska staden!!
Vad skoj att hora att du gillar England! Jag gor ocksa det ;-). Sjalvklart retar jag ihjal mig pa vissa saker men sa ar det nog var man an bor. Jag onskar att vi hade fler semesterdagar sa att vi kunde se oss om mer i det har landet ocksa!

Emma - Jag kommer ihag er lagenhet i Hampsted. Du, jag och Tobbe var ju dar och kikade nar ni var pa besok i Blackheath! Kommer du ihag att vi julshoppade pa Oxford Street ocksa? Snacka om kaotiskt och mycket folk! Men du.. kommer du ihag om vi faktiskt fick kommit in i er lagenhet och kika for jag ser sa klart framfor mig hur den ser ut. Eller ar det nagot jag framkallat av vad du berattat om den?

Anonym sa...

Vad kul att läsa om 'ditt livs historia'! Själv bodde jag i London i tre månader för ca tre år sedan och stormtrivdes! Alskade att promenera omkring på stan och höra en massa olika språk och se en sådan mångfald av människor. Jag var med i svenska kyrkans kör och träffade på så vis nya människor, som skulle kunna ha blivit vänner om vi stannat där längre. Orsaken till att vi flyttade så fort var att Joe plötsligt blev uppsagd från hans jobb och blev erbjuden ett nytt i Newcastle i samma veva. Eftersom vi betalade £1000 för vår tvåa i Putney, hade vi inte råd att stanna där med bara ett jobb (mitt dåligt betalda). Jag trivs jättebra i Newcastle nu, men London har ändå en speciell plats i mitt hjärta! Kram, Maria

Anonym sa...

Nej vi fick aldrig komma in så du har nog sett kort o så har jag ju berättat. Vi var bara i själva huset men aldrig inne i rummet som vi bodde i. Vad man minns tillbaka nu, det hade jag nästan glömt! Idag har jag haft en busig Elias, vill inte sova o bara gråter när jag försöker få honom att somna om, han har bara sovit en 35 minuter idag, så Tobbe får det kul ikväll. tur jag ska iväg ikväll o ha en tjejkväll! Ha det, kram kram

Millan sa...

Maria - Jassa ni har ocksa bott i London? Det later som en valdigt bra ide att ga med i koren och pa sa satt traffa nya vanner. Har i Bristol har jag gatt med i Svenska Forskolan som traffas varannan lordag och det ar himla roligt!
London ar helt klart en fantastisk stad, men jag vet att jag aldrig skulle vilja bo dar igen. Jag ar inte en storstadsmanniska!

Emma - aha.. ja jag hade en kansla av att vi inte kom in i rummet. Men jag kommer ihag att vi pratade om hur litet det var. Later jatte mysigt med tjejkvall. Ar det Rodeby ganget som ska traffas? Hoppas lilleman ar snall mot Tobbe ikvall :-)

Lisa Christensen sa...

Oj, vad jag känner igen mig! Precis så upplever jag det. Jag jobbade också på hotell i början och det var en mardröm. Och man får inget för pengarna. Känner speciellt igen det där med att man känner sig misslyckad för att man SKA älska London. Jag har bott här sedan 2004 och förstår fortfarande inte vad som är så häftigt med att bo här. Skulle vilja att någon talade om hemligheten. Men London är nog bättre från håll. Jag kommer säkert att uppskatta staden mer när jag har flyttat här ifrån.

Intressant att läsa ditt inlägg! Ha det bra i Bristol!

Millan sa...

Lisa - det ar faktiskt sa att man uppskattar staden mer nar man har flyttat darifran. I alla fall ar det sa for mig. Jag kan tycka att det ar jatte roligt att aka upp en helg men sedan racker det pa nagot satt. Det lustiga ar nastan att nu nar jag aker dit pa besok sa kan aven jag tanka att det ar ett haftigt stalle och att jag borde ha 'njutit' mer nar vi bodde dar. Men det gjorde jag tyvarr inte!