CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

fredag 30 maj 2008

Show and tell: Bocker

Eftersom jag har lanat ut min kamera den har veckan sa blir det ett lite skumt fredagsinlagg den har gangen. Veckans tema ar 'Bocker' vilket jag egentligen skulle kunna skriva en mindre uppsats om eftersom jag ar en riktig bokmal, men Ben vantar pa att vi ska se pa film sa nagon uppsats blir det inte. For att gora det lite latt for mig sa har jag helt frackt 'lanat' en bok-lista fran Lottas sida. Tyckte den var ratt passande!

1. Vilken bok läste du senast? 'Flyga Drake' (The Kite Runner) av Khaled Hosseini. En bok som jag hort mycket gott om men som jag av nagon anledning inte alls varit sugen pa att lasa. Jag fick lana den av Malin nar jag var hemma i sverige senast och borjade egentligen lasa den av en slump da jag glomt min andra bok hemma hos mamma. Nar jag val borjat lasa kunde jag inte lagga den i fran mig. En bok helt i min smak!!! Valdigt olik de flesta andra bocker jag laster men sa himla bra!

2. Vilken bok ska du börja på här näst? Jag har precis borjat lasa 'Lasermannen' av Gellert Tamas. Jag borjade lasa den for nagra dagar sedan och marker redan att den ar svar att lagga ifran sig.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla? Det ar nog flest kvinnliga tror jag, men jag vet inte sakert...

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv? Det beror pa hur bra jag tycker att boken ar. Om jag borjar tycka att den bok ar langtrakig men anda vill lasa klart den sa haller jag definitivt koll pa hur langt jag har kvar osv.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv? Genom precis de saker som tas upp i fragan!! Ofta efter att nagon tipsat om en bok men egentligen lika ofta genom att ga till bokaffaren och kika runt lite. Omslaget pa en bok ar helt klart viktigt for mig. Det var bland annat det som gjorde att The Kite Runner inte lockade mig - jag tyckte omslaget var dotrist!

6. När blir en bok för lång? Nar det ar for mycket beskrivningar och blir langdraget utan att det egentligen gor nagot for handlingen.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska? Jag laser nastan alltid Engelska bocker pa orginalspraket nu for tiden. Laser jag en svensk oversattning sa sitter jag bara och klurar pa om 'man verkligen sager sa i england'. Men jag kan tycka att det ar valdigt skont att koppla av med en svensk bok och gissar att det ar viktigt for att halla det egna spraket igang.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa? The Kite Runner har jag redan borjat forsoka overtala vanner att kopa och innan dess var det Astrid och Veronika som jag kopte pa engelska till manga av mina vanner har.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp? i din bokhylla, och vilken finns inte alls? Jag brukade vara ratt hard mot mig sjalv och alltid lasa fardigt bocker. Formodligen var det nagot som holl i sig ifran skolan?! Men nu for tiden tvingar jag inte mig sjalv att fortsatta lasa om en bok verkligen ar trakig. Jag har faktiskt borjat pa nagra bocker det senaste som jag inte orkat lasa fardigt. Bland annat nagra av Anita Shreves bocker eftersom de ar alldeles for sega for min smak! Jag la faktiskt (och otroligt nog) ner Olycksfageln av Camilla Lackberg for ett tag sedan ocksa eftersom jag helt enkelt var urtrott pa hennes bocker. Men for ett tag sedan tog jag upp den igen och laste klart den. Jag alskade alla de forsta bocker i hennes Fjallbacka serie men jag har nog forlast mig pa dem nu... Jag borjade aven lasa Hilary Clintons sjalvbiografi for ett tag sedan men jag tror att jag last lite for manga biografier i rad for jag orkade inte riktigt engagera mig. Riktigt irriterande eftersom jag egentligen ar jatte nyfiken pa henne sa i sinom tid ska jag lasa den!!

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls? Jag ar lite periodare nar det galler bocker och kan tex inte lasa flera deckare pa rad utan maste bryta av med nagot annat, som en biografi eller roman emellan. Sa egentligen finns det nog ingen overrepresenterad genre i min hylla. Jo forresten... kokbocker ;-). Jag har redan borjat langta efter att borja ata GI mat igen och fa anvanda mina kokbocker med sadan mat...

Nej nu ar det film-time har. Vi ska se filmen 'This is England' ar det tankt. Vart liv har varit sa kaotiskt det senaste att vi lyckats ha den har hyrfilmen hemma i hyllan sedan i paskas utan att se den. Hyrfilm per post ar det alltsa - dvs vi far var nasta film nar den har har skickats tillbaka. Kanns lite onodigt att ha samma film hemma i 10 veckor... vi hade lika garna kunnat kopa filmen nu ;-).

Trevlig helg alla!!

14 comments:

Petchie75 sa...

Åh, du verkar ha precis samma lässtil och smak som jag ;-) Och filmen This is England skulle jag gärna vilja se också så du får gärna berätta vad ni tyckte om den!
Jag har också svårt för att bara skita i en bok även om jag tycker att den är tråkig, visst är det lite fånigt egentligen när det finns så många bra böcker som man skulle kunna läsa istället!
Jag har också Hillarys självbiografi som jag hade tänkt läsa nu under valkampanjen men nu blev det att jag började läsa Barack Obamas bok istället och nu får jag nog vänta ett tag med att läsa ännu en politikers självbiografi (och då kanske Hillary inte längre är aktuell ;-)).

Fritt ur hjärtat sa...

Det gick ju väldigt bra utan kamera! Listan är verkligen en bra grej och man får fram mycket info!! Tror jag skall köra en repris på den själv om ett tag;-)

Jag kan inte påstå att jag hittade några likheter mellan våra inlägg och läsvanor!!

Saltistjejen sa...

Jag tycket hemskt mycket om filmen ni ska se/har sett! This is England! Otroligt bra!!!! :-)

Och kul att läsa om dina läsvanor. Jag älskade också Kite runner och tänker läsa hans nästa bok också när den kommer på pcket. Föredrar mjuka pärmar nu eftersom jag alltid släpar böckerna på tunnelbanan...

Jag gillar Läckberg, och tyckte hennes senaste bok var superbra! Hennes bästa thittills faktiskt.

Kram!

Cecilia sa...

Jag är väldigt nyfiken på Läckberg,har inte läst någon av hennes böcker än.
Det är nästan så man skulle ge sig på den här listan,ingen dum grej just idag ju.
Såg att du sett Se upp för dårarna.Det har etsat sig fast i huvudet när han säger: "Dårarna stängs".En härlig film!!

www.gottablandat.wordpress.com sa...

kul att läsa!!! hopppas nils e bättre nu och att ni far en underbart skön helg!

Marianne sa...

Kite runner, ja det är en av de topp tre som ligger och väntar för min del. Måste nog hålla med att omslaget på den har gjort att jag ännu inte har läst den! Men sist jag var i Sverige hade jag läst så många bloggares lovord att jag köpte den.

Apropå översättningar, jag läser också alltid på engelska om det är originalspråk. Men du ska nog inte tänka som du skriver "säger man så här på engelska". Det gör man oftast inte, och när man översätter är det målspråket, i det här fallet svenskan, som ska flyta. Annars blir det urjobbigt att läsa och ibland helt obegripligt. "She swore so the air turned blue", till exempel (kommer inte ihåg det exakta uttrycket just nu). Hade man översatt det till att "Hon svor så luften blev blå" i stället för "Hon svor som en borstbindare" eller liknande hade det bara blivit konstigt, vi säger inte så på svenska. Man kan inte vara ordagrann när man översätter. Det är nog bättre att du läser på engelska : )

Ha en riktigt skön helg!

Lullun sa...

Kul att vi gjorde samma lista igår, hittad på olika bloggar dessutom. Jättekul att läsa dina svar. Ganska många gemensamma nämnare har vi också (även om jag tror mitt läsande framkommer som ganska "enformigt" i mitt inlägg ;-) ).

Och Läckberg; helt ok att du tycker så! Själv har jag bara lyssnat på en av hennes böcker (som var enda CD-boken jag har hört också förresten) och sett ett avsnitt från TV-serien. Och jag tror från det, att jag också skulle "tröttna" ganska snabbt. (vilket jag iofs ofta gör. Läser sällan riktigt många böcker av samma författare). För mig är det dock kul egentligen, eftersom jag växte upp precis i de trakter hon beskriver (hade postadress Fjällbacka i hela min barndom och bode på landsbygden bara några kilometer från det lilla samhället) och jag kände även Camilla som liten. Eller ja, jag var liten; hon var ju STOR, lika gammal som syrran. *hihi*

"This is England" vill jag förresten också se. Vi har dock inte kommit oss iväg och hyrt film på flera månader, utan vi har bara sett filmerna Holger släpat hem från sina kompisar, så... ;-) Får kanske göra slag i saken och gå och hyra den någon dag.

Sofie sa...

Det låg ett mail från din far i min inbox när jag kom till jobbet i morse. Nu har jag tillbringat morgonens första timme med att läsa ikapp det senaste halvåret i din magnifika blog. Jag är helt knockad. Det är som att kliva rakt in i ert vardagsrum, som att alla år som gått (då vi skickligt lyckats missa varandra varenda sommar och jul), bara smälter bort. Där är du ju. Och inte speciellt förändrad – mest förädlad, verkar det som. ;-)

Det finns så mycket att skriva, men det kommer tid för det. Just nu ska jag bara sitta här, mitt i min nära-England-upplevelse, och sörpla på min kopp English breakfast (som jag sprang och hämtade lite som en överslagshandling i min återupptäckarglädje).

Vi hörs. Och vi ses. Var så säker.
/Fiffi

Annika sa...

Visst var Flyga Drake en JÄTTEBRA bok, men jag vill inte se filmen.
Jag har hört att A Thousand Splendid Suns ska vara ÄNNU bättre. Jag har den här hemma och ska läsa den snart.
Lasermannen tyckte jag var en HÖJDARBOK!!! Hoppas du också kommer att ttycka det. Läckberg lockar mig i princip noll. Dels gillar jag inte deckare, och dels har jag så himla svårt för upphajpade författare som Läckberg pch Marklund.
Anita Shreve gillar jag, men jag vet att hon kan vara seg.

Anne sa...

Vad roligt läsa om dina läsvanor, jag blev nyfiken på boken om lasermannen. Det är nog ingen bok jag skulle välja läsa utan rekommendation från nån. Läser i en kommentar från Annika här också att hon tycker boken är bra. Bra med tips!
Läckberg har jag bara sett som tv-serie, de fanns på svt webb-tv i vintras. De tycker jag var bra.
Håller för övrigt med dig om översättning av böcker. Jag kan tycka det känns konstigt läsa en del engelska böcker på svenska. Det känns liksom konstigt läsa om James i New York och på svenska läsa "kom igen då, vi drar hem till mig". Jag tycker man "hör" ju när man läser, hör och ser miljöer, dofter framför sig och det tappar lite i trovärdighet läsa engelska på svenska. Speciellt när det gäller partier där man läser konversation mellan människor. Då känns boken mer levande om man läser den på orginalspråk.

Millan sa...

Det blir lite sent svar pa kommentarer har eftersom vi inte har haft nagot internet pa 3 dagar...

Petra - vad kul att du tror att vi har samma boksmak! Jag maste ga min blogrunda och kika pa fredagstemat nu nar jag har internet igen!!
Det kan verkligen bli lite mycket med tva biografier pa en gang, speciellt kanske da tva av politiker, sa jag forstar att du garna vantar med Hillarys bok litegrann!
This is England ar nog en valdigt bra film men jag tror att jag var pa helt fel humor for den. Det ar ju ingen ljus bild av England direkt och jag kande att snarare att titta pa hru bra filmen var gjorde den mig lite deppad. Jag lyckades dessutom somna mitt i den sa jag sag inte fardigt den. Ben a andra sidan tyckte att det var en otroligt bra film!!

Fritt ur Hjartat - Jag tyckte jag var lite lurig som anvande mig av en enkat pa fredagstemat sa det var kul att hora att du tyckte den var bra :-). Jag ska kika in hos dig sedan och se vad du har for lasvanor!!

Saltis - Aha da maste jag halla ogonen oppna efter Khaled Hosseinis nasta bok! Jag laser ocksa nastan alltid pocket eftersom jag tar med mig dem pa bussen eller nar jag reser nagonstans.
Ben tyckte ocksa att This is England var otroligt bra men jag kande att jag blev lite deppad av den. jag var pa helt fel humor helt enkelt tror jag och hade nog behovt se nagot upplyftande. Den gav verkligen en ra bild av verkligheten!!

Cecilia - Ja det dar med Se upp for Dararna tanker jag pa varje gang jag hor det uttrycket ocksa nu :-). En bra film tyckte jag!!
Jag storgillade verkligen de forsta bockerna av Lackberg sa de rekommenderar jag men kanske ska man inte lasa allt for manga i rad for da blir man latt lite uttrakad.

Marianne - Helgen blev relativt lugn faktiskt. Nils blev lite samre igen men det loste sig med lite extra medicin.

Millan sa...

Oj, jag menade ju Lotta pa senaste inlagget... sorry.

Marianne - Visst ar det sa att ett omslag kan gora att man verkligen inte ar sugen pa att lasa en viss bok. Den ser sa dyster ut pa nagot satt. Men jag rekommenderar den helt klart!
Du har verkligen helt ratt i att bockerna ju maste flyta pa det sprak man laser dem pa. Jag har faktiskt inte tankt pa det sa forrut. Ja engelska bocker ar nog battre for mig att lasa pa Engelska :-). Fast jag njuter anda av att lasa Svenska bocker och kan riktigt langta efter det emellanat.

Lullun - jassa gjorde vi samma lista i fredags alltsa. Jag maste genast kika in pa din blogg ocksa nu nar vi har internet igen!
Nar det galler Lackberg slog du huvudet pa spiken.. jag blir ocksa uttrakad ratt fort och formodligen ar det mer det det handlar om an att Lackbergs bocker skulle vara trakiga!! Vad kul att du kanner henne sedan barndomen!! Jag tycker att det ar skoj att det skrivs om Vastkusten! :-)
This is England hade jag kanske lite for hoga forvantningar pa och var pa helt fel humor for. Det ar verklgien en valgjord och bra film men jag kande mig deppad efter att ha sett den.. och sag faktiskt inte fardigt den i slutandan... Men Ben a andra sidan tyckte att den var helt suveran!

Millan sa...

Sofie - Hej och halla!! Jatte skoj att du har hittat hit! Det var verkligen inte igar, for som du skriver har vi varit valdigt skickliga pa att INTE vara i Karlskona samtidigt. Jag har dock hort att allt ar bra med dig genom pappa och Anette och att du numera ar gift :-). Jag horde av Sivan att ni haft en toppendag!!
Du far hemskt garna emaila mig till millan76uk@gmail.com sa kan vi 'snacka' vidare dar!!
Stor kram

Millan sa...

Annika - Ja Flyga Drake var kanon och nar jag tanker efter tror jag att det var pa din blogg jag laste om den for forsta gangen!! Jag har faktiskt inte ens tankt pa filmen men oftast blir man ju lite besviken om man tyckt mycket om en bok sa det ar nog ingen film jag vill se i forsta taget.
Lasermannen ar verkligen intressant. Laskigt bra skriven och intressant att en forfattare kan fanga en man och allt som hande i Sverige runt den tiden pa ett sa bra satt. Dokumentarbocker kan ju annars bli lite langtrakiga om det ar allt for mycket fakta som tas upp men hittills sa gillar jag verkligen den har boken.

Anne - Lasermannen ar valdigt intressant tycker jag. Jag fick lana den av en kompis och tror inte att jag heller hade valt att lasa den utan hennes rekommendation. Jag kanner att jag lar mig en hel del om Sverige som jag hade 'glomt' bort och det ar lite laskigt att fa en sadan insikt i hur en mordare 'tanker'.
Jag har inte sett Lackbergs TV serie men har hort att den inte var sa dar jatte bra utan att bockerna ar battre. Jag maste saga att Isprinsessan var jatte jatte bra (om man gillar deckare) men sedan blev det helt enkelt lite for mycket av det goda for mig. Jag har nog en tendens att bli lite uttrakad om jag laser for mycket av samma forfattare.
Jag haller helt med om att spraket blir lite mer levande pa orginalspraket. I alla fall om man kan bada spraken och darfor borjar ifragasatta saker.. Men som Marianne skrev har over sa ar det ju helt klart sa att som oversattare maste man se till att spraket flyter pa det spraket man oversatter till. Men jag haller mig nog till att lasa just Engelska eftrsom jag har en tendens att overanalysera spraket i boken annars...