CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

onsdag 4 februari 2009

10 Ar som sagt...

I gar var det alltsa 10 ar sedan jag tog min nya stora bla resvaska och akte till Cardiff for att plugga som utbytesstudent. Precis som Saltis skrev for ett tag sedan sa tanker man alltid lite extra pa just tiden som gatt da man firar nagot form av jubileum och det ar precis vad jag gor nu. Pa ett satt kanns det ju som om tiden har flygit ivag och jag kan knappt fatta att jag har varit har sa lange men pa ett annat satt sa ar tio ar faktiskt en ganska lang tid och vi har varit med om mycket, bade bra och daligt, under de aren. Det ar latt att tanka att man ar precis likadan nu som for tio ar sedan och inte kanner sig ett dyft vuxnare men nar man verkligen tanker efter sa har ju aren satt sina spar....

Jag funderade lite over vad som hant sedan 1999;

Jag har traffat Ben och forlovat mig
Jag har varit gravid i sammanlagt ett och ett halvt ar och kan nu titulera mig mamma
Jag har inte sovit en hel natt de senste fyra aren
Vi har bott i Cardiff, pa tre olika stallen i London, en liten avstickare pa ca 8 manader i Karlskrona, i London igen och sedan pa tva olika stallen i Bristol
Jag har tagit en universitetsexamen, jobbat pa hotel, pa kundtjansen pa Europlitan, pa ett telebolag i London och de senaste sju aren pa ett returpappersforetag.
Vi har kopt och renoverat ett gammalt hus
Vi har kopt och dekorerat en lagenhet i Goteborg
Vi har darmed tagit bostadslan
Jag har flygit fram och tillbaka till Sverige minst tre ganger per ar (och vissa ar har det blivit fler ganger an sa) men vi har ocksa hunnit med att resa en hel del till andra stallen
20 par i var omgivning (familj och vanner) har gift sig (dock inte vi annu!)
Bland vannerna och familjen har 48 barn kommit till varlden (!!)
Tre av vara familjemedlemmar har tyvarr gatt bort och sa aven tva vanner (i alldeles for ung alder)
Jag har varit med om 3 forlossningar, varav 2 var mina egna barns och den tredje en nara vans lilla dotter

1999 var ett valdigt spannade och roligt ar men ocksa kanske bland det tuffaste jag varit med om. Det var aldrig en sjalvklarhet att jag skulle stanna kvar i England efter de dar forsta fyra manader utan manga olika faktorer spelade in och analyserades fram och tillbaka tills beslutet var taget.
2009 Blir nog ocksa ett spannande ar men pa ett helt annat satt
1999 avslutade jag mina 16 ar i skolan
2009 Borjar min son sitt forsta ar i skolan
1999 tyckte jag att jag hade nagra kilon att ga ner
2009 har jag manga fler kilon att ga ner
1999 bestod en typisk helg av utgang till puben med vannerna bade fredag och lordagkvall. Kanske sov jag over pa nagon kompis soffa.
2009 bestar en typisk helg av att umgas med familjen, att somna i soffan framfor en film, pa sin hojd nagot glas vin och kanske en god middag med vanner
1999 Oroade jag mig for hur jag skulle ha tid att plugga till sluttentorna och hur pengarna skulle racka till de dar snygga jeansen som jag ville ha
2009 oroar jag mig for hur vi ska fa det att ga ihop med jobb och hamtning och lamning pa dagis och skolor samt hur pengarna ska racka till de dyra dagiskostnaderna.
1999 kande jag till Spindelmannen som en figur ur en tecknad serie
2009 bakar jag Spindelmannenmuffins med min son (rekommenderas ej ;-). Gjorda pa kakmix och smakade darefter)
1999 var jag en blaogd och fnissig tjej som tyckte att jag kande mig sjalv ratt sa bra
2009 ar jag fortfarande en blaogd och fnissig tjej men jag tror att jag kanner mig sjalv annu lite battre.


Jag hoppas att nastkommande tio ar blir lika roliga och innehallsrika som de har har varit. Men fram for allt hoppas jag att vi far ha halsan och ma gott!

10 comments:

Cecilia sa...

Hihi vilket roligt inlägg.Du fick mig att börja fundera på vad jag gjort de senaste 10 åren men jag tröttnad elika fort som jag började tänka.Men kanske man skulle jämföra åren som varit med nu.Har ni nån snö kvar förresten?
Kram

www.gottablandat.wordpress.com sa...

jättekul inlägg.. de e minst sagt annorlunda livet var för 10 ar sedan.. men skönt att saker och ting för$ndras.. skulle nog inte vilja vara tillbaka i studenlivet nu!!! kramkram

Anna, Fair and True sa...

Vilket bra inlägg! Intressant både som upplägg (för ev eget inlägg om vad jag gjorde för 10 års sedan) och för att jag fått reda på mer om dig. Fick också svar på frågan jag ställde på ditt förra inlägg :)

Det du sa om att förlora närstående i en ung ålder fick mig att tänka lite extra på en kompis. Hon är inte livshotande sjuk (vad vi vet - läkaren vet inte riktigt vad det är) men jag är ändå ganska orolig och man får ju en massa hemska tankar. Usch! Det är så hemskt när man ser en dödsannons för en person som kanske var född 1977 och hade små barn. Då kan jag ibland bli stressad och tänka att nu måste jag skaffa barn innan jag dör. Man vet ju aldrig liksom! Sedan skulle jag inte vilja att mina barn växte upp utan sin mamma, men du vet vad jag menar.

Anonym sa...

Hej vännen, o tänk jag har kännt dig alla de 10 åren!!! O några därtill.. =) Ja du vad tiden rusar, jag funderar också på vad gjort precis som en skrev ovan... Det är rätt häftigt vad man förändras, men när du skrev att du inte hade sovit en hel natt på 4 år så tyckte jag synd om dig!!! Jag är helt upp o ner vänd när Elias mot förmodan har varit lite vaken en natt... jisses nästa barn, om jag vi nu kan få ett till blir väl ett monster!!!!! Särskilt när vi nu är så bortskämda... oj oj oj men det är de kommande tio åren, ha ha ah ha det jättebra, kramar Emma

Saltistjejen sa...

Vilket fint inlägg Millan!
Och visst är det så att man ibland tänker på det som varit och liksom gör små "bokslut". Lite som att "Aha, detta har hänt och nu ska man trava vidare i livet". Jättekul emd ditt decennium och att vi fick följa med på din summering av det.
10 år är lång tid och mycket händer såklart. Jag är säker på att det kommer hända massor under närmaste 10 åren också. Som du skriver så känner jag med. Nu hoppas man att alla nära och kära får ha hälsan.
Kramar!!!!

Anne sa...

Vilka fina två inlägg du skrivit i samband med ditt 10-årsjubileum.
Det är ju verkligen så att när man fyller år eller firar sådana här milstolpar så tänker man lätt tillbaka och går igenom lite vad som hänt. Alla små saker som lett till att man är där när man. Som du skrev, tänk att den där dagen då steg på flyget för att plugga i England och öppnade den där dörren och mötten den där mannen.... Alla saker som ledde till att du är där du är idag.
Jag tycker om det du säger att 1999 var du en blåögd fnissig tjej som tyckte att du kände dig själv rätt bra. 2009 är du fortfarande en blåögd och fnissig tjej som känner dig själv ännu lite bättre. Det tycker jag var så bra sagt, precis så känner jag mig också.
Jag tycker det är så dubbla känslor, inför det här att tiden gått så fort. Å ena sidan känns det som igår det var 10 år sedan, å andra sidan känns det som mycket hänt sen dess. De här tio åren är nog de som gått fortast, tycker jag. Jag misstänker att de kommande tio åren kommer gå minst lika fort.

En kompis sa nåt bra till mig, vet inte om du sett den där reklamen i Sverige. Men den gick i alla fall då jag bodde i Sverige för dryga 2 år sen. Den gick nog inte för 10 år sen, men kanske du sett den när du varit hem på besök. Jag tror det är AMF, nåt försäkringsbolag i alla fall som gjorde reklam. Reklamfilmerna handlade om att olika personer fick möta sig själva i framtiden. Som de människor de var idag fick de möta sig själv i framtiden och liksom "se" om de levt livet på ett sätt de senare skulle vara nöjda med.
T.ex. en tjej som mötte sig själv i framtiden där hon gick på en strand vid havet och hade uppenbarnligen förverkligat en dröm om en stuga vid havet. Så jag gjorde det....det jag drömde om, såg man henne tänka när hon sen kastades tillbaka till nuet.
Och så vidare. Svårt förklara i text, men har man sett reklamen tror jag man vet.
I alla fall, när jag pratade med min kompis häromdagen så sa hon att hon brukar ofta tänka på den där reklamen. När hon ska göra beslut i livet (som t.ex. när hon skulle byta jobb nu) så brukar hon tänka att hon möter sig själv i framtiden om säg x-antal år och då när hon möter sig själv vill hon kunna känna att hon gjorde det hon ville...
Alltså, det här låter hur flummigt som helst nu och som en enda rappakalja...
Men jag gillar det här sättet att resonera med sig själv.
KRAM!

Marianne sa...

Å GRATTIS sötnos! Tänk att Ben var den som öppnade dörren för dig i England! Så romantiskt!

Kram!

Anonym sa...

Underbart inlägg Millan!
Tänk vad mycket som hänt i ditt liv under dessa 10 år!
Om tio år kanske du skriver nått liknande igen. Spännande att se vad som då hänt.

Jättefint kort på Nils i bakartagen.

Kram på er!

Annika sa...

Jättebra inlägg. Intressant upplägg! Kul att du ser tillbaka på då och nu på det sättet du gör.
48 barn på tio år i familj och vänkrets...Intressant. Det låter jättemkt, ska tänka efter själv hur många barn som fötts i familj o vänkrets själv. Det kanske är ngt liknande.
KRAM!!!

Millan sa...

Cecilia - hahaha ja det tog att tag att fundera pa vad vi varit med om de senaste aren :-). Japp massor av sno idag! Hurra!! Ben och Nils har stannat hemma fran jobb och forskolan sa vi har varit ute och byggt en snogubbe. Kanns som i Sverige faktiskt! :-) kram

Lotta - ja visst ar det skont att saker och ting gar framat pa ett satt. Ibland kan jag bli lite nostalgisk nar jag tanker pa studenttiden men jag tror inte man skulle palla att leva sa igen nu, Kram

Anna - ja fy sa hemskt nar unga manniskor dor. Det ar sa fel och sa otroligt orattvist! Jag forstar faktiskt precis vad du menar med att vilja skaffa barn. Fran en rent sjalvisk sida sa vill ju de allra flesta ha hunnit gora det innan det ar for sent. Ja nu blev det snurrigt men du forstar val vad jag menar! kram

Emma - ja jag tankte pa det harom dagen faktiskt. I ar blir det 16 ar sedan jag flyttade till Karlskrona... sa sa lange har vi kannt varandra :-).
Vi har egentligen ocksa haft lite tur nar det galler just somnen. Nils har alltid i stort satt sovit bra men vaknar oftast en gang per natt och behover ga pa toan och kissa och innan dess var det kanske for att han tappat nappen. Men han har i stort satt aldrig varit vaken i timmar pa natten eller sa (peppar peppar) och samma sak galler med sofia faktiskt. Bada sover fran 20 till 08 men vaknar nar de har behov av att kissa eller ata :-). kram

Saltis - ja visst ar det lite roligt att gora en summering och fundera over vad man hittat pa egenligen. Dagarna laggs till varandra och det ar ibland svart att tanka efter och lura pa vad man gor... men nar man kikar tillbaka sa har det ju hant en hel del!! Jag hoppas vi alla far ha halsan och ma bra! kram

Anne - ja det liv man lever formar verkligen vem man ar. De flesta i min omgivning har nog fortfarande lite svart att forsta att just jag bor utomlands. Jag som alltid haft varldens separationsangest och har sa svart att saga hej da till folk. Det har jag fortfarande men otroligt nog sa har jag vant mig vid det nu... och kan se fram emot ett sverigebesok utan att genast fa angest over att man snart ska saga hej da igen.. Jo tyvarr ar det val sa att aren gar fortare o fortare ju aldre man blir!
Jag storgillar din kompis satt att tanka! Helt klart ett posetivt tankesatt!! Kram

Marianne - :-) tack!! Ja lite romantiskt ar det allt nar man tanker sa :-) kram

Jess - ja undrar hur bloggvarlden ser ut om 10 ar? Jag menar internet o det satt vi anvander det har ju utvecklats en hel del de senaste 10 ar sedan!! Kram

Annika - ja visst later det mycket o da har jag anda bara raknat med de vi faktiskt umgas med o familjen.... Det ar lite skoj att gora en san har tillbaka blick faktiskt! Kram