CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

fredag 4 maj 2007

England - Hopplost efter - eller?

Nar jag flyttade till England for 8 ar sedan sa fanns det en hel del saker som retade halvt ihjal mig med det har landet. Vissa av de sakerna irriterar jag mig pa fortfarande men en del saker har jag vant mig vid och har till o med borjat tycka om.

Mjolkbilen - Att fa mjolken i glasflaska, levererad till din dorr tyckte jag var otroligt omodernt nar jag flyttade hit. Vi har visserligen aldrig haft det men nu har jag borjat se charmen med det. Det ar ju toppen att man sponsrar de lokala bonderna och koper deras mjolk. Att man dessutom ateranvander glasflaskorna ar kanon! Tyvarr ar det ett fenomen som haller pa att do ut.


Checkar - Att fa betalt med check tyckte jag var urskumt och jag undrade varfor man helt enkelt inte anvande internet som vi i Sverige borjat gora for lange sedan. Nu kan jag faktiskt se charmen med att fa en check. Om man tex vill skicka pengar till nagon pa posten sa ar det ett valdigt sakert satt att gora det pa. Ingen annan an den checken ar utskriven till kan ju fa ut pengarna. Skulle brevet komma bort ar det bara att skicka en ny check och inga pengar har forsvunnit. Det ar ju roligare an att fa ett kort dar det star att man fatt pengarna overforda. Dock borjar internet banken bli mer o mer vanligt har nu.

Gamla hus - Jag tyckte att alla hus sag likadana ut och att allt var sa gammalt o trist. Sa ar det ju inte alls!! Det finns otroligt mycket vackra gamla byggnader i England och jag har helt klart borjat uppskatta att man bevarar det gamla arvet istallet for att bara bygga nytt. Det ar egentligen ratt trevligt att bo i ett hus som har lite historia (var granne ar full av dem eftersom han bott i huset sedan det var nybyggt 1936). Varat hus anvandes i en filminspelning for nagra ar sedan och grannen brukade ha en biograf i kallaren som var jatte poppis pa efterkrigstiden.

Vissa saker irriterar mig fortfarande, men jag kan forsta att de anvands:

Heltackningsmattor - Eftersom husen ofta ar gamla o dragiga sa innebar en heltackningsmatta en isolerings mojlighet. Och visst kan det val vara sa att det ar lite skonare att satta ner fotterna pa en mjuk o go matta pa morgonen istallet for ett hart tragolv. Men jag tycker fortfarande att heltackningsmattor ar hopplost fula o kan knappt barga mig tills alla mattor ar uttagna fran varat hus! :-)

Nagot som jag irriterande mig pa fran borjan och som jag fortfarande avskyr ar natgardinerna som sitter i de flesta fonster har. Fy sa trakigt att inte fa se lite liv o rorelse i husen och lite fina blommor i fonstrena. En natgardin kommer aldrig att satta sin 'fot' i mitt hem!

Nar vi far sverige besok kommenteras oftat allt som ar olikt och anses konstigt med england av gasterna. De flesta saker ar ju saker som jag sjalv haller med om men som jag nog blivit lite hemmablind infor och som jag inte tanker pa langre. Dock finns det vissa forestallningar om England som jag tycker ar helt felaktiga!

England ar gratt o trist - Aldrig!! I alla kriminalserier fran england ar vadret gratt o trist och de har oftast spelats in vid nagot industri omrade. Det ar val klart att det ar gratt o trist dar - det ar det ju vid samma slags omraden i sverige ocksa! Jag skulle vilja pasta att vadret har ar valdigt likt det i sverige (i alla fall vastkusten) och det ar otroligt vackert har med alla blommor just nu. Den engelska landsbygden ar underbart vacker men tyvarr ar det nog inte det man ser som turist, utan bara de stora staderna.

5 minuters gangvag fran varat hus och vi befinner oss i den har mysiga parken


Maten ar kass i england - Nar jag skulle flytta hit varnade alla svenskar mig for hur dalig den engelska maten ar. Alla har ater tydligen njur o lever paj till middag. Usch! Men ack sa fel det var. Det ar ungefar som att saga att i sverige ater alla svartsoppa. Visst, i vissa delar av landet ats det sakert njurpaj men det ar ju inte vanligt precis! I mataffarerna ar utbudet valdigt likt det i sverige och gar man ut pa resturang har sa far man lika fin mat som hemma. Sen finns det saklart den samre maten som ats i 'underklassen' men det ar en helt annan diskussion (som Jamie Oliver redan har tagit upp!) och har lite att gora med vad den 'vanliga' engelsmannan ater.

Men trots allt det har langtar jag efter sverige mest varje dag, speciellt:

Familjen och vannerna - En sjalvklarhet! Jag saknar den dar vardagliga kontakten med folk. For visst ar det trevligt att fa massor av intensiv kvalitetstid ihop nar vi kommer hem men att bara kunna komma over pa en fika saknar jag verkligen!

Havet - Jag ar definitivt en havsmanniska och saknar att kunna lagga mig pa en strand o sola utan att behova aka flera mil. Fast det har ju inte sa mycket med England att gora, det var ju samma problem nar jag pluggade i Vaxjo :-)

Utsikten fran sommarhuset trottnar vi aldrig pa!

Svensk mat - Fast vi lagar ju samma mat har hemma som jag gjorde i Sverige. Dock finns det vissa saker jag saknar - bland annat lingonsylt!

Svenska iredningsbutiker - Aven om Engelsmannan borjar bli mer o mer inrednings intresserade sa tycker jag att det finns mycket farre butiker som saljer det dar 'lilla extra' - pricken over i'et liksom. Det jag tanker pa ar saker som fina krukor, ljusstakar osv. Favoriter som Cult Design finns det alldeles for fa av har.

Svenska kladesaffarer - MQ och Sisters till mig och Polarn o Pyret till Nils.

Nagot som jag dock kommer sakna nar vi flyttar till Sverige i framtiden ar den lite mer avslappade attityden till livet man har har. Allt tas inte pa samma stora allvar som det gors i sverige. Jag har alltid kannt att vi i sverige har en slags mattstock som alla lever efter. Nar man ar 30 ska man ha ett bra jobb, hus, barn osv. Har ar det inte riktigt sa utan ar man 30+ och singel ar det ingen som tittar snett eller tycker speciellt synd om en. I sverige kanns det som om alla stops i samma form lite mer an vad man gor har och viker man fran normen sa ses det inte med blida ogon.

Aven attityden pa arbetsmarknaden skulle jag sakna. Att man, oberoende av vilken utbidlning man har, kan jobba sig upp till en bra position och fa in en fot pa foretagen kanns betydligt enklare har an i sverige.

Oj oj.. det blev ett langt inlagg idag. Jag har helt enkelt for mycket tid att tanka pa nar jag gar till jobbet om mornarna :-)

Jag ser hur som helst fram emot helgen! I morgon aker jag och 7 tjejer till Edinburgh for att ha en 3 dagars mohippa for Jana. Jag kommer langta ihjal mig efter grabbsen men det ska bli riktigt skont att fa vara bara Millan i nagra dagar och speciellt att slippa ha daligt samvete for att jag inte malar eller gor nagot annat konstruktivt hemma.

Edinburg

Ha en harlig helg alla!
xxx

6 comments:

Annika sa...

Jättebra o intressant inlägg som jag mycket väl skulle kunna ta efter och skriva en US-version på!!! ;-), Really, I mean it!!! Excellent!
Visst hade man fördomar när man kom, och visst HAR folk fördomar. kul att kunna "prove them wrong".
kan inte påstå att jag saknar svenska klädaffärer längre, har helt gått in för GAP och Banana Republic. Tycker det är skitsvårt att köpa kläder i sverige till mig. Till min dotter däremot är det LÄTT att hitta kläder i Sve!
Håller med om inredningsbutiker...SAKNAR det där med det lilla extra!
Håller också med om att folk är trevligare på det hela taget.
Heltäckningsmattor tycker jag INTE om, jo bara i källare förresten.

Er sommarstuga ser UUUUUNDERBAAAAR ut!!!

Mycket trevlig läsning!!!

Fia sa...

Jag kan bara instämma med Annika, jättebra beskrivningar och verkligen observanta också! Du ska se att om ni flyttar till Sverige kanske det t o m blir svårare för dig att vänja dig "tillbaks" till att bo i Sverige än vad det var att vänja dig vid att bo i England. Många hemvändare säger så i alla fall. Fina bilder du tagit. Jag har smygläst lite på din blogg nu ett tag och tycker att du skriver himla trevligt. Hoppas du får en bustrevlig helg!
Fia

Desiree sa...

Jättekul och bra inlägg! Jag kan bara hålla med dig i så mycket. Jag saknar verkligen svenska klädbutiker som MQ och Sisters och HM. Tycker inte jag hittar speciellt mycket roliga kläder här. Trodde England skulle vara ganska likt sverige. Svensk inredning och inredningsbutiker saknar jag också. Skulle vilja få tag på lite snygga tapeter tex från Osborne and Little men här måste man anlita en designer för att få tag på dessa verkar det som och det vill jag inte och har inte råd med heller. Vi saknar också havet för Birmingham ligger mitt i landet och det tar ca 5 timmar att köra ner till havet. Häftigt att de fortfarande finns mjölkbilar som kör omkring i england. Heltäckningsmattor är också otroligt vanliga här.

Tycker att det är kul att lägga märke till alla skillnader som man lätt upptäcker då man flyttar till ett nytt land. Ha en riktigt bra helg och ha det så kul på möhippan.

Anonym sa...

Hej Vännen!

Vad härligt att läsa dina tankar... Saknar dig massor!!!! Hoppas att ni får trevligt med Janas möhippa, ge henne en kram från mig!

Kram Kram Emma

Millan sa...

Tack for alla kommentarer :-) Vad skoj att hora att ni tanker likadant! Jag tror som Fia att det inte kommer bli riktigit sa latt som vi tror den dagen vi flyttar hem. For aven om jag tror att man blir mer patriotisk och hemma kar nar man bor utomlands sa inser man ju ocksa efter ett tag att det finns saker som faktiskt funkar alldeles utmarkt i andra lander ocksa! Det kanns lite som att vi svenskar ofta kanner att det som inte ar som i sverige ar likamed fel! Och sa ar det ju faktiskt inte nodvandigtvis.
Dessutom har jag kommit fram till att det ar mycket roligare att uppskatta att vi alla ar olika an att rynka pa nasan at allt som ar olikt sverige!
Fia - nu ska jag kika in hos dig :-)
Emma vannen - jag sakar dig ocksa! Massor! Har bestallt resa hem idag. 22/6-2/7. Sag inte att du ar i Kna da?!

Anonym sa...

Kul läsning! Hoppas att du hade det toppen i Edinburgh. Saknar dig massor & längtar tills vi ses!! Kramar Malin - din gamle granne :)