CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

torsdag 18 oktober 2007

Boktips

Jag alskar att lasa bocker och kommer emellanat in i ett lasarstimm da jag laser nagon bok i veckan atminstonne. I sommras paborjade jag flera bocker som jag inte alls kunde komma in i och som jag inte ens avslutade men nu i host har jag last flera valdigt bra bocker.
For ett tag sedan laste jag 'Man som hatar kvinnor' av Stieg Larsson. Jag var radd att jag hade lite for hoga forvantningar pa den har boken eftersom sa manga av mina vanner hade sagt att det var bland det basta de hade last. Men boken var faktiskt jatte bra, aven om jag nog anda maste saga att jag last andra bocker som berort mer!

Efter Stieg Larssons bok laste jag 'Astrid and Veronika' av Linda Olsson, eller 'Nu vill jag sjunga dig milda sanger' som den heter pa Svenska. Ater igen var jag lite orolig att jag hade for hoga forvantningar eftersom nastan varenda manniska (kvinna) jag kanner har last boken och har pratat om hur underbar den ar. Det tog mig ett tag att komma in i sattet boken var skriven pa, men jag kan bara halla med - boken ar underbar!

Men den allra storsta overaskningen ar boken jag precis avslutat nu - 'Digging to America' av Anne Tyler. Den har boken kopte jag for ett bra tag sedan men sedan dess har den statt i hyllan (eller rattare sagt, legat i bokhogen, for nagon hylla finns inte uppe just nu ;-)) och jag har inte riktigt haft lust att lasa den.

Laser man pa baksidan star det att boken handlar om tva familjer som mots pa flygplatsen da de bada valkomnar sina nya Koreanska adoptivdottrar valkomna. Familjerna haller kontakten och varje ar traffas de och har en stora fest pa arsdagen av flickornas ankomst. Jag tyckte det lat intressant och trodde att boken skulle handla om hur det ar att ha adoptivbarn. Men jag hade fel! Boken handlar om hur det ar att vara invandrare i vart moderna samhalle. De tva familjerna som knyts samman i boken ar sa olika tva familjer kan vara. Den ena en riktigt helylle Amerikansk familj och den andra en 'andra generations invandrare' fran Iran.

Berattelsen stracker sig over nagra ar och man far den berattad av den Amerikanska mamman, den Iranska farmodern, den ena Koreanska flickan och den Amerikanska morfadern. Just det gor att man sa tydligt kan se allas sidor och aven om man som lasare kan forsta dem alla sa kan man latt se hur konflikterna dem emellan uppstar.

Stora delar av historien handlar om hur det ar att inte riktigt kanna sig hemma i sitt nya land, aven om man som tex farmodern har bott dar i manga, manga ar. Hur man samtidigt som man krampaktigt forsoker halla kvar alla sina gamla seder och traditioner med aren kanner att man forlorar lite av sin gamla identitet och accepterar det nya landet som sitt - men anda inte.

Jag vet att det ar valdigt individuellt vilka bocker man tycker om, men jag maste anda rekommendera den har boken och da speciellt till er som bor, eller nagon gang har bott utomlands. Jag kande igen mig sa otroligt val i vissa av situationerna som uppstod och for er som bor i Amerika kan jag tanka mig att aha upplevelsen vore annu storre!

7 comments:

Petchie75 sa...

Oh, vad sugen jag blir på att läsa den boken - jag har stått och hållt i den nga ggr på Waterstone's men aldrig slagit till.. Den ska upp på min boklista (jag gillar också listor!) i min kalender... men först ska jag läsa alla de svenska pocketböckerna som jag köpte i somras och skickade till Puerto Rico!
Tack för boktipset!

Desiree sa...

Den boken låter väldigt interessant. Den ska jag aboslut ta och kolla upp. Jag har också en sådan där bokhög. Skulle verkligen vilja ha mer tid till att läsa. Just nu känner jag att det finns så mycket jag har lust att läsa.

Annika sa...

Millan:
DEN boken har jag tänkt skriva om på min blogg också!!! Det var förra månadens bok i min bokklubb!!! VILKEN BOK!!! Fattar inte hur amerikanska Anne Tyler kan ha sådan INSIKT av hur det är att vara invandrare! Helt otroligt faktiskt! Tror aldrig att vi har haft en så bra diskussion i klubben som efter att vi läst "Digging to America"!! Alla hade åsikter och diskussionen gick i vågor, underbart!!! jag stäckläste boken! Och tyckte till en början rysligt illa om Bitzy...
KUL, det kan hända att jag snart skriver om den på min blogg också!!! Månandens bok är "Hunting and gathering" av Anna Gavalda...Den som heter Tillsammans är man mindre ensam på svenska...En av de bästa böcker jag läst, quite frankly.

har läst Astid och Veronika också...FIN bok, lågmäld!!!

Petchie75 sa...

Annika och ni andra, kolla in den senaste kommentaren på min blogg under inlägget The glories of travelling - min franske kompis Mehdi har kommenterat vår boksmak när det gäller Anna Gavalda... tss, killar, eh!?

Millan sa...

Petra - lustigt nog var det precis likadant for mig. Jag kom alltid tillbaka till precis den boken varje gang jag var i bokaffaren och var lite sugen pa den. Hade jag vetat hur mycket jag skulle tycka om den hade jag last den for lange sen!

Desiree - Ja jag vet vad du menar. De senaste aren har jag mestadels last i sangen innan jag somnat men det har gjort att jag bara laser nagra fa sidor per dag. Det sensaste har jag darfor borjat lasa pa kvallarna istallet for att tex titta pa tv.

Annika - Vad lustigt att du precis last den har boken ocksa! Jag hade precis samma tanke som dig om hur otroligt bra insikt forfattaren har om hur det ar att vara invandrare. Hon satter ord pa valdigt manga tankar jag haft sedan jag flyttade hit. Skriv jatte garna om boken du ocksa. Skulle vara roligt att se om nagon annan ocksa last den.
Ja jag laste ju om Astrid och Veronika pa din blog allra forst och sedan berattade fler och fler att de precis last den. Jag gillade den verkligen!

Lustigt nog sag jag boken Hunting and Gathering pa Borders i gar. Jag ska absolut kolla upp den.

Petra - hahahah, jag laste din kompis inlagg om svenskar och skrattade gott! Ben skrattade ocksa for vi brakade en gang om just hundbajs pa gatorna. Jag rakade ga i en i London, nar vi bodde dar, och langtade hem sa mycket att min enda kommentar var: This fucking country! Ben ser nu din kompis inlagg som bevis pa at t det alltsa finns hundbajs aven pa svenska gator ;-)

Saltistjejen sa...

Det låter verkligen som en bok jag skulle gilla! Ska kolla upp den nästa gång jag handlar på Barnes and Nobles"! :-)

Millan sa...

Saltis - ja gor det! Den ar verkligen bra och valskriven tycker jag. Det ar oerhort intressant att lasa om tva sa olika familjer och banden de knyter emellan sig!